logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie przekaźniki pasują do mojego schematu? Szukam modelu lub samochodu

tomassi 11 Sty 2006 14:57 3256 8
REKLAMA
  • #1 2169523
    tomassi
    Poziom 2  
    Witam
    Nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale jak zobaczyłem to forum to omało nie osiwiałem, wiec orazu przejde do rzeczy poszukuje(chce kupić) lub dowiedzieć sie jaki to rodzaj przekaźnikow model lub z jakiego samochodu by pasowały do mojego schematu na załączonym obrazku.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2169609
    Cornholio3
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam
    wystarczy że pójdziesz do sklepu z częściami samochodowymi i
    poprosisz o przekaźnik samochodowy 2-stykowy.
    Albo jedź na auto-złom i wyjmij z jakiegoś grata.
    Schemat wyprowadzeń zwykle jest na obudowie.
    Wychodzi dużo taniej, ja za 5zł kupiłem na szrocie 20szt.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2169645
    tomassi
    Poziom 2  
    Cornholio3 napisał:
    witam
    wystarczy że pójdziesz do sklepu z częściami samochodowymi i
    poprosisz o przekaźnik samochodowy 2-stykowy.
    Albo jedź na auto-złom i wyjmij z jakiegoś grata.
    Schemat wyprowadzeń zwykle jest na obudowie.
    Wychodzi dużo taniej, ja za 5zł kupiłem na szrocie 20szt.
    pozdro

widzisz to nie jest takie proste bylem juz w 3 sklepach elektronicznych i nie maja bylem w sklapach samochodowych tez nic bylem nawet u faceta ktory alarmy zaklada zgadnij?:).Ludzie teraz sa strasznie leniwi i odrazu chca abym im podawal model i typ a ja nie znam sie na elektronice, ja daje im schamat oni go ogldaja i swierdzaja ze nie maja(co juz mnie powiedzmy ze "cieszy" gdyz mnie nie olali) lub ze nie wiedza czy maja(tutaj juz rece opadaja) bo nie umieja odczytac schmatu pracujac w sklepie sprzedajacym czasci elektroniczne.
  • REKLAMA
  • #4 2169655
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Idź jeszcze raz i poproś o przekaźnik do swiateł do poloneza. Lub cokolwiek podobnego. A swoją drogą to jaki prąd ma załaczać ten przekaźnik, że ma dwa styki zrównoleglone? Standardowy przekaźnik samochodowy puszcza 20 - 30 A, taki do grzania świec 70 - 100 A.
    Możesz też w sklepie elektrycznym kupić przekaźnik typu R15. Ma w zależności od modelu cewki na różne napiecia i różną ilość styków. Na pewno sobie dobierzesz.
    Na giełdzie elektronicznej kupisz przekaźnik samochodowy z podastawką za mniej niż 10 zł.
  • #5 2169789
    Cornholio3
    Poziom 13  
    o 2-stykowy faktycznie troszke ciężko ale zrób jak pisze kolega.
    Ewentualnie daj dwa jednostykowe te są wszendzie.
  • REKLAMA
  • #6 2170353
    tomassi
    Poziom 2  
    to co kolega pisze to nie wiem czy widzial przkaznik R15 na oczy ? jest GIGANTYCZNY pozatym trzeba do niego jeszcze podstawke ehh szkoda gadac juz mam to czego potrzebowalem w nieco innej konfiguracji niemnej jednak dzikuje za podjecie tematu
    Pozdrawiam
  • #7 2170597
    Cornholio3
    Poziom 13  
    Z czystej ciekawości ...
    Z kąd zdobyłeś przekaźnik?
  • #8 2170609
    _PREDATOR_

Ocena: 2311
    tomassi napisał:
    jest GIGANTYCZNY pozatym trzeba do niego jeszcze podstawke

Jak rozmontujesz obudowę, to sam przekażnik jest 3x mniejszy :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #9 2170737
    Błażej
    Ocena: 3620
    Kolego! Prosisz o pomoć w błahej sprawie. Z rysunku nie widać jakiego rozmiaru przekaźnika oczekujesz. Nikt tu nie jest wróżką! I jeszcze narzekasz jak udzielono ci podpowiedzi. Napisałbym ostrzej, co myślę o takich osobnikach, ale jest to zakazane, więc zacytuję tylko ciebie: szkoda gadać!!!!
    Ps. R15 widziałem. Jest rozbieralny i sam "mechanizm" przekaźnika można przykręcić, bo ma miejsce na śrubę. I jest to kilkukrotnie mniejsze od obudowanego przekaźnika. A odprowadzenia można DOLUTOWAĆ. Dalej twierdzisz, ze nie widziałem R15 na oczy?!?

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano odpowiedniego modelu przekaźnika pasującego do schematu elektronicznego przedstawionego przez autora. Wskazano, że najprościej jest kupić przekaźnik samochodowy 2-stykowy w sklepie motoryzacyjnym lub pozyskać go z demontażu pojazdu na złomie, gdzie można znaleźć tanie egzemplarze. Zwrócono uwagę, że schemat wyprowadzeń jest zwykle nadrukowany na obudowie przekaźnika. Dyskutowano o trudnościach w znalezieniu konkretnego modelu w sklepach elektronicznych i motoryzacyjnych, gdzie sprzedawcy często nie potrafią odczytać schematu. Zaproponowano użycie przekaźnika do świateł Poloneza lub przekaźnika typu R15, który występuje w różnych wariantach cewek i styków, choć jest większy i wymaga podstawki. Sugerowano także zastosowanie dwóch przekaźników jednostykowych zamiast jednego dwustykowego. Wymieniono typowe wartości prądowe przekaźników samochodowych: 20-30 A dla standardowych i 70-100 A dla przekaźników do grzania świec. Podkreślono, że przekaźnik R15 jest rozbieralny i można go modyfikować poprzez dolutowanie odprowadzeń. Dyskusja podkreśliła praktyczne aspekty doboru przekaźnika do schematu oraz dostępność i rozmiary typowych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA