logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić system z pliku hibernacji Vmmhiber.w9x w Windows?

s1maciej 12 Sty 2006 11:04 1202 4
REKLAMA
  • #1 2172322
    s1maciej
    Poziom 12  
    Czy ktos nie wie jaki program w windows wgrywa plik hibernacji, jak to windows obluguje? Chcialem zrobic tak zeby system startowal mi z pliku hibernacji, ktory bylby utworzony wczesniej i zmienialbym go tylko jesli bym cos doinstalowal. Normalnie w przypadku hibernacji, na dysk zapisywany jest zakazdym razem nowy plik Vmmhiber.w9x. Ja chcialbym normalnie zamykac system, ale potem uruchamiac go z tylko z Vmmhiber.w9x. Moze ktos ma jakies linki, albo cos wie o tym?
  • REKLAMA
  • #2 2172693
    MarsJan^
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Teoretycznie jest taka możliwość i stosunkowo nie jest to skomplikowane ale wiąże się to z problemami. System Windows nie bedzie działał poprawinie w warunkach domowych bez restartu. Każda uruchomiona aplikacja, każdy proces i każdy wątek zostawiają ślady w pamięci (głównie bufory). To wszystko jest zapisywane na dysk podczas hibernacji. Odhibernowanie systemu przywraca wszystko na swoje miejsce a system zachowuje się jakby nigdy nie został wyłączony (tylko czas się zmienia).

Tu pojawia się problem. Niektóre programu i sterowniki wymagają restartu co jakiś czas, ponieważ podczas uruchomienia systemu mają za zadanie wykonać jakieś operacje. Ten sam problem jest z systemem. Po kilku tygodniach użytkowania system nie będzie działał tylko egzystował.

Nie polecam takiego rozwiązania. Jeśli chcesz komputer stabilny, który uruchamia się szybko, proponuję zakup maca. Z peceta raczej nie zrobisz takiego komputera.

Jeśli jednak nadal chcesz hibernować komputer w sposób ciągły, musisz napisać do tego program. Wszelkie informacje na temat budowy pliku hibernacji oraz działania systemu znajdziesz w serwisie dla programistów na stronie www.microsoft.com (oczywiście po angielsku). Programik miałby za zadanie blokadę tworzenia nowego pliku hibernacji i ustawienie mechanizmu startowego na przywracanie. W ten sposób system zawsze odpali tak samo.

Zainstalowane programu nie mają tu nic do rzeczy. Plik hibernacji to tylko zawartość pamięci operacyjnej. Tam są jedynie informacje na temat aktualnie uruchomionych programów (a nie zainstalowanych) oraz danych na których pracują (otwarte pliki, alokowane obrzary pamięci, otwarte porty itd.)

Naprawdę nie polecam kombinowania w tym temacie ponieważ do niczego nie prowadzi. Ani nie przyspieszysz ani nie usprawnisz pracy.

powodzenia
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2172798
    s1maciej
    Poziom 12  
    hmm, patrzylem obecnie zarowno stan gotowosci jak i hibernacja nie powoduje mi zadnych konfliktow, wszystkie urzadzenia sie wlaczaja po wyjsciu z tych stanow i moge pracowac tak jakbym wlaczal po restarcie

wiem, ze restart czasami byl by wymagany, ale zwykle gdy nic nie jest instalowane, ani zmieniane to zaoszczedzi mi chwile czasu, gdy komp sie zawiesi i robie reset, przy zawieszeniu i tak sprawdzam zawsze dyski NDD,

nie dokonca jest tez tak z ta egzystencja bowiem wszystkie programy mimo odtwarzania z pamieci zapisuja tez cos w rejestrze np, i egzystuja nie jako programy, ale uruchamialne moduly, ktore pobieraja konfiguracje za kazdym razem, a te ktore odtwarzala by hibernacja zwiazane byly by tylko ze startem systemu, zrobilbym zrzut zaraz po uruchomieniu

nie jest tez problemem padniecie systemu w przypadku takich dzialan co jakis czas, caly system mam skopiowany i odtwarzam go do stanu z dnia, w ktorym instalowalem go

samo zablokowanie pliku Vmmhiber.w9x nie jest zadnym problemem, nie wiem tez czy bedzie potrzebne, plik ten zmienia sie tylko jesli bede wylaczal komputer poprzez hibernacje, a ja chce kompa wylaczac normalnie
    jednak nie wiem jak wlaczyc funkcje powracanie do systemu po zamknieciu czy restarcie kompa, jesli nie WYLACZAM go po przez hibernacje
  • REKLAMA
  • #4 2173145
    MarsJan^
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Widze że bardzo się uparłeś na tę metodę uruchamiania komputera, ale OK, jeśli chcesz zobaczyć co się stanie to nic nie stoi na drodze.

System Windows 9x nie jest przystosowany do pracy ciągłej. Po dłuższym okresie działania, nawet restart nic Ci nie da.

Co do zapisów w rejestrze to zauważ (jeśli mi nie wierzysz) że nieprawidłowe wyłączenie systemu powoduje utratę wszelkich danych na temat połorzenia ikon na pulpicie. Dzieje się tak ponieważ wszelkie zmiany zapisywane są w innym drzewie rejestru. Podczas operacji zamykania, dane te są kopiowane do drzewa HKEY_LOCAL_MACHINE. Jeśli po miesiącu użytkowania komputera, nagle go zrestartujesz .... (sam nie wiem co się wtedy stanie ale napewno nic dobrego). Efekt zależy od działających programów.

a co do
    nie dokonca jest tez tak z ta egzystencja bowiem wszystkie programy mimo odtwarzania z pamieci zapisuja tez cos w rejestrze np, i egzystuja nie jako programy, ale uruchamialne moduly, ktore pobieraja konfiguracje za kazdym razem, a te ktore odtwarzala by hibernacja zwiazane byly by tylko ze startem systemu, zrobilbym zrzut zaraz po uruchomieniu

programy które działają jako to między innymi sterowniki (wynika to z modularnej budowy systemu Windows). Nie bardzo wiem o co Ci chodzi z tym działaniem jako moduł, ale nie widzę żeby miało to jakiś związek z problemami wynikającymi z pracy ciągłej systemu. Przypadek o którym piszesz (cyt. "a te ktore odtwarzala by hibernacja zwiazane byly by tylko ze startem systemu") nie jest możliwy. Pamięć operacyjna jest podzielona na kilka obrzarów, między innymi na obrzar w którym znajdują się sterowniki. Nie widzę możliwości odtworzenia jedynie obrzaru systemowego, tak aby po uruchomieniu system był jak nowy. Oczywiście teoretycznie, jest to wykonalne, ale czy warto.

Przede wszestkim zrób sobie bilans zysków i strat.

powodzenia
  • #5 2180152
    s1maciej
    Poziom 12  
    narazie nie znalazlem nic na stronie microsoft :) wydaje mi sie, ze informacja o tym zeby system botowal z pliku hibernacji znajduje sie w rejestrze, po wejsciu w hibernacje zmieniaja sie jedynie pliki Vmmhiber.w9x, user.dat, system.dat, classes.dat
    sprawdzalem to po zahibernowaniu systemu uruchamiajac z dyskietki systemowej
    niestety Norton Registry Tracker mi sie wiesza :) i nie mam jak sprawdzic co sie dzieje w rejestrze
REKLAMA