logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Girder - różne kody przy odbijaniu sygnału od ścian, kondensator 100µ zamiast 10n

motorolae365ok 10 Sty 2006 08:19 1449 6
REKLAMA
  • #1 2165322
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    Ocena: 1
    Witam,

własnie złorzyłem odbiornik i na początku nie działało, dopiero zmostkowałem styki 1 i 3 i wgrałem nowszy plugin i jest ok. Tylko Jeszcze jedna mała wada:

gdy kieruje pilot na odbiornik to kod jest dobry (taki jaki powinien) ale gdy skieruje pilot w kierunku sciany to wyskakuje mi całkiem inny kod.

Zamiast kondesatora 10n dałem 100µ. Czy to moze być tego wina?

PS. Szukałem na forum, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2167690
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    No ja miałem ustawione na 6 :/ Zmieniłem na 8 i czułość jest lepsza, tzn juz wogóle kontaktuje (ODBIERA KODY) po odbiciu od scian, ale nadal są one chaotyczne. Czego to może być wina? aha i jeszcze macie gdzieś gotowe konfiguracje girdera? Najlepiej do Vplayera, albo jakiegoś innego odtwarzacza filmów.
  • #4 2167945
    PL_NukeR
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    mam do winampa config. a kody to jeszcze moze byc sprawa repetycji klawisza z pilota , tzn w configu sie ustawia czas powtarzania jak naciscniesz przycisk na pilocie , 2 sprawa moze baterie w pilocie sa slabe
    Załączniki:
    • WINAMP.rar (1.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2170902
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    No do winampa już mam wszystko co potrzebne ustawione:) Ale dzięki!

Co do bateri to były żadko używane, a na MP3 playeru są naładowane na fulla.

Dalej szukam konfiguracji do Vplayera, Allplayera, i nnego odtwarzacz filmów! Bede wdzięczny jak ktoś mi pomoże!
  • #6 2171657
    PL_NukeR
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    w sumie to mi by sie przydal config do allpalyera , bo reklamuja jakis pilot z odbiornikiem , dobry config i tez powinno dzialac ale cos nie chcialo tak jak winamp
  • REKLAMA
  • #7 2173899
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    No to moze ktoś ma coś takiego? I dalej nie wiem co z tym odbijaniem od scian kodów z pilotu! Czekam na propozycje...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbiornika podczerwieni Girder, który po modyfikacji (zmostkowanie styków 1 i 3 oraz aktualizacja pluginu) działa poprawnie przy bezpośrednim kierowaniu pilota, ale generuje różne, chaotyczne kody przy odbiciu sygnału od ścian. Zastosowano kondensator 100µF zamiast oryginalnego 10nF, co może wpływać na odbiór sygnału. Zalecane jest sprawdzenie ustawienia priority level w konfiguracji Igor plug3, gdzie standardowo jest 7, a lepsze efekty daje ustawienie na 8. Problemy mogą wynikać także z repetycji klawisza w konfiguracji oraz stanu baterii w pilocie. Poszukiwane są gotowe konfiguracje dla Girder do odtwarzaczy multimedialnych takich jak Vplayer, Allplayer oraz Winamp, gdzie konfiguracja do Winampa jest już dostępna. Dyskusja wskazuje na konieczność optymalizacji parametrów odbiornika i konfiguracji oprogramowania, aby poprawić stabilność i poprawność odczytu kodów IR, zwłaszcza przy odbiciach sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA