logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Firewall do ochrony przed trojanami i wirusami bez blokowania gier i pobierania

kulajson_Rybnik 18 Cze 2007 23:48 1115 10
REKLAMA
  • #1 3998182
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam
    poszukuje czegos w stylu firewalla.

Chodzi mi o to zeby chociaz w jakims stopniu utrudnic dostep trojanom, wirusom i innym aplikacjom szkodliwym dla mojego systemu.

Nie chce zadnego antywirusa tylko cos w stylu zapory ktora nie bedzie blokowac programów do sciagania oraz gier, stron itp.

Istnieje cos takiego?
  • REKLAMA
  • #2 3998191
    forgotten
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Spybot-search &destroy,za każdym razem gdy będzie chciał blokować ci daną operację wystarczy zezwolić na zmianę wpisu w rejestrze.Sam używam spybot-a,spełnia moje oczekiwania w 100%.
  • REKLAMA
  • #3 3998266
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    kulajson_Rybnik napisał:
    poszukuje czegos w stylu firewalla.

Dlaczego tylko "w stylu" a nie po prostu firewalla?
  • REKLAMA
  • #4 3998885
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Miałem kiedys (około 2 lat temu) firewall 'Kerio Profesional" i byłem niezadowolony.
  • #5 3998903
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Z jakiego powodu? Kazdy firewall dziala tak jak go ustawisz.
  • #6 3999327
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Ja osobiście jestem zadowolony z firewalla, który jest w routerze. Może dodatkowy koszt, ale od kiedy go mam nie miałem na kompie ani jednego wirusa czy ataku internetowego. Owszem ataki są ale zatrzymują się przed routerm. Kasperski jako program antywirusowy jest profilaktycznie. Bawiłem się różnymi fireallami, ale polecam sprzętowy, nie bawisz się w ustawienia, jak instaluje nowe programy nie muszę już robić dodatkowych ustawień itp.
  • REKLAMA
  • #7 3999415
    kaczor91
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Najlepiej zainstaluj Firewall'a a nie tylko "coś w stylu"

Możesz wypróbować Spybot, albo Ad-aware ze strażnikiem Ad-watch(to Cię bedzie chronic jedynie przed spyware/adware)

Pozamykaj też porty najczęściej używane przez złośliwe programy Windows Worms Doors Cleaner
  • #8 4000619
    lolo56
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Comodo Firewall Pro - darmowy.
  • #9 4001141
    wafello
    Poziom 11  
    Antywir: BitDefender 8 -FREE
    firewall+antyspyware: outpost - niestety nie jest darmowy
  • #10 4001184
    kinek81
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Z Firewall'i to polece Sygate Personal Firewall (daje możliwości ustawienia sieci lokalnej i dostępu do kompa nie tylko po IP ale także po nazwie użytkownika oraz po MacAdresach sieciówek) lub Ashampo firewall (pozwala na stałe zamknięcie uruchamianych z systemem programów)- oba darmowe i oba są dobre moim zdaniem, jak chcesz większy wybór to polecam zerknąć tutaj "http://www.instalki.pl/programy/download/firewall/" masz podane czy jest to darmówka, shareware czy płatne :)
  • #11 4002316
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6439
    Zdecydowanie polecam stare Kerio/Tiny Personal Firewall 2.1.5. Jest bardzo dobry ale trzeba mieć pojęcie o sieciach, żeby go poprawnie skonfigurować, nie jest to program "Plug'n'Play".

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano rozwiązania w postaci zapory sieciowej (firewalla) umożliwiającej ochronę przed trojanami, wirusami i innymi złośliwymi aplikacjami, bez blokowania gier, pobierania plików i dostępu do stron internetowych. W dyskusji zaproponowano różne narzędzia i metody ochrony: program Spybot Search & Destroy z funkcją zezwalania na zmiany w rejestrze, zamykanie portów za pomocą Windows Worms Doors Cleaner, a także dedykowane firewalle, zarówno programowe, jak i sprzętowe. Wskazano na zalety sprzętowego firewalla w routerze, który blokuje ataki zanim dotrą do komputera, eliminując konieczność ręcznej konfiguracji przy instalacji nowych programów. Rekomendowano darmowe i płatne firewalle takie jak Comodo Firewall Pro, Sygate Personal Firewall, Ashampoo Firewall oraz Outpost (firewall + antyspyware). Wspomniano także o Kerio Professional i Tiny Personal Firewall 2.1.5, które wymagają zaawansowanej konfiguracji sieciowej. Podkreślono, że skuteczność firewalla zależy od jego właściwej konfiguracji, a nie tylko od samego programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA