logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CPD-15SF2, Napięcie na katodzie czerwonej 140V, brak koloru czerwonego

jabbson 10 Sty 2006 22:21 1365 5
REKLAMA
  • #1 2167855
    jabbson
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam forumowiczów,
    Jestem zielony w temacie monitorów.
    Wiem tylko że chodzą na wysokich frequencyjach. :)
    Monitor nie wyświetla czerwonego koloru.

Sprawdziłem już przewód sygnałowy i jest dobry.
    Blok RGB zbudowany przy uzyciu preamp LM1207N. Na wyjściach podwójne tranzystory Q101-Q105 (po co?) i wzmacniacze końcowe "przeciwosobnie" Q104 - Q103 na radiatorach: z jednej strony do +b z drugiej do masy a pośrodku katody RGB. - tak w skrócie wygląda aplikacja.

Zmierzyłem też napięcia na katodach i tu ciekawe: katoda green 83V DC, katoda blue 82V , a katoda red 140V DC.
    Co może być przyczyną uszkodzenia i czy mógł polecieć preamp przy tym? Czy warto podmieniać ścieżki sygnałów R z G żeby sprawdzić kineskop, skoro znamy wartości napięć na katodach ??

dzieki za podpowiedzi ,
    niech prąd będzie z wami...
  • REKLAMA
  • #2 2168288
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    nie wiesz czy monitor nie wyswietla koloru czerownego bo nie sprawdziles jak swieci OSD i check signal.
  • REKLAMA
  • #3 2168843
    jabbson
    Poziom 13  
    no nie działa czerwony, w osd jest tylko niebieski i biały, i to białe jest sino-zielone. JAk podłączyć do komputera i wyświetlić kolorowe plamy to jest zielona i niebieska, a tam gdzie czerwona powinna być jest czarna plama.
    tranzystory w końcówce mocy sprawdzałem multimetrem i są wporządku - chyba. Podczas pracy któryś zostaje wysterowany i podaje na katode pełne napięcie +B = 140V.
    Mam oscylogramy ale na moim schemacie nie widać w których miejscach powinny występować :/.
    W nastepnym kroku chyba zamienie wyjścia R z G układu LM1207N i zobacze czy w miejscu zielonej plamy pojawi sie czerwona.
    To powinno dać informacje czy wzmacniacz R i kineskop dobry.
    Czy sygnały R CUTOFF które są sterowane przez bufor z mikroprocesora mogą być powodem usterki skoro na katodzie mam 140V. RedCutoff zwiera katode z masą a nie podciąga do +B.

Bardzo prosze Kolegów o dalsze uwagi.
    DZięki
  • REKLAMA
  • #4 2169047
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    ja bym posprawdzal kondenstapry w liniach sygnalow RGB . Moze byc ze jeden ma zwarcie..
  • REKLAMA
  • #5 2172564
    lismar
    Poziom 14  
    Witam. W modelu tym padają tranzystory 2sc..../na płytce wzmacniaczy RGB, zwarcie emiter-baza/ Często też uszkodzony jest przewód D-SUB/ale wówczas osd jest niebieskie/.
  • #6 2173214
    jabbson
    Poziom 13  
    Cześć, dzięki koledzy za zainteresowanie.

Macie może schemat do tego monitora, bo na Elektrodzie znalazłem tylko schemat CPD-15SF1 i są różnice w budowie od Cpd-15SF2.
    Na przykład w monitorze SF2 są tranzystory Q102 którychnie ma na schemacie typu 15SF1 i troche zmian jest , a mam słaby wzrok i ciężko samemu rysować schemat z płytki.

dzięki, bede pisał jak coś odkryje.
    Mi to nie wygląda na tranzystory (niestety), bo już kolejno wylutowałem i sprawdzalem je multitimetrem - ale nie wykluczam tego jeszcze. Musze mieć schemat, bo na moim nie ma tranzystora Q102 który jest na radiatorze , a Q103 jest inaczej podłączony.
REKLAMA