logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przewód do audio? Podłączenie cyfry+ do wzmacniacza.

ktonikto 21 Sie 2006 16:35 1725 8
  • #1 2937829
    ktonikto
    Poziom 9  
    witam, chce podlaczy cyfre + do wzmacinacza ktory jest oddalony ok 20 m. Wejscie do cyfry chinch i wzmacniacza chinch. jaki przewod bedzie dobry? musi byc jakis gruby czy ekranowany?? Mam duzo przewodu UTP skretka mozna nim puscic sygnal czy za cienki???
  • #2 2938170
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Zrób sobie przewód z kabla antenowego albo kabla koncentrycznego sieciowego i metalowe wtyki. Bo na 20 metrach inny przewód nie bardzo może dawać radę.
  • #3 2939116
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Witam!
    Żaden kabel antenowy czy skrętka.Musi być dobry (jakościowo) kabel audio,dwie żyły w ekranie,najlepiej każda żyła w ekranie.Kabel nie może być zbyt cienki ale nie musi też być specjalnie gruby.Kabel kup w sklepie lub na giełdzie, przylutuj cinche i będzie wszystko w porządku.
  • #4 2939865
    wladl
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Kolega Jose11 ma rację , pojemność koncentryka może zabić dźwięk. Na taką odległośc najlepiej przesyłać sygnał symetrycznie tak jak to robią na estradzie.
  • #5 2939927
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    20m to już nie mało, ale jeszcze nie jest to straszna odległość, więc z kablem koncentrycznym może się udać. nie zmienia to faktu, że to rozwiązanie zastępcze i mało eleganckie. proponuję udać się do sklepu z instrumentami muzycznymi i kupić ze szpulki kabel instrumentalny ( 1 żyła w ekranie) lub mikrofonowy ( 2 żyły w ekranie). instrumentalny łączysz standardowo, a w mikrofonowym lutujesz jeden drut sygnał, a drugi masa, potem ekran dołączasz do masy z jednej strony ( przy cyfrze). fakt, że połączenie symetryczne byłoby optymalne, ale ani cyfra nie ma wyjścia, ani podejrzewam wzmacniacz wejścia symetrycznego. trzeba by dawać transformatory liniowe lub aktywne symetryzatory/ desymetryzatory. to już trochę wyższa szkoła jazdy i najprawdopodobniej niepotrzebna. tak jak napisałem wczesniej 20m to jeszcze nie tak bardzo dużo.
  • #6 2940517
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Cóż kupi kabel mikrofonowy i nagle okaże się, że stracił górę. Kabel koncentryczny antenowy z dobrym izolatorem piankowym znacznie lepiej sobie radzi na dużych odległościach niż klasyczne kable audio. Wystarczy zerknąć na charakterystyki tłumienności. Metoda łączenia sprawdzona i dlatego polecam. Proponuję zrobić porównanie i okaże się, że dopiero firmowy kabel za cenę około 40 zł za metr da sobie radę na tak dużej odległości. A alpierdy i buszmany chociaż kuszą wyglądem już na 3 metrach strasznie dziwnie się zachowują (urok kupowania okazji na giełdzie).
    Oczywiście trzeba osobno poprowadzić sygnał lewy i prawy bo kabel antenowy ma jedną żyłę.
  • #7 2941550
    alnus
    Poziom 28  
    no ja miałem na myśli jakiegoś taniego Klotza, Sommera, czy Cordiala. w muzycznych sklepach, gdzie kupują ludzie którzy zajmują się tematem jeszcze nie spotkałem alphardów i tym podobnych. tak czy inaczej trzymałbym się od nich z daleka. osobiście nie sprawdzałem antenowego na więcej niż 8m, choć zgodzę się , że napewno będzie lepszy od "okazji" z giełdy. poza tym kable antenowe też trafiaja się różne.
  • #8 2943525
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    odradzam najtańsze serie markoeych kabli - najwiecej wart jest w nich napis a sam przewód jest zwyjkle miernej jakości
    antenówkę (RG-59) sprawdziłem na ok 50m -brak słyszalnych strat
    porzadny przewód instrumentalny takze powinien się bardzo dobrze spisać (izolacja teflonowa, porzadny oplot i powłoka półprzewodzaca)
  • #9 2943789
    alnus
    Poziom 28  
    tani kabel - znaczy 3- 4 zł /mb w sklepie . np. Klotz Pro Audio Instrumental Cable - 3,80 zł/mb, izolacja teflonowa, powłoka półprzewodząca, porządny oplot, miękka gumowa osłona zewnętrzna, dobrze się układa i można go mocno zginać bez obawy uszkodzenia, nigdy nie miałem zastrzeżeń do jakosci dźwięku, a zużyłem go setki metrów. "brak słyszalnych strat" - być może , pisałem , że to się może udać, tyle, że w samej Polsce jest ze 100 producentów kabla RG-59 i podobnych, nie mówiąc o imporcie, a z jakością tych kabli bywa bardzo różnie. fakt, że będzie taniej od Klotza, ale moze się okazać , że to oszczędnośc pozorna. wybór należy do ktonikto. tak czy inaczej 20m to szerokość przyzwoitej estrady, więc nie jest to jeszcze dużo i poza prawdziwymi knotami większośc kabli powinna sobie poradzić w sposób co najmniej przyzwoity.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do podłączenia cyfrowego sygnału audio na odległość około 20 metrów między urządzeniem cyfrowym a wzmacniaczem z wejściem chinch zaleca się użycie wysokiej jakości kabla audio z dwiema żyłami ekranowanymi, najlepiej każda żyła osobno ekranowana. Kabel nie musi być bardzo gruby, ale powinien mieć odpowiednią jakość i ekranowanie, aby zminimalizować zakłócenia i straty sygnału. Kabel koncentryczny antenowy (np. RG-59) z dobrym izolatorem piankowym może sprawdzić się na takiej odległości, oferując niską tłumienność, jednak jest to rozwiązanie zastępcze i wymaga prowadzenia osobno przewodów dla kanału lewego i prawego. Skrętka UTP jest zbyt cienka i niezalecana do przesyłu sygnału audio na taką odległość. Optymalnym rozwiązaniem byłoby przesyłanie sygnału symetrycznego, jednak wymaga to odpowiednich wyjść i wejść lub zastosowania transformatorów liniowych lub aktywnych symetryzatorów, co jest bardziej skomplikowane i często niepotrzebne. W sklepach muzycznych dostępne są kable instrumentalne (1 żyła w ekranie) lub mikrofonowe (2 żyły w ekranie), które można przylutować do wtyków chinch. Należy unikać tanich kabli z giełdy, które często mają słabą jakość i mogą powodować utratę wysokich tonów. Przykładowe polecane marki kabli to Klotz, Sommer i Cordial, które oferują dobre parametry i trwałość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA