logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MMC problem z odczytaniem karty za pomocą ATmegi 128 (FAT)

rad231276 11 Sty 2006 10:22 1797 5
REKLAMA
  • #1 2168749
    rad231276
    Poziom 12  
    Korzystajac z biblioteki mmc z praktycznej elektroniki
    probuje odpalic karte mmc HITACHI HB288032MM1 popularna w telefonach SL45i niestety po wyslianiu do niej komendy GO_IDLE_STATE a pozniej
    SEND_OP_COND wszystko jest OK zwraca R1 z wartoscią 0x01
    Problem pojawia sie przy probie ustawienia rozmiaru strony(512)
    za pomoca rozkazu SET_BLOCKLEN zwraca R1 o wartosci 0x05 (doczytalem ze tak jest jak jest nieprawidlowa komenda z innymi komendami jest to samo czy cos inaczej nalezy wykonywac? (Oczywiscie pytanie moze byc laickie niestety mam problemy z angielskim i dokumentacji nie potrafie dokladnie zalapac:)))
    O czym ja nie wiem i czy w ogole ktos kozystal z tych bibliotek i mu dzialaja?

Czy ktos moze obsluzyl FAT tej karty?
    Załączniki:
    • mmc.h (1.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mmc.c (5.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2196034
    rad231276
    Poziom 12  
    Karta jest dobra w czytniku normalnie sie odczytuje...
    Biblioteki i wiesci z linków sprawdzilem ale nic to nie dalo jescze pokombinuje
    z SPI moze dlatego ze ATMEGA jest z zasilana 5 V a karta z 3,3V i tak ja zasilam.
    Projektuje wlasnie plytke z buforem moze to jest to choc nie jestem swiecie przekonany bo przeciez pierwsze 2 komendy odczytuje dobrze.

Czy kotos moze mial taki problem?
  • REKLAMA
  • #5 2196225
    psiemek
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Miałem taki problem i te biblioteki z EP są trochę skopane. Nie pamiętam co ale coś jest w nich nie tak jak trzeba. Poza tym karta ma tendencję do zawieszania się jeżeli nie dostanie całego rozkazu i wtedy nawet CS nie pomaga, tylko wyłączenie jej zasilania na chwile. Może któraś z komend przed tą nie jest wykonana do końca ?
  • #6 2575504
    buar
    Poziom 2  
    Ja opanowałem te biblioteki z ep dopiero przy pomocy projektu 'jelo' . Bardzo dobre sa te opisy w tym artykulach z ep.

Pozdrawiam
REKLAMA