logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Firmware do nagrywarek Sony CRX830E i CRX835E - poszukiwanie aktualizacji

balooo 10 Sty 2006 13:19 4406 6
REKLAMA
  • #1 2166061
    balooo
    Poziom 12  
    Witam serdecznie. Dostałem od znajomego 2 nagrywarki slim do laptopa Sony CRX830E oraz CRX835E i mam z nimi dość poważny problem. Objaw jest taki, że nagrywarki działają "jak im się zachce". Czasem bezproblemowo wypalają płyty, a czasem system ich wogóle nie rozpoznaje. Chciałem zmienić firmware, ale nie mogę nic w necie znaleźć. Przeszukałem cały support SONY(przyznaję, że wyjątkowo biedny jak na tak "dobrą" firmę) i google.
    Mam ogromną prośbę do Was. Jeśli ktoś posiada ww napędy i jest w stanie "ściągnąć" z nich firmware bądź posiada programy update-ujące te napędy to byłbym niezmiernie wdzięczny za udostępnienie. Ściągnąłem program updateujący do CRX830E, ale nie mogę za jego pomocą nic zdziałać ponieważ jest to update do laptopów SONY VAIO z takim napędem...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2186289
    balooo
    Poziom 12  
    Dzięki za linka. Niestety na tej stronie są tylko programy updateujące w CRX830e firmware spod windowsa, ale tylko w laptopach dell-a i sony vaio. Problem rozwiązałem w inny sposób, programem LtnFW zmieniłem firmware na SLIMTYPE LSC-24082K, a potem najnowszy firmware dla LSC-24082K. Napędy działają.
  • REKLAMA
  • #4 3264437
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Witam.

Oba napędy to te same Lite-On?
    Właśnie chcę napęd do Toshiby kupić, są na aukcji aktualnie CRX835E i najpierw borykam się z tym, jak przestawić na Slave - ale znalazłem soft E2MS który niby to zrobi, lub zewrzę piny 47 z 45. Mam nadzieję że zadziała.

W jednym miejscu znalazłem że CRX835E to Retail modelu CRX830E - na ile to prawda?

Możesz opisać co i jak z tym biosem?

Pozdrawiam.
  • #5 5022275
    f_ranek
    Poziom 11  
    balooo napisał:
    zmieniłem firmware na SLIMTYPE LSC-24082K, a potem najnowszy firmware dla LSC-24082K. Napędy działają.
    Firmware do slimtype jest, ale bez slimtype nie. Skąd go wziąłeś?

Mnie niestety napęd CRX835E nie działa, tzn. nie potrafię wysunąć tacki, chociaż system go rozpoznaje.
  • #6 6007468
    paweu88
    Poziom 1  
    Sorry, że odgrzewam ten temat, ale właśnie mam problem z moją nagrywarką SONY CD-RW CRX835E. Czyta zapisane dyski dvd, ale kiedy chcę coś nagrać i wkładam czysty dysk dvd, to w ogóle go nie czyta... ;/

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 6174705
    Guma1975
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    To nie jest nagrywarka DVD tylko CD-R CD-RW a DVD tylko odtwarza. Czyli tzw. Combo

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwie nagrywarki slim do laptopa Sony CRX830E i CRX835E, które działają niestabilnie – czasem poprawnie nagrywają płyty, a czasem system ich nie rozpoznaje. Poszukiwał oficjalnego firmware'u i programów aktualizujących na stronach Sony i w internecie, jednak bez skutku. Znaleziono link do strony z firmware, ale dostępne aktualizacje dotyczyły tylko wersji do laptopów Dell i Sony Vaio. Problem rozwiązano poprzez użycie programu LtnFW, który pozwolił zmienić firmware na SLIMTYPE LSC-24082K oraz zainstalować jego najnowszą wersję, co przywróciło poprawne działanie napędów. W dyskusji pojawiły się pytania o to, czy oba napędy to modele Lite-On oraz czy CRX835E jest wersją retail modelu CRX830E. Zwrócono uwagę, że CRX835E to napęd typu combo CD-R/CD-RW z możliwością odtwarzania DVD, ale bez funkcji nagrywania DVD. Jeden z użytkowników zgłosił problem z wysuwaniem tacki w CRX835E mimo rozpoznania przez system. Poruszono także kwestie zmiany trybu pracy napędu na Slave za pomocą oprogramowania E2MS lub zwarcia pinów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA