logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic CQ-RDP101N - Jak poprawić odczyt płyt CD-RW?

Szokolo 09 Sty 2006 12:24 1557 7
REKLAMA
  • #1 2162258
    Szokolo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witam ! Radyjko jak w temacie, czyta wszystkie płytki CD-R, CD-RW przeczyta raz na 20 prób... Co można zrobić, aby zawsze czytało CD-RW ? Słyszałem, że można spróbować z nieznacznym podkręceniem mocy lasera ? Cy to dobry pomysł (nie chcę zepsuć radia) ? Radio jest nowe, więc nie wchodzi w grę czyszczenie soczewki itp... Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2162617
    jever 23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 280
    zobacz najpierw w jakim stanie masz te cd-rw
  • REKLAMA
  • #3 2163236
    Szokolo
    Poziom 19  
    Płytki są nowe, nagrywane w Nero najwolniej jak tylko można... Verbatima nie przeczytał ani razu, esperanzę czyta raz na 20 prób...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2163813
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Czytniki cd widzą różnicę miedzy cd wypalanym a tłoczonym. Wątpie żeby ci sie udało coś z tym zrobić. Moim zdaniem podkręcenie mocy lasera nic nie da, można sobie tylko biedy narobić. Niektóre czytniki tak maja że nie czytają wypalanych płytek, jak w instrukcji do radyjka nie masz napisane że bedzie czytał cderki - zapomnij. Pozdro
  • Pomocny post
    #5 2163864
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Sprawdź czy w instrukcji piszą, że radio czyta CDR-W jeśli tak, to spróbuj wyczyścić laser, jeśli nie pisze to zapomnij, nie chodzi tu o laser, po prostu serwoprocesor nie jest przystosowany do odczyt płyt CDR-W i koniec.
  • #6 2164839
    Szokolo
    Poziom 19  
    W instrukcji nic nie pisze jakie płyty czyta, pisze że tylko 12cm się nadają :D. Zapomniałem dodać, że jak wrzucę płytkę RW, to wyświetla błąd E1, co w instrukcji oznacza " CD jest brudna lub dowrócona. Płyta zostanie automatycznie wyrzucona." Raz na ruski rok przyjmie płytę RW (czyli elektronika jest przystosowana do jej odczytu) nie wiem już co robić :cry: . Jakieś dziwne te radio wogóle, kupiłem je u naszych zachodnich sąsiadów, nie posiada ono także wyjścia na wzmacniacz. Na allegro widziałem to czytają RW i mają wyjście na wzmacniacz :?: . Czyżby na stronę niemiecką szła inna partia :?: .
  • Pomocny post
    #7 2165094
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Często różnią się literką , niemcy lepiej pilnują albo kiedyś pilnowali swój rynek. U Panasonica to normalne, jedna literka i partia na inny kraj, region, na wschód szło zawsze nieco gorsze.
    Sprawdź płyty nagrane na innym komputrze.

SławeK
  • REKLAMA
  • #8 2890965
    Szokolo
    Poziom 19  
    Jednym słowem trzeba zapomnieć o czytaniu płytek CDRW, albo kupić inny sprzęt... Dziękuję za odpowiedzi!!! Pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Panasonic CQ-RDP101N ma problemy z odczytem płyt CD-RW, które są czytane poprawnie tylko sporadycznie (raz na 20 prób), mimo że płyty są nowe i nagrywane wolno. Próba podkręcenia mocy lasera nie jest zalecana, gdyż może uszkodzić urządzenie. Problem wynika prawdopodobnie z ograniczeń serwoprocesora lub mechanizmu odczytu, który nie jest przystosowany do płyt CD-RW. Instrukcja nie precyzuje obsługi płyt CD-RW, a wyświetlany błąd E1 wskazuje na problem z odczytem lub stanem płyty. Różnice w partiach urządzeń sprzedawanych na różne rynki (np. niemiecki vs. wschodni) mogą wpływać na funkcjonalność. Ostatecznie zaleca się rezygnację z używania płyt CD-RW w tym modelu lub zakup innego sprzętu lepiej kompatybilnego z tym formatem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA