logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani domowy monitoring z nagrywaniem i wykrywaniem ruchu

Czeres 24 Maj 2007 17:36 16051 11
  • #1 3917199
    Czeres
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Chcę założyć kamerkę, którą dało by się podłączyć do komputera (koszt do 200-250 PLN) jednak nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić i czego potrzebuję.
    Sytuacja wygląda tak jak na załączniku: chcę umieścić kamerę na korytarzu (dość słabe oświetlenie) oddzielonym kratą. Dobrze by było gdyby kamerka nie rzucała się zbytnio w oczy. Za kratą stoją rowery, a że parę razy mi się włamano to chciałbym uwiecznić delikwenta, gdyż podejrzewam kto to, ale nijak nie potrafię mu udowodnić. Chciałbym by kamerka reagowała na ruch a nie rejestrowała nonstop (ograniczone miejsce na hdd w kompie). Czy jest to w ogóle wykonalne? A może podsuniecie lepszy pomysł na takie zabezpieczenie?
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Tani domowy monitoring z nagrywaniem i wykrywaniem ruchu schemat.JPG (6.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3917853
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    jak ciemno to czarno/biała,nie powinna być ustawiona pod światło ,ja ustawiłbym ją w rogu lub bliżej kraty ,sa kamerki schowane w atrapach czujników dymu ,komp musi chodzic całą dobę
    ,może lepiej jakiś alarm ,
    Temat poruszany poszukaj na forum najtanszego sposobu zapisu
  • #3 3917908
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 3917985
    Czeres
    Poziom 10  
    Dzięki. A można prosić o jakieś konkretne kamerki wraz z cenami. Czy do komputera potrzeba jeszcze jakiejś karty albo czegoś?
    Alarmu nie chce bo go spłoszy a chce drania nagrać i połamać łapy (delikatnie mówiąc) a komp może chodzić 24h.
    Ale czy takie coś nie spowalniało by zbytnio normalnego użytkowania? Znaczy czy komputer nie zacznie się ksztusić
  • #5 3918066
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3918095
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    co do rejestracji obrazu, ja kiedys podlaczylem zwykla kamerke internetowa do komputera a na kompie odpalilem program Ative WebCam ktory moglem tak skonfigurowac zeby po wykryciu ruchu zaczal przeslyac informacjie na telefon komorkowy mms'em, wiec nagrywanie tez by mozna ustawic
    http://www.programosy.pl/program,active-webcam.html
  • #7 3918109
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 3918160
    Czeres
    Poziom 10  
    O to taka opcja z webcam by mi odpowiadała. Ile kosztują takowe i jaki najlepiej model. Chciałbym by obraz był dość wyraźny na kilka metrów (do 5). I czy w kamerkach są automatycznie detektory ruchu?
  • #9 3918541
    fido
    Poziom 26  
    sharp napisał:
    A powiedz mi fido jaka jest jakość obrazu z takiego webcama, ale na kompie (bo, wstyd przyznać, ale w ten sposób jeszcze tego nie uskuteczniałem).

wiec tak na poczatek male sprostowanie nie dostawalem mms'a tylko
    e-maila za zdjeciem, co do jakosci to zalezy jaka sie ma kamere i jakia jakos mozna na kamerze osiagnac (rozdzielczosc) filmy mozna zapisywac do avi i do mpg, najlepiej jak zainstalujesz sobie program i sam zobaczysz, program jest w pelni spolszczony ale niestety platny (chyba ze ktos sciagnie wersje ...... sami wiecie jaka)

Czeres napisał:
    O to taka opcja z webcam by mi odpowiadała. Ile kosztują takowe i jaki najlepiej model. Chciałbym by obraz był dość wyraźny na kilka metrów (do 5). I czy w kamerkach są automatycznie detektory ruchu?

co do detektorow ruchu to do tego programu nie sa potrzebne w kamerze ja nie mam w swojej mam Creativa Live Cam Vista IM, detekcje ruchu ustawia sie w programie wiec w kamerze nie jest porzebny detektor jakby ktos chcial moze przez strone zobaczyc obraz z mojej kamery http://89.228.216.193:8080 tyle ze caly czas nie nadaje a jakby ktos chcial to prosze bardzo
    Active
  • #10 3923371
    Czeres
    Poziom 10  
    Jaką kamerke web najlepiej kupić by obraz był wyraźny czy zwykła 640x480 do tego sie nada?
  • #11 3927651
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    No bardzo interesujący temat. Też kiedyś myślałem nad wykorzystaniem kamery internetowej do monitoringu i nie miałem pojęcia, że są programy które wykrywają ruch. To bardzo ułatwia sprawę i na pewno obniża koszty prostego, domowego systemu monitoringu.
    Bo można by było wykorzystać zewnętrzny detektor ruchu, podpiąć go pod np. LPT i napisać prosty programik który by wykrywał stan na jednej z linii LPT, a po wykryciu odpowiedniego stanu załączał by nagrywanie.
  • #12 3930381
    fido
    Poziom 26  
    Czeres napisał:
    Jaką kamerke web najlepiej kupić by obraz był wyraźny czy zwykła 640x480 do tego sie nada?

obraz 640x480 moze byc wystarczajacy ale w dzien napewno lepsza by byla kamerka z lepsza rozdzielczoscia juz nie sa takie drogie jak kiedys najlepiej przed zakupem przetestuj jakas jak masz dostep moze ktos ci pozyczypostaram sie moze pozniej nagrac jakis film lub zdjecia jakie wychodza przy rozdzielczosci 640x480

Dodano po 12 [minuty]:

fido napisał:
    Czeres napisał:

obraz 640x480 moze byc wystarczajacy ale w dzien napewno lepsza by byla kamerka z lepsza rozdzielczoscia juz nie sa takie drogie jak kiedys najlepiej przed zakupem przetestuj jakas jak masz dostep moze ktos ci pozyczypostaram sie moze pozniej nagrac jakis film lub zdjecia jakie wychodza przy rozdzielczosci 640x480

obiecane zdjecia tyle ze sa robiene wieczorem przy oswietleniu moze jutro zrobie w dzien

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Zdjęcie 3

Film

film zapisany w formacie programu ActiveWebCam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy taniego domowego monitoringu z nagrywaniem i wykrywaniem ruchu, mieszczącego się w budżecie 200-250 PLN, z możliwością podłączenia kamery do komputera. Zalecane są kamery czarno-białe do słabego oświetlenia, ewentualnie z oświetlaczem IR, choć zwiększa to koszty. Kamery USB są wygodne, ale często wymagają dodatkowego oprogramowania do detekcji ruchu, np. Active WebCam, które umożliwia nagrywanie po wykryciu ruchu i wysyłanie powiadomień e-mail. Do kamer analogowych potrzebna jest karta TV lub karta przechwytywania obrazu oraz zasilacz. Kamera powinna być dyskretna, np. ukryta w atrapach czujników dymu. Obraz o rozdzielczości 640x480 jest wystarczający do monitoringu na kilka metrów, choć wyższa rozdzielczość poprawia jakość. Detekcja ruchu może być realizowana programowo, bez konieczności posiadania detektora w kamerze. Komputer może pracować 24h, a nagrywanie tylko po wykryciu ruchu pozwala oszczędzać miejsce na dysku i nie obciąża nadmiernie systemu. Alternatywnie rozważano użycie magnetowidu do nagrywania. Wskazano, że do skutecznego monitoringu potrzebne jest odpowiednie ustawienie kamery, unikanie ustawiania pod światło oraz rozważenie dodatkowego oświetlenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA