logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować miernik ICM7226 do preskalera z dzielnikiem 32, 64, 128?

bongo pl 11 Sty 2006 18:50 7427 9
REKLAMA
  • #1 2170379
    bongo pl
    Poziom 12  
    Witam wszystkich

Posiadam miernik częstotliwości na ICM7226
    Chciałem dołożyć na wejście preskaler do 1Gb.

Z tego co się zorientowałem najbardziej dostępne i najtańsze są układy z dzielnikami przez 32,64,128

Teraz pytanie : czy jest możliwość przeróbki mojego częstościomieża tak by współpracował z preskalerem o takim podziale i pokazywał prawidłowy odczyt ?
  • REKLAMA
  • #2 2170829
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Zapewne tak. :)

Popularne preskalery dołącza się zwykle przed właściwym licznikiem, po prostu - na wejście sygnał mierzony, a wyjście podłącza do miernika częstotliwości. Nie wiem jaki ma układ wejściowy Twój miernik, ale zapewne będzie się dało (np. zerknij jaką ma czułość).

Na szybko sprawdzałem i ten ICM7226 ma maksymalną częstotliwość wejściową ~14MHz, więc dobierając preskaler musisz mieć na uwadze, by zakres częstotliwości wejściowych preskalera podzielony przez jego podział pokrywał się z zakresem pracy Twojego miernika (zarówno fmin jak i fmax).
  • #3 2170917
    bongo pl
    Poziom 12  
    Chodzi mi o to że gdybym miał układ dzielący przez 10, 100 to nie było by kłopotu,
    ale z chwilą gdy podziale przez np 128 to odczyt nie będzie prawidłowy
    Przykład :gdy będę mierzył częstotliwość np 1 Gb to miernik wyświetli mi 781,25

może trzeba dać inny rezonator ?
  • REKLAMA
  • #4 2171087
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Przy dołożeniu preskalera o podziale innym niż 10 do potęgi N musisz zmienić czas bramkowania czyli rzeczywiście wymienić kwarc wzorca. Jeśli na to pozwala aplikacja tego scalaka. Przy braku właściwego kwarcu możesz zastosować podzielenie częstotliwości kwarcu oryginalnego przez podział preskalera wykonując zewnętrzny generator na tym kwarcu i dzielnik. Czas bramkowania może być nieznośnie długi jak chcesz otrzymać dokładny pomiar oraz w przypadku taktowania multipleksowanego wyświetlacza LED z generatora wzorca pojawi się jego migotanie. :)
  • #5 2171843
    bongo pl
    Poziom 12  
    Dziękuję za zainteresowanie moim tematem

jak obliczyć częstotliwość wzorca ?

obecnie mam kwarc 10 MHz i dzielnik na wejściu przez n 100,
    jeśli dobrze rozumuje to przy podziale przez n 128
    kwarc powinien mieć częstotliwość 12.800 MHz ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2171881
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Kilka lat temu w Elektorze był opisany taki miernik. Niestety nie posiadam oryginalnych art. ale mam schemat ( w załączniku ) stopni wej. oraz generatora. dodam ze sam miernik skonstruowany był na układzie ICM7226. O ile wiem, to w kolejnych art. Elektora były modyfikacje dotyczace stosowania róznych wzm. wejsciowych oraz preskalerów. Dodam jeszcze ze, kolega moj z dobrym skutkiem stosowal do tego miernika preskaler U665, gdzie wogole podzial byl juz czysta abstrakcja. Sztuczka polagala miedzy innymi na zmianie czestotliwosci podzialu wzorca, o czym zreszta wspomnial kol. SP6ADE.
    Pozdrowka
    Załączniki:
    • frq_we.pdf (44.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2172193
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    bongo pl napisał:
    Dziękuję za zainteresowanie moim tematem

jak obliczyć częstotliwość wzorca ?

Częstotliwość musi być mniejsza aby bramka otwarta była dłużej.
    Czyli należałoby podzielić 10MHz na 128 co wychodzi ok 78kHz
    To jest problem.
    Aby wskazanie się zgadzało proponuję jednak podzielić 10MHz na 1.28 co nam da 7,8125 MHz.
  • #8 2172849
    bongo pl
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedzi

Znalazłem jeszcze inne rozwiązanie w Elektronice Praktycznej 11/93 :
    preskaler ustawić na podział przez 64 a następnie zrobić za nim dzielnik przez 1.5625 na dwóch układach 74167,
    co da nam całkowity podział przez 100

Myśle że problem został rozwiązany

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

pozdrawiam
  • #10 2177224
    bongo pl
    Poziom 12  
    Widzę ze znalazłeś rozwiązanie lepsze od mojego ze względu na zastosowane układy, po prostu mam je w swoich zasobach :)

Dzięki za pomysł

pozdrawiam bongo pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości adaptacji miernika częstotliwości opartego na układzie ICM7226 do współpracy z preskalerem o dzielnikach 32, 64 lub 128, celem pomiaru sygnałów do 1 GHz. Układ ICM7226 ma maksymalną częstotliwość wejściową około 14 MHz, dlatego konieczne jest zastosowanie preskalera przed miernikiem. Problemem jest, że preskalery o podziałach niebędących potęgą dziesięciu (np. 128) powodują nieprawidłowe wskazania, gdyż standardowy kwarc wzorcowy (np. 10 MHz) nie jest dostosowany do takiego podziału. Rozwiązaniem jest zmiana częstotliwości kwarcu wzorca na wartość skorelowaną z podziałem preskalera, np. dla podziału 128 kwarc powinien mieć około 12,8 MHz, co pozwala na prawidłowe obliczenie czasu bramkowania i dokładny pomiar. Alternatywnie można zastosować dodatkowy dzielnik po preskalerze, np. dzielnik przez 1,5625 na układach 74167, co pozwala uzyskać efektywny podział przez 100 i zachować kompatybilność z oryginalnym wzorcem 10 MHz. W dyskusji wspomniano także o preskalerze U665 oraz o modyfikacjach wejścia miernika i generatora wzorcowego opisanych w czasopiśmie Elektor. Propozycje obejmują także wykorzystanie różnych zestawów układów TTL do realizacji dzielników częstotliwości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA