logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B5 Passat 2000 Variant problem z kontrolkąokładzin hamulcowy

raport 09 Sty 2006 06:56 2071 8
REKLAMA
  • #1 2161662
    raport
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam. Mam prośbę o podanie możliwych przyczyn zapalania się kontrolki zużycia okładzin hamulcowych. W zapalaniu się kontrolki nie byłoby niczego dziwnego, gdyby nie fakt, że okładziny zostały wymienione na nowe a przewody czujników sprawdzone. Czy może to być jakaś pamięć?
  • REKLAMA
  • #2 2161768
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    nie jestem pewien ale pewnie płyn w zbiorniczku też będzie ukazywany tą samą kontrolką i tylne klocki nieraz też mają czujniki.
  • #3 2162361
    raport
    Poziom 11  
    Dzięki. Płyn jest OK. Tylne klocki nie posiadają czujników. Jakieś inne cenne uwagi?
  • REKLAMA
  • #4 2163035
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    We wtyczce od czujnika ułamany pin ?-sprawdż.
  • #5 2163344
    raport
    Poziom 11  
    Pin sprawdzę dzięki serdeczne.
  • REKLAMA
  • #6 3150754
    mari.30
    Poziom 11  
    Mam dokladnie ten sam problem. Ten sam model, ten sam rocznik.

Wszstkie klocki wymienione na nowe, oryginalne VW.
    Styki przeczyszczone i sprawdzone.
    Plyn hamulcowy uzupelniony.
    Lamka raz sie swieci, raz nie. Raz sie zapala w czasie jazdy, innym razem od razu przy zaplonie.
    VAG nie pokazuje zadnych bledow.

Pomocy! Moze ktos jednak wie gdzie szukac?
  • REKLAMA
  • #7 3161093
    arekbp
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Kontrolka zapali sie z sygnalem dzwiekowym rowniez gdy akumulator jest wyczerpany. Sprawdzic nalezy napiecie na aku.
  • #8 3161619
    mari.30
    Poziom 11  
    Przeciez nie moze akumulator nagle wyczerpac sie w czasie jazdy. Kontrolka zapala sie (z sygnalem dzwiekowym) w czasie jazdy. Akumulator jest w porzadku i jego ladowanie tez jest bezproblemowe.
  • #9 3282748
    konradm
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    odpowiem iż jest to czujnik w zbiorniczku ja tam miałem, sprawdziłem czujniki przy klockach , i dotarłem do zbiorniczka z płynem, jest tam gniazdo które lubi się zepsuć plus pływający w środku pływak, więc pozostaje wymienić zbiorniczek/ sprawdzone !!!!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej problemu zapalającej się kontrolki zużycia okładzin hamulcowych w Volkswagenie Passacie B5 Variant z 2000 roku, wskazano kilka potencjalnych przyczyn. Pomimo wymiany klocków hamulcowych na nowe i sprawdzenia przewodów czujników, kontrolka nadal się zapala. Sugerowano sprawdzenie pinu we wtyczce czujnika zużycia klocków, który mógł być uszkodzony. Wykluczono problemy z tylnymi klockami, które nie posiadają czujników, oraz z poziomem płynu hamulcowego, który był prawidłowy. Zwrócono uwagę, że kontrolka może również sygnalizować niski poziom napięcia akumulatora, jednak w tym przypadku akumulator i jego ładowanie były sprawne. Ostatecznie wskazano, że problem może leżeć w czujniku poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku, gdzie uszkodzeniu ulega gniazdo lub pływak, co wymaga wymiany zbiorniczka. Diagnostyka komputerowa VAG nie wykazała błędów związanych z tym problemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA