logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką mini kamerę bezprzewodową wybrać do monitoringu w przedszkolu?

adriana1 12 Sty 2006 01:26 7179 11
REKLAMA
  • #1 2171751
    adriana1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Chciałabym wiedzieć czy ktoś mógłby mi doradzić jaka kamera zda egzamin do zamontowania jej w przedszkolu w jednej sali. Mam problem z jedną wychowawczynią i chciałabym się dowiedzieć czy będę mogła kontrolować co ona robi z dziećmi a co też ważne co do nich mówi. Chciałabym zamontować ją w przedszkolu a monitorować sytuacje w domu. Czy jest to mozliwe? Mieszkam około 2 km od przedszkola ale mam rówież możliwość obserwacji w odległości około200m. A może ktoś umie zrobic takie "cacko"?
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 2171788
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Proponuję tańszy (znacznie) sposób, a mianowicie:
    Zamontować kamerę w sali, a w drugiej sali magnetowid (gdzieś w szafce, żeby nie wzbudzać niczyich podejrzeń) Magnetowid nastawiamy na określony czas (data, godzina) i o określonej godzinie magnetowid nagra nam obraz i dźwięk z kamery na taśmę. Potem odtworzymy ją sobie w domu.
    Chodzi o to, że takie urządzenia są drogie (chociarz jeśli chodzi o bezpieczeństeo dzieci, to żadna cena nie powinna być duża!) a jeszcze bezprzewodowe, to są nawet BARDZO drogie, a zwłaszcza jeśli chodzi o odległość jaką są te 2km.

Pozdrawiam i trzymam kciuki ;)

PS: Taki zestaw jak opisałem można nawet "zbunkrować" gdzieś w tej sali z dziećmi, razem z magnetowidem, np. w zamkniętej na klucz szafce. Nie będzie wtedy widać żadnych przewodów i już.
  • #3 2171939
    adriana1
    Poziom 2  
    Dziękuję za radę, ale nie mogę z niej skorzystać ponieważ nikt nie może o tym wiedzieć, iz w sali przedszkolnej jest podgląd nawet Pani dyrektor. A wnosząc magnetowid do przedszkola byłoby przynajmniej zastanawiające.
    Pozdrawiam i dziękuję.
  • #4 2171996
    adamosk
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam.
    jezeli nie jest pani dyrektorką tego przedszkola to bedzie to nielegalna inwigilacja.
  • REKLAMA
  • #5 2172041
    adriana1
    Poziom 2  
    Zdaję sobię z tego sprawę. Ale jeżeli chodzi o dobro dzieci to nie jest dla mnie ważną sprawą czy będzie to inwigilacja czy nie.
  • REKLAMA
  • #6 2172049
    andreuss
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Jezeli w sali jest podglad gabinetu p.dyrektor (pokoj z szybami itp.), to wystarczy podzielic sie z p. dyrektor swoimi spostrzezeniami, a pani dyrektor na pewno bedzie bardziej czujna , (ew. to ona zadecyduje o podgladzie), chyba ze w przedszkolu jest monitoring, ale wtedy po co ten post?
    Tak na marginesie to- na kazdej gieldzie komp. mozna kupic caly zestaw do podgladu /minikamerka + mininadajnik/ juz za okolo 150-280 PLN.
    Pozdrawiam
  • #7 2172230
    RafalRadom
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam.
    Nielegalna inwigilacja? Nie sądzę. Przedszkole jest instytucją publiczną, otwartą. Nie sądzę, aby w przypadku, gdy mojemu dziecku ktoś robi krzywdę w przedszkolu, a ja to dokumentuję, jakikolwiek sąd za takie coś mnie skazał.
    Jestem za. Jeśli podejrzewa Pani, że coś się niedobrego dzieje z dzieckiem w przedszkolu, trzeba to sprawdzić.
    Niestety ale sprzęt, za pomocą którego będzie można na pewo wszystko zaobserwować i udokumentować, będzie trochę kosztował. Wszystko zależy od determinacji i zasobności kieszeni.
    Moja rada jest taka. Zamiast kupować urządzenia samemu, które raz tylko będą wykorzystane, radzę raczej skorzystać z usług któregoś biur detektywistycznych. Może się okazać to trochę tańsze.

Pozdrawiam.
  • #8 2172841
    bogdan008
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Proponuję kupić zestaw podsłuchowy,a nadajnik zainstalować dziecku w zabawce pluszowej.To będzie najtańsze rozwiązanie i skuteczne.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2189011
    adriana1
    Poziom 2  
    Chciałabym wszystkim podziękować za pomoc. DZIĘKI!!!
  • #10 2307102
    TomasPL
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Jednak jeżeli dyrektorka niebędzie miała pojęcia o podglądzie to będzie to jakiś problem , warto by było porozmawiać wcześniej z dyrektorką na ten temat a póki co to taśma video nie jest żadnym dowodem w świetle prawa polskiego przynajmniej narazie. Pozdrawiam
  • #11 2308606
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    Radził bym panie kolego TomasPL trochę sięgnąć do chorego polskiego prawa. Wzmianka jest np
    Dz.U. 2004 nr.243 poz. 2438 dotyczaca materiałów, nośników w celu dowodowym na imprezach sportowych. Podobne wzmianki są w wielu innych DZ.u. To ze coś nie jest napisane wprost w KK, KPK czy innym to nieznaczy ze nieobowiązyją ustawy i rozpoządzenia.
    Pozdrowienia od studenta prawa. Nas tam uczą czytać Prawo od prawej do lewej a nie jak wszystkich od lewej do prawej.
    Prawda jednak jest to że wszystkie osoby które przebywają na danym obiekcie powinny być poinformowane o tym np. przez wywieszenie tabliczek obiekt monitorowany kamerami. Na to tez jest stosowne rozpożądzenie.
  • #12 2315940
    TomasPL
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dokładnie tak, wszyscy którzy są monitorowani powinni być o tym fakcie poinformowany w ten lub inny sposób, a co do faktu przedszkola osoba ta w tym przypadku pani przedszkolanka nie jest o tym fakcie powiadomiona . Ja rozumiem, że o to tu chodzi aby przyłapać ją na tych czy innych zachowaniach z dzieciakami ale pani dyrektorka powinna wiedzieć o całej sytuacji jaką chce podjąć rodzic . Ponad to powinien być psycholog lub pedagog w takiej placówce i to znimi czeba najpierw porozmawiać a nie od razu bawić się w monitoring. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru mini kamery bezprzewodowej do monitoringu w przedszkolu, z możliwością zdalnej obserwacji z domu oddalonego o około 2 km. Propozycje obejmują montaż kamery połączonej z magnetowidem nagrywającym obraz i dźwięk na taśmę, jednak rozwiązanie to jest problematyczne ze względu na konieczność ukrycia sprzętu i ograniczenia dyskrecji. Wskazano, że bezprzewodowe kamery o zasięgu 2 km są bardzo drogie. Zasugerowano także użycie zestawu podsłuchowego z nadajnikiem ukrytym w zabawce pluszowej jako tańszą alternatywę. Poruszono kwestie legalności takiego monitoringu – nagrywanie bez zgody dyrekcji i osób monitorowanych może być nielegalne, a w Polsce obowiązuje wymóg informowania o monitoringu poprzez odpowiednie oznakowanie. Wskazano, że nagrania wideo mogą nie stanowić dowodu prawnego bez odpowiedniej zgody. Zalecane jest najpierw porozmawianie z dyrekcją przedszkola lub skorzystanie z pomocy psychologa czy pedagoga. Alternatywnie, sugerowano skorzystanie z usług biura detektywistycznego, które może profesjonalnie i legalnie przeprowadzić monitoring. Koszty sprzętu i usługi są istotnym czynnikiem, a dostępne na rynku zestawy do podglądu (minikamera + nadajnik) można kupić w cenie około 150-280 PLN, jednak ich legalność i skuteczność zależy od warunków prawnych i technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA