logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - telefon wyłącza się po wgraniu modyfikowanego softu

spaniech 11 Sty 2006 22:33 1365 16
REKLAMA
  • #1 2171232
    spaniech
    Poziom 12  
    Wgrałem nowego softa i mi sie komóra wyłącza jak dzwonie do kogoś nawet jeśli bateria jest na full. Soft jest modyfikowany i nie wymaga przeliczania sum kontrolnych. A co do mbusa to próbowałem juz wszystkiego i nie chce mi sie komunikować z fonem mimo iż kiedyś sie komunikował. Ktoś wie o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 2171335
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    co to znaczy nie wymaga przeliczenia sum jezeli to nie jest backup softa z tej komory to wymaga. A jak chodzi o wylaczanie to zwykle winna PA
  • REKLAMA
  • #3 2171419
    mariogsm
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Jeżeli wgrywasz softa do nokii dct3 czyli 3310 to obowiązkowo musisz przeliczyć sumy kontrolne nie ma bata żeby bez tego działał poprawnie telefon a co do wyłanczania telefonu to sprawdź czy ten soft jest sprawny czy on nie powoduje takiego stanu telefonu że sam wykonuje reset i wyłancza telefon.Miałem taki przypadek ze ktoś grzebał w sofcie i zamiast go zmodyfikować to pozmieniał pliki które miały zostać takie jak były i telefon się strasznie dziwnie zachowywał.
    Wracając do twojego problemu to czy telefon przed wgraniem softu działał normalnie???Jeżeli tak to wina tego softu.No i przelicz te sumy bo bez tego nie ruszy.Nie będzie zasięgu.

Pozdrawiam mariogsm
  • #4 2171535
    matrix1000
    Poziom 15  
    macek i mariogsm
    mylicie sie!!!
    są takie softy modyfikowane które nie wymagają przeliczania sum kontrolnych.

spaniech
    często mam taki problem po wgraniu softu - brak komunikacji przez mbus, w załączniku masz program którym ten problem rozwiążesz.
    Załączniki:
    • DCT3.rar (133.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2173433
    spaniech
    Poziom 12  
    To jest na serio soft który nie wymaga przeliczenia sum kontrolnych. Gdy nie przeliczymy sum komórka po paru sekundach pada i nie ma zasięgu. Ja tak nie mam. Mogę normalnie używać i jest zasięg problem jest tylko kiedy dzwonię. Ale OK załużmy że trzeba przeliczyć sumy tylko że mio sie mbus nie komunikuje i jest na 100% sprawny bo niedawno go używałem. Także w tym programie co mi podesłałes nie działa. Pisze "Phone initialized failed". No i co to jest to PA? :]
  • #6 2173837
    matrix1000
    Poziom 15  
    jeżeli masz taką możliwość to sprawdz na innm telefonie czy jest komunikacja bo możesz mieć mBus uszkodzony,
    jeżeli będzie komunikacja to znaczy że masz coś na płycie głównej uszkodzone, jak masz stacje na gorące powietrze to wygrzej płyte
  • #7 2174223
    spaniech
    Poziom 12  
    Hmm... ściągnąłem program do testu kabelków i wynik jest następujący:

MBUS Cable power: PASS 100%
    Cable send test: FAIL 0%
    Phone connect test: FAIL 0%

Sprawdzałem również kabelek na 3410 (wiem że od 3310 pasuje na 100%) od siostry i to samo co z 3310. Nie komunikuje się. Również próbowałem na innym komputerze z tym kabelkiem i nic. Ale co też może sie w takim kabelku zepsuć. Rozkręciłem tą końcówke co do komórki sie wpina i żaden bakelek nie jest przerwany. Mimo wszystko wskazywałoby na to że problem jest z kabelkiem ale wykombinowałem duala (mbus/fbus) od kumpla i ten sam problem na obydwu komórkach. Acha komórkę daje się flashować więc myśle że te 4 styki na płytce pod baterią są dobre. Wszystkie operacje robię na kilku programach więc myśle że można wykluczyć błąd programu. Ludzie pomóżcie mi bo już dłużej z tą komórką nie wytrzymam.
  • REKLAMA
  • #8 2175507
    matrix1000
    Poziom 15  
    no widzać że nie ma komunikacji przez mBus.
    oczywiście na włączonym telefonie sprawdzasz komunikacje przez mBus??? bateria musi być naładowana do pełna,
    jeżeli zrobiłeś backup tego starego softu to spróbuj go wgrać spowrotem, a jeżeli nie to przefleshuj orginalnym softem, a nie modyfikowanym, wgraj virgin eeprom i przelicz sumy.
  • #9 2175542
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    wgraj eeproma tak jak napisał @matrix1000 i dopiero przeliczaj często tak miałem że niechcial się łączyć ,po wgraniu eeproma problem znikał i za którymś razem szło się zkomunikować ,co do Twoich objawów to raczej wątpie żeby to były sumy raczej PA lub padnieta bateria
  • REKLAMA
  • #10 2176293
    spaniech
    Poziom 12  
    Bateria jest naładowana na full i prubuję się komunikować z włączonym fonem. Nawet dla pewności próbuję z wyłączonym (oczywiście nic). Hmm mam backup z 3310 kumpla ale pewnie nie może być? Prawda jest taka że chciałem wgrać najnowszego softa oryginalnego. Kiedy go wgrałem nie chciał mi się również komunikować z mbusem dlatego musiałem wgrać modyfikowanego który nie wymaga zliczenia sum. Zależy mi na oryginalnym sofcie ale bez komunikacj z mbusem to raczej mi sie to nie uda. Co to jest to virgin eeprom. To sie wgrywa flasherem? Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest prawdopodobieństwo że to wina baterii bo jak kiedyś się komunikował to było to na innej baterii robione? To jest oryginalna bateria i raczej zniszczona nie jest.
  • #11 2176496
    pawelc
    Poziom 22  
    w załączniku virgin eprom wgrywasz go rolisem klikasz na czerwone kółko wybierasz eprom i model telefonu adres ustawi się sam
    Załączniki:
    • 3310 virgin eeprom 003D0000.zip (30.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2177648
    spaniech
    Poziom 12  
    Boże jaki ja mądry jestem. Poszedłem do kumpla sprawdzić na innym kompie bo mi się wydaje że mogę mieć COMa 1 i 2 spalonego (na tych COMach kirdyś sie komunikowałem a nawet miałem myszkę podpiętą) i wyobraźcie sobie że zaskoczyło. Już mam wgrany oryginalny soft. Wykonałem test i nie przerwalo rozmowy trwającej 1min 10s więc może juz jest OK. Ale załóżmy że znów przerwie. Co może być tego przyczyną? Wole wiedzieć teraz niż pytac znów później:] Wszystkim bardzo dziękuję. Odezwę sie czy jest już sprawna na 100%
  • #13 2215794
    spaniech
    Poziom 12  
    Cóż... problem. Nawet po wgraniu softa, resecie fona, przeliczeniu sum kontrolnych fon zrywa rozmowy. Co teraz?
  • #14 2216044
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Usterka HW chłopie... PA najprawdopodobniej albo tak banalna rzecz jak bateria ;)
  • #15 2216331
    spaniech
    Poziom 12  
    Bateria napewno nie bo mam nową:) co właściwie musze zrobić (wymienić) z tym HW. Co to w ogóle jest? Jak coś z softem to da sie załatwić, gożej jak ze sprzętem bo tu już serwis bedzie mi potrzebny. Mógłby mi ktoś opisaćdokladnie krok po kroku co mam zrobić?
  • #16 2216384
    pawelc
    Poziom 22  
    HW -ogólne kreslenie uszkodzenia sprzętowego ,a co masz na początek zrobić wymienić PA (końcówkę mocy jak kto woli) ale bez sprzętu raczej nie dasz rady ,zanieś go do serwisu usługa nie powinna kosztować więcej jak 40 -50zł
  • #17 2218234
    spaniech
    Poziom 12  
    Hmm... ten fon nawet tyle warty nie jest:D trzeba będzie go sprzedać

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3310, który wyłącza się podczas wykonywania połączeń po wgraniu modyfikowanego softu, który według autora nie wymaga przeliczania sum kontrolnych. W dyskusji podkreślono, że w przypadku modeli DCT3, do których należy 3310, przeliczanie sum kontrolnych jest zwykle obowiązkowe dla prawidłowego działania telefonu i zasięgu. Użytkownik ma również problem z komunikacją przez interfejs MBUS, mimo że kabel i program testowy wskazują na brak przesyłu danych. Próby komunikacji na różnych komputerach i kablach nie przyniosły efektu. Sugerowano wgranie oryginalnego softu, virgin EEPROM oraz przeliczenie sum kontrolnych. Po zmianie komputera komunikacja została przywrócona, a oryginalny soft wgrany, jednak problem z zrywaniem rozmów pozostał. Ostatecznie wskazano na możliwą usterkę sprzętową, najprawdopodobniej uszkodzenie końcówki mocy (PA), co wymaga wymiany w serwisie. Bateria została wykluczona jako przyczyna, gdyż jest nowa. Koszt naprawy szacowany jest na około 40-50 zł. W przypadku braku naprawy sprzętowej rozważana jest sprzedaż telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA