logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak włączyc zasilacz z komputera bez komputera ??

jedi9 13 Sty 2006 16:37 3820 6
REKLAMA
  • #1 2176853
    jedi9
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    witam!
    mam takie putanko jak włączyc zasilacz z kompa ale gdy nie jest podłączony dopłyty???? bo potrzebuje zasilanie 12v i chciałem z zasilacza do kompa ale niewiwm jak go włączyc ??pompcy!!!
  • REKLAMA
  • #2 2176881
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Jesłi to atx to zewrzyj zielony kabelek z najbliższym czarnym
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 2176985
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 2177083
    jedi9
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    a co jesli to nie jest ATX ??

Dodano po 1 [minuty]:

to obojetne z ktorym czrnym zewrze(co ida do płyty)
  • #5 2177192
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    A jesli to nie jest atx tylko at to powinien sie wlaczyc bez obciazenia zadnego.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #6 2235049
    kondziu102
    Poziom 11  
    witam moze mi ktos pomoc mam zasilacz i tak jak kolega wyzej chcialbym go wlączyć ale nie wiem jak oderwalem 4 kabelki z włącznika i teraz nie wiem jak je zewrzec zeby go uruchomic pozdrawiam i prosze o odpowiedz

Dodano po 21 [minuty]:

witam to jeszcze raz ja jak narazie efekt moich prac to prawie strata wzroku i pare plam spalonych wiec prosze o odpowiedz konrad
  • #7 2235190
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Zlokalizuj dwa kabelki które podłączone są do gniazda zasilającego w które wtykasz kabel sieciowy i każdy z nich podłącz z jednym z tych dwóch co ci zostały.Obojętnie który z którym.Jak połączysz te dwa z gniazda ze sobą to będziesz miał takie efekty jak opisałeś.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu uruchomienia zasilacza komputerowego bez podłączenia do płyty głównej. W przypadku zasilaczy ATX zaleca się zwarcie zielonego przewodu (PS_ON) z dowolnym czarnym przewodem (masa) w wtyczce zasilającej do płyty głównej, co powoduje włączenie zasilacza. Jeśli zasilacz nie jest typu ATX, ale starszym AT, powinien się włączyć automatycznie po podłączeniu do sieci bez konieczności dodatkowego zwarcia. W przypadku problemów z identyfikacją przewodów zielony kabel znajduje się w wtyczce podłączanej do płyty głównej. Jeden z użytkowników zgłaszał trudności z uruchomieniem zasilacza po odłączeniu przewodów od włącznika, a inny radził, by zlokalizować dwa przewody z gniazda zasilania sieciowego i połączyć je parami, co może powodować zwarcie i uszkodzenia, dlatego należy tego unikać. Podsumowując, prawidłowe uruchomienie zasilacza ATX wymaga zwarcia zielonego przewodu z masą, a zasilacze AT mogą działać bez obciążenia po podłączeniu do sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA