logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiecie ską idzie impuls do obrotomierza w pwugeocie 306?

polonezikk 13 Sty 2006 11:25 1412 8
REKLAMA
  • #1 2175784
    polonezikk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    mam puga 306 z 94r z silnikiem 1.4 XN 8v jest to jedno punktowy wtrusk paliwa.
    Znalazłem wkońcu deske z obro... i jak podłączam obrotomierz do cewki to mam 2x mniejsze obroty czyli odcięcie mam przy ok 4000tyś. Wie ktoś skąd idzie impuls do obrotomierza?
    Wiecie ską idzie impuls do obrotomierza w pwugeocie 306?
  • REKLAMA
  • #2 2175907
    NeroN6
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A ile przewodów masz od obrotomirza do podlaczenia ?
  • #3 2175932
    silwercircle
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Zobacz czy nie masz czasami licznika z diesla , a podpina się po cewkę tak jak robiłeś tylko zdaje mi sie że pod brązowy ,dokładne info zanjdziesz na forum peugeot205 one mają te same silniki i ten temat był juz tam przerabiany
  • REKLAMA
  • #4 2176308
    polonezikk
    Poziom 11  
    Niestety nie wiem ile przewodów, najprawdopodobnie w sobote będe robił to aż do skutku. Deska nie jest od diesla tylko od 1.4 xr z 93r.
  • REKLAMA
  • #5 2176698
    raveland
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    nie wiem jak w peugot ale w innych to impuls jest brany z alternatora lub pompy paliwowej
  • #6 2177030
    polonezikk
    Poziom 11  
    Ponoć włąsnie w pugach jest z cewki i chyba trzy kable trzeba połączyć.
  • REKLAMA
  • #7 2841874
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Mam ten sam problemik. Kupilem sobie zegary z obrotkiem i nigdzie nie moge go podpiac. Pod cewke jak pisali 2 razy mniejsze obroty. Znalazlem schemat podlaczenia kompa w 306 i niby obrotek jest po 6 pin podlaczony. Takze nie chce dzialac.

Wie ktos moze czy jest tam czujnik GMP bo z tym tez powinno dzialac :|

Nie mam juz pomyslu. Spedzilem 2 godz z kabelkami i lipa :/
  • #8 2842417
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Sygnał sie bierze albo z cewki albo z alternatora. Wzięcie sygnału z czujnika połozenia wału korbowego nie bedzie miało sensu, ponieważ obrotek go nie rozpozna.
  • #9 2862935
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Wiec sygnal bierze sie z komputera a konkretnie 6 pinu. Obrotek podlaczony i dziala bez problemu ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia impulsu do obrotomierza w Peugeocie 306 z 1994 roku, silnik 1.4 XN 8v z jednopunktowym wtryskiem paliwa. Użytkownik zauważył, że podłączenie obrotomierza bezpośrednio do cewki zapłonowej powoduje wskazania o połowę mniejsze niż rzeczywiste obroty, z odcięciem przy około 4000 obr./min. Wskazano, że impuls do obrotomierza może pochodzić z cewki zapłonowej, alternatora lub komputera sterującego silnikiem (pin 6). Podkreślono, że sygnał z czujnika położenia wału korbowego nie jest rozpoznawany przez obrotomierz. W niektórych przypadkach konieczne jest połączenie trzech przewodów do obrotomierza. Wskazano również, że schematy podłączenia obrotomierza w Peugeot 306 są podobne do tych w Peugeot 205 z tymi samymi silnikami. Ostatecznie potwierdzono, że sygnał z pinu 6 komputera pozwala na prawidłowe działanie obrotomierza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA