logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić głośnik HH25/40 do budżetowych estradówek? Czy to dobry wybór?

golasx 10 Sty 2006 22:09 1355 8
REKLAMA
  • #1 2167806
    golasx
    Poziom 11  
    Cześć mam zamiar zrobić coś takiego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic346110.html
    Nie zabardzo wiem skąd wziąźść tego HH25/40 i czy to jest dobry głośnik?
    Konstrukcja raczej budrzetowa. Bardzo prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2167902
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    Głosniczki Hansena nie nalezą do najlepszych, pomysl o czyms z oferty STX albo Tonsila ew. Tesli, bo do tej paczki by sie ARZ6604/ARZ6608 nadawał a nawet dwa
  • REKLAMA
  • #3 2167987
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Ten hansen to glosnik ktory ma duzo plusow spora moc spokojnie wyrzymuje 100W efektywnosc mozna oceniac na jaies 92-93dB daje dosc duzo basu i jest bardzo tani, niestety ciezko go zdobyc wiem ze w krakowie na gieldzie mozna je kupic i w frmie admar ale oni niechetnie handluja wysylkowo.
    W tej cenie nie ma lepszego glosnika.
  • REKLAMA
  • #4 2170121
    golasx
    Poziom 11  
    no wlasnie do firmy admar ciezko sie dostac a na gielde do krakowa to mam sporo bo to dla mnie drugi koniec polski. I mam slaby wzmacniacz, wic niewiem czy ruszy on jakiegos wiekszego stx.
  • #5 2170220
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    We wrocku na gieldzie widzialem hanseny ale 30cm. Dzwoniac do firmy "Admar" mozna uslyszec: "Taty nie ma w domu a ja nie nie wiem..":D:D:D
  • REKLAMA
  • #6 2170345
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Taaaa, mnie osobiscie tez sie podoba ta konstrukcja i te glosniki :)
    Cos z STX-a? Ale nie bardzo wiem co... Estradowe to min. 30cm 200W i slabe srednie... :/
    Zagadaj jeszcze z domino333 on bedzie cos wiedzial o brzmieniu, nie? :)
    Apropo firmy admar to mialem z gosciem kontakt jakies 2miechy temu mailowy i odpisal od razu, firma ma magazyn czy tam wogoe siedzibe niedaleko Lodzi z tego co pamietam.
    Ale domino chyba mowil ze kupowal poczta...
    Pozdro!
  • #7 2170806
    bprzem
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    we wrocku na gieldzie to wlasnie admar handluje. ale dogadac sie z nimi to jest wyzsza szkola jazdy...
    Jak masz slaby wzmak to bierz te hanseny i do tego stx tubowe. Na wzmacniaczach 20-30W mozesz juz robic domowa impreze na ktorej normalni ludzie nie beda narzekali na glosnosc.
  • #8 2173126
    golasx
    Poziom 11  
    a jakies zwrotki do tego. Moglby mi ktos zaprojektowac ??
  • #9 2173789
    bprzem
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Hansena bez zwrotki, bo po co do takiego glosnika ;>

Natomiast do wysokiego najlepiej 12db/okt. Ja mam u siebie tylko kondensator czyli 6db ciete na 5000 i zarowke 21W 24V. Polecam dodac jeszcze cewke i wtedy mozna nizej ciąć. Poszukaj Taniego Zestawu Estradowego Soundwave'a, tam gdzies jest projekt zwrotki - wez tą od wysokiego i bedzie dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dostępności i jakości głośnika HH25/40 Hansena do budżetowych estradowych zestawów nagłośnieniowych. Głośnik Hansen charakteryzuje się dużą mocą (ok. 100W), wysoką efektywnością (92-93 dB) oraz dobrym basem, a także niską ceną, jednak jest trudno dostępny, głównie w firmie Admar i na giełdzie w Krakowie lub Wrocławiu. Alternatywnie polecane są głośniki STX, Tonsil lub Tesla, np. modele ARZ6604/ARZ6608, które mogą lepiej pasować do estradowych konstrukcji, zwłaszcza przy mocniejszych wzmacniaczach. Przy słabszych wzmacniaczach (20-30W) Hansen wraz z tubowymi głośnikami STX może zapewnić wystarczającą głośność. W kwestii zwrotnic do HH25/40 zaleca się prostą konstrukcję – najlepiej bez zwrotnicy lub z prostym filtrem 6 dB/okt na wysokotonowym, ewentualnie z cewką dla lepszego tłumienia. Wskazano również na projekty zwrotnic dostępne w zestawach estradowych Soundwave’a jako punkt odniesienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA