logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kable - przeróbki zwykłych kabli od głośników samochodowych na kable typu chinch

cinul 10 Sty 2006 23:40 1854 3
  • #1 2168174
    cinul
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

mam takie małe pytanko: mianowicie czy istnieje możliwość przeróbki zwykłych kabli od głośników samochodowych (wyjście z radia) na kable typu chinch ?? O ile to mozliwe to czy nie zakłóci to pracy ani odbioru sprzętu grającego typu wzmacniacz ??

A tak na mój prosty chłopski rozum to powinno dac się to zrobic: + idzie na srodek chinch a - dookoła. Chyba że się mylę.

Proszę o jakies konkrety i z góry dziekuję
  • #2 2168216
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    kable chinch musza byc ekranowane, po za tym mają inna impedancje falowa niż takie Chinche, które mają cienki przewód wewnątrz wypełnienia = ekranu które stanowi mase i ekran. Inna impedancja falowa to znaczy że na 90% bedzie działało nieoprawidłowo. I wejście i wyjscie źródła beda nagłasniały co innego, częśc sygnału zaniknie w kablu część doda się z zewnątrz (być może)

Zalezy co rozumujesz pod pojęciem zwykłe kable - bo niektóre firmy robią kable koncentryczne jako głośnikowe i może coś z tego by było.

Po za tym taniej wyjdzie kupic nowe niż przemontowywać dwuzyłowiec na pseudo koncentryk, który bedzie dziąłal jak cewka. (chyba chcesz to owijać dookoła.

To nie wzmacniacz się zakłuca tylko kabel, to co doda się do kabla trafia na wejście z punktu widzenia, kazdy owód wzmacniacza działa tak samo jak przedtem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 2168234
    cinul
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Problem dotyczy wzmacniacza, który zakupił mój kumpel - niestety nie ma na wyjsciu w radiu gniazd typu chinch. Wiec wpadł na pomysł że w prosty sposób utnie końcówke chincha i połaczy to z oryginalnymi kablami głosnikowymi, tak jak wspominałem wyżej. Dlatego z ciekawosci zadałem pytanie czy to zda egzamin. Ale widze że raczej nie.
  • #4 2170561
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    na upartego da rade, ale musilbys we wtyczkach od strony wzmacniacza zastosowac dzielnik naipecia i kondensator, szeregowo laczysz rezystory np 50K i 500K, 50k do masy(nie do kabla minus od glosnika!), 500 do plusowego, pomiedzy nimi kondensator 1uf/63V minusem w strone wzmacniacza. Powinno chodzic ale jakosc dzwieku moze byc kiepska.

1.wyjscie na glosnik (plus)
    2.masa chincha
    3.Wejscie wzmacniacza (bolec chincha)

1
    I
    I
    _
    5
    0
    0
    k
    _
    I
    I
    *---I + kond 1uF - I--------3
    I
    _
    5
    0
    K
    _
    I
    *----------------------------2

Jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi:)
REKLAMA