logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki środek do czyszczenia lasera PSX polecacie?

Daniu_ckm 11 Sty 2006 18:49 6296 8
REKLAMA
  • #1 2170374
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam wydaje mi sie że to będzie najodpowiedniejsze miejesce na mój temat :) bo chodzi tutaj głównie o laser :) . Mój problem polega na tymże konsola raz czyta płytki raz nie po przeczyszczeniu lasera zaczęła czytać lepiej jednak zmana jest niewielka :( czy może mi ktoś jakiś dobry środek polecić do przeczyszczenia tego lasera ?
  • REKLAMA
  • #2 2170414
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Soczewka pewnie plastykowa.Użyj płynu do czyszczenia kryształów.
  • #3 2170423
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    No dokładnie plastikowa :) A jaki płyn i jaką szmatką ? czyścić niechce popsuć konsolki :)
  • REKLAMA
  • #4 2170443
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Izopropanol + filtr z papierosa (czysty).
  • REKLAMA
  • #5 2170452
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Izopropanol ? a może byćcoś takiego jak nasz stary dobry ludwik :P bo innego do naczyń i kyształów nie posiadam :P
  • #6 2170470
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Też dobry,zwróć uwagę żeby nie zostały smugi,soczewka powinna się błyszczeć.
  • #7 2170489
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    mam go moze rozpuścuić z wodą czy odrazu płyn na filtr i myć ?

Dodano po 11 [minuty]:

odpowiedzcie jak najszybciej Prosze
  • REKLAMA
  • #8 2544982
    teslatroper
    Poziom 12  
    To nie soczewka, przy laserze na takiej brazowej tasmie jest mikro potencjometr, przekrec go troche w prawo a napewno odczujesz roznice.
    Przewaznie jest ustawiony na 12 + jak przekrecisz go na 14-15 , to bedzie czytac plyty CD-RW, to nie blef na 100% dziala. Gdzies czytalem artykul o tym na jakiejs stronce PSX. Tylko nie na wszystkich konsolach sie tak da. U mnie czyta i cd-r i cd-rw, a u kolegi to albo czyta tylko cd-r albo cd-rw, zalezy od ustawienia potencjometra.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nieregularnego odczytu płyt przez laser w konsoli PSX. Po wstępnym czyszczeniu lasera poprawa była niewielka. Zalecane jest użycie izopropanolu do czyszczenia soczewki laserowej, która jest wykonana z plastiku, oraz czystego filtra papierosowego jako ściereczki. Alternatywnie można użyć płynu do naczyń (np. Ludwik), jednak należy unikać smug i dbać o błyszczące wykończenie soczewki. Dodatkowo wskazano na możliwość regulacji mikro potencjometru umieszczonego na brązowej taśmie przy laserze, co może poprawić odczyt płyt, w tym CD-R i CD-RW. Regulacja potencjometru polega na delikatnym przekręceniu go w prawo, co zwiększa czułość lasera. Efekt regulacji potwierdzono jako skuteczny, poprawiający działanie konsoli bez konieczności zmiany pozycji urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA