logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Witam ... mam pytanko odnośnie programatora do pralki

robinspl 09 Sty 2006 18:42 2940 7
REKLAMA
  • #1 2163595
    robinspl
    Poziom 11  
    w pralce rodziców programator się przycinał więc wezwali jakiegoś fachofca a ten stwierdził że to silniczek programatora i wymienił na jakis stary wyciągniety z innego programatora!!! pralka zaczęła chodzić normalnie ale tylko na pusto !!! jak się zapakuje pranie to programator nie działa ( nie przesuwa pokrętła do przodu ) !!!! jeśli ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić ewentualnie to bardzo proszę o radę ... pralka to Polar PDG 585c. Gdzie dostać silniczek do programatora P-124 ( termet ssm-1- takie są numery tego silniczka ) i jeśli ktoś juz wymieniał takowy to ile to kosztuje ?????
  • REKLAMA
  • #2 2164025
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2164393
    bolczyk13
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Praca silniczka programatora nie ma nic wspólnego z tym czy pralka pracuje bez wsadu czy też ze wsadem.
    Może masz uszkodzony programator :?:
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2164601
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    A moze okresowe wyłaczenia pochodza z uszkodzonego włacznika drzwiczek docisnij je mocnej jak sie zatrzyma podczas prania albo dla testu zmostkuj wyłacznik drzwiczek .pozdr.
  • #5 2309592
    robinspl
    Poziom 11  
    Witam ponownie ... trochę się pobawiłem ta pralką i problem wygląda trochę inaczej niż opisywałem poprzednio (pierwsze obiawy były na podstawie zeznań kobiety ) .... silniczek jest dobry i kręci się całkiem nieźle , naprawiłem też stary silniczek który faktycznie był rozwalony ( popękał magnes ale po sklejeniu na sporą ilość supergluta działa ) i teraz właściwe objawy : programator cały czas stoi w miejscu pomimo tego że silniczek się kręci !!!! po popchnięciu ręcznie pralka cały czas wykonuje jedną czynność. Domyślam się że uszkodzony jest programator i chciałbym go rozebrać bo jeśli go nie zreanimuje to pralka idzie do piwnicy a nowa pralka około tysiaka. Usiłowałem już nawet zdjąć programator ale nie za bardzo wiem jak :-( pokrętło i maskownica z przodu trzymają się tak jak by programator był przykręcony od tyłu a od tyłu nie widać za bardzo śrubek które mogą go tak trzymać no chyba że to takie dwie małe nakrętki u góry i u dołu programatora !!!!
    z góry dzięki za pomoc .
  • REKLAMA
  • #6 2310528
    dartomis
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Z całą pewnościa jest to wina programatora. Powinien on być przykrecony pod gałką programatora ( we wgłębieniu ) po jej zdjęciu.
    Jeśli nie bedzie chciała zejść przez ciągnięcie, to sprawdż czy pod ozobną nakładką z przodu gałki ( odklejając ją ) nie jest pzrykręcona do ośki programatora )
  • #7 2310851
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1618
    Pokrętło programatora w tej pralce jest na ośce programatora zakładane na wcisk,pod nim są dwie śruby.Do ośki programatora były przykręcane w PS 663 .
  • #8 2311525
    robinspl
    Poziom 11  
    dzięki za podpowiedź :-) jutro się za niego zabieram ....

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Polar PDG 585c pojawił się problem z programatorem – silniczek programatora (oznaczony jako P-124, termet ssm-1) został wymieniony na używany, co spowodowało, że pralka działała tylko na pusto, a przy załadunku prania programator nie przesuwał pokrętła. Silniczek jest sprawny i obraca się prawidłowo, jednak programator pozostaje w miejscu, co wskazuje na uszkodzenie mechanizmu programatora. Możliwe przyczyny to uszkodzony programator lub problemy z wyłącznikiem drzwi. Programator jest mocowany pod gałką programatora, która jest na wcisk na ośce i pod nią znajdują się dwie śruby mocujące. Zaleca się rozebranie programatora poprzez zdjęcie gałki i maskownicy, aby sprawdzić i ewentualnie naprawić mechanizm. Cena nowego silniczka programatora w sklepie AGD to około 50 PLN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA