logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy darmowy firewall po polsku z łatwą konfiguracją internetu

mija2 13 Sty 2006 12:41 3013 6
REKLAMA
  • #1 2175987
    mija2
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    proszę o podanie linka do darmowego firewoll-a ,najlepiej spolszczonego,i pomoc w konfiguracj ,udostępniam internet jednemu kompowi i zainstalowałem sunbelt kerio personal firewall i nie mogę ustawić aby go przepuszczał
  • REKLAMA
  • #2 2176595
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Darmowy masz Sygate Personal Firewall ale niestety nie po polsku.
    http://pl-task.tucows.com/files3/spf.exe
    Jest prosty w konfiguracji i przepuszcza połączenie internetowe na drugiego kompa bo sprawdzałem to akurat.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2484983
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Może i przepuszcza ale tylko przez 30 dni :) później ta opcja jest niedostępna (chyba że zapłacisz), a tak wogóle to czy ktoś zna jakiś darmowy firewall z opcją udostępniania internetu??????[/url]
  • #4 2486568
    qlx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zone alarm jak najbardziej na to pozwala, musisz tylko dodać w kategorii Firewall w zakładce Zones podsiec 192.168.0.0/255.255.255.0 i dac jej atrybut Trusted, i prawdopodobnie jeszcze także w tej samej kategorii w zakładce main dać poziom zabezpieczeń na medium. ja mam tak na zone alarm pro, ale na wersji darmowej jest chyba analogicznie
  • REKLAMA
  • #5 2486655
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    @qlx - wersja PRO oczywiście to ma (samo wpisanie IP i maski nic nie da chyba że w opcjach zaznaczysz, że twój komputer jest bramą NAT/ICS) ale darmowa już nie ma takiej opcji i niestety nie udostępnisz netu :( ale znalazłem darmowy firewall Safety.Net który jest poprostu wspaniały czyli:
    1. DARMOWY :).
    2. Masa opcji konfiguracyjnych (dla zawansowanych), dla mniej zawansowanych można je pominąć i przyjąć domyślne.
    3. Zabezpieczenie Hasłem.
    4. Możliwość udostępniania netu :).
    5. Bardzo szybki!!! (chodzi mi o szybkość internetu udostępnianego na inne komputery, bo bywa z tym naprawdę różnie).
    6. Nie zamula kompa.
    7. Bardzo dobrze współpracuje z AVG.
  • #6 2487453
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Panda 7 ma filtrowanie po ip i po mac, po polsku ale niestety tylko na 30 dni (co oczywiscie da sie obejsć :D)
  • REKLAMA
  • #7 2490508
    qlx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    AVATAR_PL nie zgodze sie, wcześniej używałem Zone Alarma wersji darmowej i działało udostępnienie połączenia, zarówno dla jednego kompa jak i dla 2 za pośrednictwem mostka (pod XP oczywiście)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano darmowego firewalla z polskim interfejsem i prostą konfiguracją do udostępniania internetu jednemu komputerowi. Sygate Personal Firewall jest darmowy i prosty, ale nie posiada polskiej wersji językowej. ZoneAlarm umożliwia udostępnianie internetu, jednak w darmowej wersji brak jest opcji ustawienia komputera jako bramy NAT/ICS, co ogranicza funkcjonalność udostępniania. Wersja PRO ZoneAlarm posiada te funkcje. Alternatywnie polecono darmowy firewall Safety.Net, który oferuje polski interfejs, zabezpieczenie hasłem, możliwość udostępniania internetu, dużą liczbę opcji konfiguracyjnych oraz dobrą współpracę z AVG, a także nie obciąża systemu. Panda 7 posiada polski interfejs i filtrowanie po IP oraz MAC, ale jest dostępna tylko na 30 dni. Dyskusja wskazuje na ograniczenia darmowych wersji popularnych firewalli w kontekście udostępniania internetu oraz na zalety Safety.Net jako rozwiązania spełniającego wymagania użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA