logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator Polar PDG585 – częsta awaria, zapach spalenizny po wymianie

piekarelk 21 Maj 2006 13:12 2283 10
REKLAMA
  • #1 2648129
    piekarelk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!!!!
    Z pół roku temu byl wymieniany programator,teraz chyba znowu siadł.zaczal wydobywac sie z niego lekki smrud spalenizny,czemu te programatory tak padaja?Czy fachowiec ktory to robil nieznal sie na rzeczy?(firma naprawiajaca pralki).I usterka lezy po innej stronie?
    Dzieki i pozdrawiam!!!![/img]
  • REKLAMA
  • #2 2648157
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Przyczyna raczej jest po stronie niewłaściej obsługi, bardzo często przełacza sie programy przy włączonej pralce.
  • #3 2648219
    piekarelk
    Poziom 11  
    Czyli musze wymienic programator i powinno byc ok!Raczej nieprzelaczam programu w czasie pracy pralki,moze fachowiec poprostu mi wcisnal "bubel"!!Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #4 2648702
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1618
    piekarelk napisał:
    Czyli musze wymienic programator i powinno byc ok!Raczej nieprzelaczam programu w czasie pracy pralki,moze fachowiec po prostu mi wcisnal "bubel"!!Pozdrawiam!!!

Wiele osób pisze w tym tonie,ale jeśli robił to fachowiec,to zostawił Ci chyba gwarancję?Na gwarancji jest typ i nr programatora,więc sprawdż to,a póżniej pisz(chyba za dużo usterki sie naoglądałeś,ale to nie zwalnia Cię,aby przed napisaniem postu pewne rzeczy sprawdzić).O najczęstszej przyczynie napisał Ci kol.staszekf.Na której sekcji obserwujesz to zjawisko,co wtedy pralka ma robić,jakie sa oznaczenia na tym segmencie?Bo jesli wiesz,że z programatora wydobywa sie dym,to znaczy że zdjąłeś blat pralki i te rzeczy o których napisałem możesz sprawdzić.
  • #5 2648729
    piekarelk
    Poziom 11  
    Gwarancji mi zadnej niedal,tylko slowna,ze jak sie by cos dzialo to mam zadzwonic do goscia.Pokrywe zdjelem i z programatora u dolu po lewej stronie wydobywal sie dym,niejestem specem od pralek tylko od samochodow,ale programator dam rade sam wymienic,tylko czemu one tak padaja szybko???!!! Jestem nowy na tej stronie wiec niektorych rzeczy moge niewiedziec!!
    Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #6 2648866
    Topolski Mirosław
    Jeszcze nigdy do tej pory nie zdarzyło mi sie abym musiał reklamować programator P-124 na gwarancji,a wymieniłem ich sporo, gwarancja podbita zostawała u klienta.Niektórzy (z braku pieniędzy klienta)oferują używany,sprawny(nie stosuję tych metod,bo nigdy nie wiadomo ile on pochodzi,a klient najpierw chce,a póżniej psioczy)i na te nie dają gwarancji.
    Padają,bo między innymi czasami klienci chcą przyspieszyć program i przestawiają programator nie wyłączając pralki.Co u Ciebie w tym czasie robi lub ma robić pralka(chodzi o ten dymek)?
  • #7 2649814
    piekarelk
    Poziom 11  
    Przy starcie po chwili zaczyna wydobywac sie dymek,w starym programatorze musialo cos w srodku sie stopic bo pokretlo ciezko chodzilo,w tym lekko chodzi,poprostu znalazlem numer na telegazecie(Ełckiej)do speca od pralek powiedzialem co sie dzieje z pralka a on juz przyjechal z drugim programatorem,moze policzyl za nowy a wstawil po regeneracji a stary programator zabral mi,ja sie na tym nieznam zabardzo!
  • REKLAMA
  • #8 2649981
    Topolski Mirosław
    Nie powinien zabierać starego,chyba że sam zaproponowałeś by wziął.W dalszym ciągu nie piszesz, co powinna robić lub robi pralka w chwili gdy leci dymek(np:pobrała wode,kręci bębnem i zaczyna lecieć dymek).Dla nas są to ważne informacje,ponieważ my pralkę widzimy tylko poprzez Twój opis,jeśli jest precyzyjny,to łatwo znależć przyczynę,choć w tym przypadku pomoże wymiana programatora na nowy z gwarancją.Dzwoń do fachmana i niech wymienia(dał gwarancję)
  • #9 2655974
    piekarelk
    Poziom 11  
    Witam!!!!
    odpisuje na pytanie,pralka zaczyna pranie zasadnicze(krecenie bebna)i po jakis 5min zaczyna wydobywac sie delikatny dymek jakby styki sie palily,topiony plastik cos w tym rodzaju to odrazu wylaczylem pralke i juz jej niewlaczam,zdjelem pokrywe i patrzac z gory to po lewej stronie u dolu widac lekko stopiana obudowe programatora.Dzis bylem w sklepie z czesciamiAGD i jest nowy programator z gwarancja za 160zl.Czy to jest cena przystepna czy troche drorzyzna??Ewentualnie gdzie moze kupic taki programator za tansza cene?
    Dziekuje i pozdrawiam!!!
  • #10 2656201
    Topolski Mirosław
    To jest normalna cena tego programatora.A co odpowiedział fachowiec,który zakładał programator,czy dzwoniłeś do niego?
  • #11 2658436
    piekarelk
    Poziom 11  
    Jeszcze niedzwonilem do fachowca,musze znalesc jego numer na telegazecie,ale niewiem czy jest sens bo i tak pewnie nic niezwalcze!!!Poprostu kupie drugi isam go juz sobie wymienie,troche jest tam kabli ale pomalu sobie poradze.
    Pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

✨ Programator pralki Polar PDG585 był wymieniany około pół roku temu, jednak ponownie pojawiła się usterka objawiająca się wydobywaniem się zapachu spalenizny i dymu z programatora podczas pracy pralki, szczególnie w fazie prania zasadniczego (kręcenie bębna). W starym programatorze zauważono stopioną obudowę i trudności w obracaniu pokrętła. Przyczyną awarii może być niewłaściwa obsługa, np. przełączanie programów podczas pracy urządzenia, co prowadzi do uszkodzenia programatora. Fachowiec, który wymieniał programator, nie udzielił pisemnej gwarancji, a istnieje podejrzenie, że mógł zamontować programator po regeneracji lub używany. Cena nowego programatora z gwarancją wynosi około 160 zł, co jest uznawane za normalną wartość. Zaleca się wymianę programatora na nowy z gwarancją oraz unikanie przełączania programów podczas pracy pralki, aby zapobiec szybkiemu uszkodzeniu elementu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA