logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sony CRX850E - nagrywarka slim - zmiana kanału IDE

dudzior73 29 Gru 2015 18:08 810 7
REKLAMA
  • #1 15280059
    dudzior73
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam jeszcze w starym roku. Laptop Acer TravelMate 2480 - padł w nim DVDrom. Mam zapasowy SONY CRX850E. A le za cholerę nie mogę ustawić kanałów IDE by się nie gryzł z dyskiem twardym. Z samym dyskiem też wjowałem - ma trzy możliwości zworkowatości:I0 I1 select, Kombinowałem na wszystkie strony z efektem nagrywarki na 1szym kanale ale za to bez dysku twardego. Próbowałem lutować nużki na nagrywarce 2ga z 3cią i żadnego efektu. Wyczytałem o zmianie firmware w Soniastym ale jak to zrobć bo nie mam innego laptopa w pobliżu.
    Jakies sugestie mile widziane
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15280421
    dudzior73
    Poziom 13  
    super ale nie obejdzie sę bez "grzebania" po internece. Temat tak stary jak słońce i połaczyć z odnośnikami w PDFie się nie da :(
    No ale coś się wym temacie ruszyło

W internece cisza jak makiem zasiał na temat sony slim-ID swith for dos
  • #5 15281449
    dudzior73
    Poziom 13  
    cdrinfo zacna strona kożystam z niej od x lat. dziękuje za link wyżej.
    Powalczyłem z ustaieniami zworek na hdd i nagrywarce. Począwszy od wszelakich możliwych konfiguracji twardziela z takowymi wynikami.
    twardy 4 piny 3 konfiguracje a z nich działają tylko 2 w biosie: bez zworekwidoczny IDE1 Model Nme: w raz z opisem i IDE 1 Serial Number: w raz z opisem - bez cdrom : zworka na select ATAPI Model Name: w raz z opisem - bez cdrom.
    Z cdromem działa tylko opcja druga gdzie cedek ma wpis IDE1 a Model Name pusto a hdd widnieje jako ATAPI.
    W obec czego system nie ruszy.
    Obczytałem w między czasie wypociny innych walczących z podobnym problemem. Wypróbowałem wszystkie napotkane opcje z zworką na pinach dvdromu i wypinaniem nóżek z obwodu. KLAPA TOTALNA.
    Dzięki Tobie zaraz pomęcze się z zmianą programową a o efektach lób porażce niebawem napiszę.
  • REKLAMA
  • #6 15281835
    dudzior73
    Poziom 13  
    No i klapa.
    Program do przestawiania kanału ide dla Windows wyrzuca taki komunikat:
    error:
    0-0-0 E: sony dc-rw crx850e 5yk3
    can't found match ODD drive!
    This utility only supports slimtype ODD driver

program z pod dos niby dla LITEON resetuje ustawy ide i sam się wyłącza.
    Ciekawe jaki w końcu mam napęd kupić do tego laptopa TAKI sam jak stary? przecież to szukanie igły w stosie siana a urządzenie starsze od dinozaurów ..... w końcu nauczę go latać
  • REKLAMA
  • #8 15283286
    dudzior73
    Poziom 13  
    dziękuje bardzo - udało się a owy programik chodź wszystkiego nie obsłużył to zmienił kanał IDE. Laptopa mam w komplecie jeno szkoda że ....... to combo więc nie nagrywa DVD ale zawsze już coś.
    tronic1 klepłem co potrzeba.
    Wszystkim życzę udanego sylwestra...... do siego

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem nagrywarki SONY CRX850E do laptopa Acer TravelMate 2480, gdzie DVD-ROM uległ awarii. W trakcie dyskusji poruszono kwestie ustawień kanałów IDE, zworki na dysku twardym oraz nagrywarce. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, jednak napotkał trudności w uzyskaniu poprawnej współpracy między urządzeniami. Wskazówki dotyczące zmiany firmware oraz programów do przestawiania kanałów IDE były omawiane, a ostatecznie udało się zmienić kanał IDE, choć nagrywarka nie obsługuje DVD. Użytkownik podziękował za pomoc i życzył wszystkim udanego sylwestra.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA