logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić zasilacz komputerowy bez płyty głównej z nietypowymi złączami?

mnih_123 20 Cze 2006 15:43 4004 16
REKLAMA
  • #1 2746732
    mnih_123
    Poziom 11  
    Mam problem z uruchomieniem zasilacza komputerowego (sam zasilacz bez płyty głównej). Po podłączeniu do sieci nie daje on żadnych oznak życia. Podobno trzeba połaczyć zielony i czarny przewód z kości. problem w tym, że mój zasilacz ma jakieś inne kości, zamiast tej jednej z 20-przewodami:cry:
    Oto zdjęcie moich wyróżniających się kości
    Jak uruchomić zasilacz komputerowy bez płyty głównej z nietypowymi złączami?
    Proszę o pomoc:idea:
  • REKLAMA
  • #2 2746747
    kriss 88
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Jak uruchomić zasilacz ATX - nie pytaj poraz setny !!!

z tego co sie zuca w oczy to temat jest podwieszony !! Zerkales tam ??
  • #3 2746769
    mnih_123
    Poziom 11  
    Tak. Tylko jak już napisałem mój zasilacz ma inne kości.
    !!!! HELP !!!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2746770
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Zielony z czarnym łączy się w zasilaczu ATX, aty masz zasilacz AT :D (troszke starszy) na pewno ma włącznik na kablu. Zasilacz potrzebuje jakiegoś obciążenia do "startu", więc podłącz coś (np CD-ROM).
  • REKLAMA
  • #5 2746790
    mnih_123
    Poziom 11  
    Podłączam CD-ROM i nic :(
    Włącznika na kablu nie widać, tylko tyle, że oprucz jednej kiści kabli jest jeszcze druga (cztery kabelki: czarny, brązowy, biały i niebieski) są to kable, przez które idzie wysokie napięcie, bo są grubsze od pozostałych i kiść jest w czarnej koszulce.
  • Pomocny post
    #6 2746854
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Jest to zasilacz AT. Wlasnie te grubsze kable musisz ze sobą połaczyc, żeby uruchomić zasilacz - doprowadzic do niego napięcie 220V. Na naklejce zsilacza często jest narysowany schemat odpowiedniego połączenia.
    Niebieski łączysz z białym, a brązowy z czarnym. Pamiętaj, ze występuje na tych kontaktach groźne dla życia napiecie 230V.

Jeżeli będzisz używał tego w plycie głownej AT, pamiętaj, zeby czarne przewody były skierowane do siebie we wtyczce napięcia. Jeżeli będziesz użwyał tego jako zasilacz, to tak jak zostało powiedziane wyżej, potrzbujesz jakiegoś obciązenia. Inaczej możesz uszkodzić zasilacz.
  • #7 2746879
    mnih_123
    Poziom 11  
    Mam zamiar używać tego jko zasilacz.
    Próbowałem zrobić tak jak mówisz ale nic sie nie dzieje :(
    Może trzeba jakoś połaczyć jakoś piny w tych kościac?
    A tak apropo to podłączony CD-ROM powinien się wysówać ( działać)?
  • Pomocny post
    #8 2746905
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Jezeli wszystko dobrze podlaczyles to CD powinien chodzic.Jezeli nie daje znakow zycia to masz zepsuta zasilke.Masz miernik w domu?

Pozdro
  • #9 2746923
    mnih_123
    Poziom 11  
    Tak, mam miernik.

Dodano po 2 [minuty]:

Myślę, że trzeba podłączyć jakieś piny z kości. Tylko tyle, że nie wiem jakie. Gdyby nic nie trzeba było podłączać, to przecież komputer sam by się włączał.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2746937
    _666_
    Poziom 29  
    Podlacz zasilke.

Miernik na DC 20V i sprawdz:

Czarny+zolty=12v
    Czarny+czerwony=5V

Pozdro
  • #11 2746961
    mnih_123
    Poziom 11  
    A co to jest ta zasiłka? (sory ale początkujący jestem)
  • #12 2746974
    _666_
    Poziom 29  
    mnih_123 napisał:
    A co to jest ta zasiłka? (sory ale początkujący jestem)

Zasilacz.To taki skrot.

Zmierz napecia tak jak Ci powiedzialem.Najlepiej na wtyczce,ktora wkladasz do dysku lub CD.Czy masz gg?

Pozdro
  • #13 2746980
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Zasiłka to inaczej zasilacz :)
  • #14 2747001
    mnih_123
    Poziom 11  
    Na czerwonym (5V) miernik wskazuje 0,30
    Na żółtym (12V) wskazuje 0,70
    Nie jestem pewien, czy dobry jest ten miernik bo sam go naprawiałem wymieniając rezystor na inny (pierwszy lepszy) facet przyszed od okien i go spalił w kontakcie nie znieniając na prąd zmienny:D

Dodano po 1 [minuty]:

A czy wentylator od zasilacza komputerowego powinien się kręcić, bo mi się nie kręci?
  • #15 2747016
    _666_
    Poziom 29  
    mnih_123 napisał:
    Na czerwonym (5V) miernik wskazuje 0,30
    Na żółtym (12V) wskazuje 0,70
    Nie jestem pewien, czy dobry jest ten miernik bo sam go naprawiałem wymieniając rezystor na inny (pierwszy lepszy) facet przyszed od okien i go spalił w kontakcie nie znieniając na prąd zmienny:D

Wymieniles rezystor na pierwszy lepszy?Bez obrazy ale chyba nie masz pojeecia o elektroice.Jezeli nie jestes pewien czy masz dobry miernik,nie potrafisz robic pomiarow w elektronice to odpusc sobie.

Zajrzyj na Allego i kup sobie zasilke.Wyjdzie Ci to naprawde tanio.

Pozdro

Ps.Jezeli ten zasilacz spalil sie w komputerze to sprawdz czeci z twojego kompa na innym kompie.Zasilacz potrafi spalic nie tylko sam siebie
  • #16 2747034
    mnih_123
    Poziom 11  
    I co, wie ktoś jakie przewody trzeba połączyć???
    Ten wentylator w zasilaczu powinien się kręcić???
  • Pomocny post
    #17 2747115
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    To jest AT nie ATX i żadnych kabli nie trzeba łączyć, trzeba podłączyć 230V i włączyć go włącznikiem podłączonym do tych 4 grubszych przewodów (lub zewrzeć je tak jak to było już opisane niebieski z brązowym i biały z czarnym).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia zasilacza komputerowego typu AT bez płyty głównej, który posiada nietypowe złącza różniące się od standardowego zasilacza ATX. Zasilacz AT wymaga podłączenia zasilania 230V do czterech grubych przewodów (czarny, brązowy, biały, niebieski) według schematu: niebieski z białym oraz brązowy z czarnym, co odpowiada włączeniu zasilacza. W przeciwieństwie do zasilaczy ATX, nie łączy się zielonego z czarnym przewodem. Zasilacz AT posiada włącznik na kablu, który należy uruchomić lub zewrzeć odpowiednie przewody, aby zasilić urządzenie. Do poprawnego działania zasilacz wymaga podłączenia obciążenia, np. napędu CD-ROM. Brak reakcji wentylatora i niskie napięcia na wyjściach mogą wskazywać na uszkodzenie zasilacza. Pomiar napięć powinien być wykonany miernikiem na wyjściach 12V (żółty-czarny) i 5V (czerwony-czarny). Wskazano, że nieumiejętne naprawy miernika i brak doświadczenia w elektronice mogą utrudniać diagnozę. Zalecane jest sprawdzenie zasilacza na innym komputerze lub zakup nowego zasilacza, jeśli obecny jest uszkodzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA