logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora CD 504 - Jak poprawić odczyt płyt CD-R i porysowanych?

Stodal 13 Sie 2006 19:16 3908 8
REKLAMA
  • #1 2912406
    Stodal
    Poziom 14  
    czesc
    zakupilem ostatnio odtwarzacz cd DIORA CD 504. Moj problem polega na tym, ze ten kompakt niechcial odtwarzac nagrywanych plyt audio nie zaleznie od nagranej predkosci, programu, uzytej plyty za kazdym razem gdy wkladalem plyte po chwili proby z czytania plyty na wyswietlaczu pojawial sie komunikat "Err". Plyty orginalne natomiast musza byc czysciutkie gdyz mala ryska powoduje przeskok. wyczytalem na innym forum mianowicie audiostereo.pl, ze wymiana starego mechanizmu CDM 12.1 na zamiennik phillipsa mianowicie VAM 1201/02 powinna przynies poprawe w postaci czytania nagrywanych plyt CD-R. No niestety to sie nie sprawdzilo jest o tyle lepiej, ze ten laser z czytuje plyte nagrywana CD-R ale poprostu utwory skacza - nie ma mozliwosci odsluchu.
    I tu kieruje pytanie: Czy jest jakas mozliwosc by ten cd-ek czytal plyty cd-r i orginalne porysowane lub nie bez zadnych problemow. bo szczerze mowiac jest to juz drugie urzadzenie z pod znaku marki DIORA i drugi raz juz sie na nim przejechalem. Wczesniej posiadalem starszy odtwarzacz FISHER AD-925 i on nie mial zadnych problemow z czytaniem plyt nagrywanych, orginalnych, a nawet bardzo mocno zarysowanych.
    pozdrawiam i prosze o jakas pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2912466
    mskalski
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Pierwsza rzecz, jaką bym zrobił, to spróbowałbym wyczyścić laser. I nie tylko soczewkę, ale też mechanizm prowadzenia (ośka, po której porusza się laser w poprzek płyty). Sam kiedyś to zrobiłem w swoim CD-504 (również mechanizm CDM-12.1) i od tego czasu działa bez zarzutu, odczytuje bez żadnych przeskoków nawet mocno porysowane płyty, z CD-R nie ma żadnych problemów.

Co do sposobów czyszczenia lasera było sporo o tym na forum (np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic180797.html). Ja używam patyczka do uszu, czyszczę delikatnie na sucho. Są różne patenty, z tego co widziałem większość używa do tego alkoholu izopropylowego (czy coś takiego). Tor prowadzenia lasera natomiast należy wyczyścić dokładnie ze starego smaru, paprochów czy też innych śmieci, jakie się tam mogły zebrać.

Jeśli to nie pomoże, można delikatnie podkręcić moc lasera - to również jest dość dobrze opisane na forum (także w topic-u powyżej).

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2913483
    Yakuz89
    Poziom 11  
    Moj 504 czyta Cd-r lecz tak jak u ciebie najmniejsza ryska powoduje przeskok :( co mnie denerwuje ale wlasnie te lasery tak mają - w CD 502 był o wiele lepszy - nieawaryjny .......
  • #4 2938741
    wladl
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Grundig CD3 Fine Arts (również mechanizm CDM-12.1) robi dokładnie to samo. Taka chyba uroda tego napędu :(
  • REKLAMA
  • #5 2938899
    Stodal
    Poziom 14  
    witam

czyszczenie, smarowanie nie przynioslo zadnej poprawy. Podnoszenie mocy lasera rowniez bez efektu. A na dodatek uszkodzilem sobie tasme laczaca laser z plyta glowna i teraz cd-ek albo nie z czytuje plyt albo jak z czyta to dzwiek jest calkwicie znieksztalocny.
    Wystawilem sprzet na allegro.
    Mozna temat zamknac bo juz nic wiecej sie nie wskura.
  • #6 2940471
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Mam kilka odtwarzaczy CD opartych na napędzie CDM12.1 i nie ma problemu nawet z pokiereszowanymi płytami (po używaniu w samochodzie). Ostatnio wymieniłem laser na nowy w Grundig FineArts CD1 i też wszystko czyta bez skoków, to samo w Technicsach, jedynie mocno wymęczony Philips CD710 ma problemy jak się mocno nagrzeje (po 2 godzinach grania). Uważam, że napędy CDM12.1 naprawdę są udane - jedynie co mnie wkurza przy wymianach to te gumki mocujące laser - często sztywnieją i przez to są kłopoty (a nie z winy lasera). Dużo większe miałem z CDM4/19 (to zwykle lubi sobie skakać na pierwszych utworach).
  • #7 2940631
    Stodal
    Poziom 14  
    djlj24: skoro mowisz, ze to udany naped to ja juz nie wiem od czego zalezy czy z czyta plyte czy nie. Jesli chodzi o te gumki umnie w cd-eku to sa ok mieciutkie, elastyczne. z reszta tak jak pisalem mam juz dosc diory to juz druga rzecz tej firmy jaka posiadam i nie dziala hehe - moze tandeta poprostu. Bede szukal jakiegos innego odtwarzacza.
  • #8 2940698
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Nie wiem jak jest w Diorze (też nie mam i raczej unikam) ale w innych odtwarzaczach zwykle nie miałem z takim laserem problemu. Raz miałem dziwne zachowanie ale problemem był przekoszony napęd - dopiero zauważyłem jak zerknąłem od tyłu - soczewka nie była równolegle do płyty.
    Możliwe, że problem nie leży po stronie samego lasera a serwoprocesora i wymiana lasera nic nie daje. Ale aby to sprawdzić trzebaby laser podłożyć do innego sprzętu i tam go przetestować.
  • REKLAMA
  • #9 2969433
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    A ja mam całkiem inny problem z tym cd. Odtwarza dobrze płyty cd-r i oryginały. ale po skończeniu odtwarzania na piratach laser jedzie do góry i nie zjeżdzą (za nagranym)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odtwarzaniem płyt CD-R i porysowanych w odtwarzaczu Diora CD 504 wynika z ograniczeń mechanizmu CDM-12.1 oraz jakości lasera. Wymiana mechanizmu na zamiennik Philips VAM 1201/02 poprawiła odczyt CD-R, lecz nadal występują przeskoki i brak płynnego odtwarzania. Czyszczenie soczewki lasera i toru prowadzenia, usuwanie starego smaru oraz delikatne podkręcenie mocy lasera to zalecane metody poprawy odczytu, jednak w opisywanym przypadku nie przyniosły efektu. Problemy mogą wynikać także z uszkodzeń taśmy łączącej laser z płytą główną lub niewłaściwego ustawienia napędu (np. przekoszenie soczewki). Inne modele z mechanizmem CDM-12.1, takie jak Grundig CD3 Fine Arts czy Technics, radzą sobie lepiej z porysowanymi płytami. Częstą przyczyną problemów są także zużyte lub stwardniałe gumki mocujące laser. W przypadku Diora CD 504 problemy z odczytem CD-R i porysowanych płyt mogą być związane z jakością wykonania i serwoprocesorem, a nie samym laserem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA