logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV thomson TS5171psn. Telewizor przechodzi w stan oczekiwania.

remm 08 Sty 2006 17:50 1128 6
REKLAMA
  • #1 2159946
    remm
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Proszę o pomoc w naprawie .
    Typ telewizora jak w temacie.
    Przy załączaniu TV wyłącznikiem sieciowym WN pojawia się na moment poczym telewizor przechodzi w stan oczekiwania.
    Podejzewam wadę w przetwornice.

Dzięki.
    remm.
  • REKLAMA
  • #2 2159974
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6523
    Sprawdź odchylanie poziome, bo jeżeli wchodzi na moment to przetwornica raczej dobra. Na taką usterkę miałem kilka przypadków winy wsadu pamięci ale nie w tym modelu TV.
  • REKLAMA
  • #3 2161527
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Witam!
    W miejsce HOTA wstaw żarówke.i załącz.Jeżeli będzie świeciła normalnie szukaj usterki w poziomie.Może to być sam HOT. Wymiana elków koło trafa WN też nie zaszkodzi.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 2162193
    remm
    Poziom 11  
    Witam.
    Sprawdziłem przetwornicę ,jest OK.
    Zastanawiam się ,jaka usterka w odchylaniu może spowodować takie
    objawy.
  • Pomocny post
    #5 2162223
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6523
    remm napisał:
    ...,jaka usterka w odchylaniu może spowodować takie
    objawy.

Nawet kilka różnych. np. Zwarcie tranzystora HOT, trafo WN, cewki odchylające a także usterki w sterowaniu odchylania poziomego, uklady korekcji czy uszkodzenie odchylania pionowego. Ponadto może powodować takie objawy uszkodzenie innych gałęzi obciążenia przetwornicy. Tak, że możliwości wiele...
  • REKLAMA
  • #6 2164114
    remm
    Poziom 11  
    Sprawdziłem odchylanie H i jak na razie wykryłem że jest spalony trafopowielacz. Zapach spalonego plastyku.
    Działam dalej.
  • #7 2190945
    remm
    Poziom 11  
    TV, po wymianie transformatora WN, został naprawiony.
    Dzięki.
    remm

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson TS5171psn po włączeniu za pomocą wyłącznika sieciowego przechodzi na moment do pracy, a następnie przechodzi w stan oczekiwania. Początkowo podejrzewano wadę przetwornicy, jednak jej sprawdzenie wykazało poprawne działanie. Problemy mogą wynikać z usterek w układzie odchylania poziomego, takich jak zwarcie tranzystora HOT, uszkodzenie transformatora wysokiego napięcia (WN), cewek odchylających lub elementów sterujących odchylaniem poziomym i pionowym. W trakcie diagnostyki wykryto spalony transformator powielacza (trafopowielacz) z charakterystycznym zapachem spalenizny. Po wymianie transformatora WN telewizor został naprawiony i działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA