logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Literatura o antenach biquad - inne nazwy i źródła informacji

francu 10 Sty 2006 19:32 1685 6
REKLAMA
  • #1 2167282
    francu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam.

Szukam jakieś teorii dotyczącej anten typu biquad. Robię projekt takiej antenki w Awasie i potrzebuję literatury.

Czy biquady mają jakąś inną nazwę występującą w literaturze??

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2168156
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Ja po raz pierwszy się spotkałem z tą ciekawą anteną pod nazwą DL7KM.
    Występuje też jako double quad.

Antena niezawodna (wykonywałem na różne czestotliwości od 27 MHz do 2.4 GHz) i ciekawy jestem jak mi się sprawdzi na 5 GHz - muszę na dniach zrobić taki rysuneczek w jakimś CAD i wytrawić.
  • REKLAMA
  • #3 2173294
    francu
    Poziom 16  
    Spotkałeś się może z opracowaniem teoretycznym dotyczącym tych anten? Symulowałem biquady pojedyncze, podwójne i poczwórne w Awasie (projekt z Techiki antenowej). Potrzebuję wskazówek dotyczących projektowania, optymalizacji pod kątem zwiększenia zysku.
  • REKLAMA
  • #4 2174408
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Co do podstaw teoretycznych - nie znalazłem nigdzie bo antena była opisywana w latach 70-tych - wtedy netu jeszcze nie było, a ja nosiłem pieluchę w zębach i nie prenumerowałem fachowej literatury.
    Jeden kwadrat ma rezystancję ok. 120 om i zysk 2-3 db.
    Jego długość po rozwinięciu = długości fali.
    Po dołączeniu drugiego kwadratu rezystancja w punkcie połącznia spada do ok. 60 om a zysk wzrasta o kolejne 3 db.
    Dołożenie reflektora powoduje zwiększenie zysku o następne 3 db.
    Reflektor jest umieszczony "za blisko" - powinien być teoretycznie jak w antenach Yagi w odległości 1/4 fali a jest w odległości 1/8 fali.
    Dlaczego - nie wiem.
    Czyli można osiągnąć na niej (2 kwadraty+reflektor) max 9 db w stosunku do dipola.
    I chyba więcej nie wyciągniesz chyba, że dołożysz następne kwadraty i sfazujesz je.
  • #6 2174844
    francu
    Poziom 16  
    Właśnie tą antenę przeliczyłem na 5GHz i na tym projekcie się opierałem. Jest umieszczona nad reflektorem o 0.1 długości fali. Na biquadzie uzyskalem ponad 9dB zysku w symulacji w Awasie, ale umieszczałem ją nad ziemią. Muszę zaprojektować jeszcze reflektor. Dla biquada podwójnego miałem ok. 12dB. Przy poczwórnym powstawały już 3 wiązki i ponad 9dB zysku. Prawdopodobnie jakiś błąd w obliczeniach zrobiłem. W weekend będę walczył dalej.

Na elektrodzie jest polska wersja tego projektu.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Antena typu biquad, znana również jako double quad lub pod nazwą DL7KM, jest popularnym rozwiązaniem stosowanym w różnych zakresach częstotliwości od 27 MHz do 5 GHz. Pojedynczy kwadrat anteny ma rezystancję około 120 omów i zysk 2-3 dB, natomiast po dołączeniu drugiego kwadratu rezystancja spada do około 60 omów, a zysk wzrasta o kolejne 3 dB. Dodanie reflektora, umieszczonego zwykle w odległości około 1/8 długości fali (choć teoretycznie powinno to być 1/4 fali, jak w antenach Yagi), zwiększa zysk o kolejne 3 dB, co pozwala osiągnąć maksymalnie około 9 dB w stosunku do dipola. Możliwe jest dalsze zwiększenie zysku przez dodanie kolejnych kwadratów i ich sfazowanie. Symulacje w programie Awas potwierdzają zyski rzędu 9 dB dla pojedynczej biquad i około 12 dB dla podwójnej. Przy poczwórnych biquadach powstają trzy wiązki i zysk przekracza 9 dB, choć mogą wystąpić błędy w obliczeniach. Dostępne są materiały teoretyczne i praktyczne, m.in. na stronach http://martybugs.net/wireless/biquad/ oraz http://www.nec2.org/wlan.htm, a także polskie opracowania na portalu Elektroda.pl. Projektowanie i optymalizacja biquadów wymaga uwzględnienia parametrów takich jak rezystancja, odległość reflektora oraz fazowanie elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA