logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 1.6 GLE - skaczący wskaźnik temperatury po wymianie termostatu

LukASZek007 10 Sty 2006 16:47 3914 6
REKLAMA
  • #1 2166762
    LukASZek007
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    mam problem z wskaznikiem temperatury. niedawno wymienilem termostat i od tej pory wskaznik temperatury oszalam, po krotkim czasie jazdy wskakuje mi na okolo 90 stopni a pozniej szybko spada szczegolnie gdy bujnie autem np na zakrecie. prosze o porade
  • REKLAMA
  • #2 2166805
    Krzysztof10
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    powinno tak być , czyli nabrać szybko temp. termostat się wtedy otwiera i szybko spada , bo w tej chwili chłodnica jest bardzo zimna . A jeśli uwarzasz że za szybko nabiera temp. , to dobrze sprawdz czy układ niezapowietrzony . Pozd.
  • REKLAMA
  • #3 2166824
    LukASZek007
    Poziom 2  
    ostatnio bylem w trasie i jadac z predkoscia okolo 100km/h mialem caly czas temp 70 - 80 stopni a na zewnatrz byl mroz wiec to chyba malo realne.
    ps. jak sprawdzic czy uklad jest zapowietrzony ?
  • REKLAMA
  • #4 2166992
    Krzysztof10
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    Mówiłem o stanie początkowym , potem temp. 80* to powiedzmy w granicach tolerancji przy tej temp. Nie pamiętam w polonezie , mam golfa 2 , odkręcam wlew i miętole gumy dolotowe do chłodnicy i jeśli idą bulbony to zapowietrzone . Przy otwartym wlewie , znęcam się nad gumami aż przestanie bulgotać powietrze - to mój sposób , pewnie są lepsze . Pozd .
  • #5 2167112
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Witam
    To co opisujesz jest realne. Masz przytkany wężyk plastikowy łączący chłodnicę ze zbiorniczkiem wyrównawczym. Gdy temperatura płynu wzrasta rośnie także jego objętość i zarazem ciśnienie płynu wzrasta. Przez układ zaworków umieszczonych w "zakrętce" chłodnicy nadmiar płynu zostaje przemieszczony do zbiorniczka wyrównawczego. Jednak jego powrót do chłodnicy przy przytkanym przewodzie jest bardzo utrudniony lub wręcz niemożliwy. Na skutek tego "zjawiska" ulega uszkodzeniu termostat.

Wyjmij z auta zbiorniczek wyrównawczy wraz z wężykiem (oryginalny jest w kolorze różowym) i udrożnij układ. W zakrętce chłodnicy sprawdź sprężyny i dokładnie oczyść.

Ponieważ Polonez ma układ chłodzenia typu zamkniętego i nie wymaga odpowietrzenia. Jednak przy zalewaniu układu chłodzenia płynem wymagane jest pełne otwarcie zaworu nagrzewnicy.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Polonez 1.6 GLE - skaczący wskaźnik temperatury po wymianie termostatu uk. chłodzenia Polonez.jpg (26.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2169575
    LukASZek007
    Poziom 2  
    ok sprawdzilem wezyk jest drozny sprezyna w zakretce od chlodnicy tez dobrze dziala
    czy przyczyna niedogrzania auta przy duzej szybkosci moze byc uszkodzona nagrzewnica? jesli tak to jak mozna to sprawdzic?
  • #7 2170438
    ryba80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdź przy zapalonym silniku czy przy wlewie do chłodnicy nie unoszą sie drobne pęcherzyki powietrza jeśli tak to musisz wymienić uszczelkę pod głowicą ponieważ są przedmuchy do układu chłodzenia. Przy okazji jak ogrzewanie w samochodzie jeśli słabe to w pośredni sposób też wskazuje na w/w usterkę. Miałem to samo do tego jeszcze gaz mi później zamarzał w parowniku.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie termostatu w Polonezie 1.6 GLE pojawił się problem z niestabilnym wskaźnikiem temperatury, który szybko osiąga około 90°C, a następnie gwałtownie spada, zwłaszcza podczas dynamicznej jazdy. Przyczyną może być zapowietrzenie układu chłodzenia, które należy sprawdzić poprzez obserwację bulgotania powietrza przy otwartym wlewie chłodnicy oraz manipulację gumowymi przewodami. Inną możliwą przyczyną jest zatkany plastikowy wężyk łączący chłodnicę ze zbiorniczkiem wyrównawczym, co utrudnia powrót płynu i może uszkodzić termostat. Układ chłodzenia Poloneza jest zamknięty i nie wymaga odpowietrzania, ale przy napełnianiu płynu należy otworzyć zawór nagrzewnicy. Niedogrzanie silnika przy dużych prędkościach może wskazywać na uszkodzoną nagrzewnicę, którą można sprawdzić. Drobne pęcherzyki powietrza przy wlewie chłodnicy podczas pracy silnika mogą świadczyć o uszkodzonej uszczelce pod głowicą, co powoduje przedmuchy do układu chłodzenia i słabe ogrzewanie kabiny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA