logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować bad sectory na dysku Fujitsu MPG3409AT 40,9 GB?

Xsir 13 Sty 2006 17:52 1618 7
REKLAMA
  • #1 2177087
    Xsir
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam dysk Fujitsu MPG3409AT i od niedawna pokazal sie na nim bad sector.
    Czy jest jakis program do ominięcia tego bad'a ? Podobno trzeba zablokowac zepsuty sector i sąsiadujące wokół niego. Bardzo prosze o szybką odpowiedz.
    Jezeli ktos mi pomoze to obdaruje go punkcikami :)

Pozdrawiam
    XsiR
  • REKLAMA
  • #2 2177141
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 205
    Ja Używam do likwidacji BadBloków Programu pt:
    RANISH PARTITION (Zanim go użyjesz to Musisz Twój Dysk ten z tymi Badblokami Sformatować Aby zapisał te złe klasery Następnie Wystartować komputer z Dyskietki Startowej pod Dosa Włożyć Dyskietkie z Programem REANISH PARTITION Przy znaku zachęty CZYLI A:\ wpisać Part.exe i klik Enter Następnie w Programie Kliknij (E)dla programu to znacz Eraze no i zacznie Usówać te złe Sektory (Uwaga Program Usówa Tak Zwane Psychiczne Badbloki a nie FIZYCZNE np:Po Upadku Dysku Na Którym Znajdują się nic innego jak Fizyczne Zagłębienia ja to nazywam Perforacją Mam ten Program Jeżeli chcesz to na PW podaj Adres imeil i podeślę

Moderowany przez jankolo:

Mało że kolega pisze NIECHLUJNIE, to jeszcze nieskładnie. Tekst kolegi jest BEŁKOTEM! Pozostawiam post jako przykład, jak pisać nie należy. Następny post tak napisany zostanie usunięty.

• REKLAMA
  • #3 2177437
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    stosowana procedura to:
    test dysku programem firmmowym
    jesli program firmowy nie da rady to stosujemy Mhdd lub program victoria
    vcr331E.exe ( menu jest po angielsku ) a w nim wybieramy F4, potem BB- erase 256 sectors..
    victoria po napotkaniu błędnego sektora, kasuje cały "ogon".
    taka procedura pozwala na pozbycie sie problemu na 6 - 8 miesiecy. Po tym czasie znowu pojawiają się błednę sektory !!!

:?:
    Załączniki:
    • Jak zablokować bad sectory na dysku Fujitsu MPG3409AT 40,9 GB? snap8.gif (6.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zablokować bad sectory na dysku Fujitsu MPG3409AT 40,9 GB? snap8.jpg (31.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2178765
    Xsir
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zaraz sie biore do pracy z tym dyskiem i dam odpowiedz jakie są wyniki
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2179147
    Bezimenny
    Poziom 15  
    Czy ptogram Victoria jest darmowy? Jeśli tak, to proszę o link. W wyszukiwarce Google jest zbyt wiele słów o znaczeniu Victoria.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Fujitsu MPG3409AT o pojemności 40,9 GB wykazuje bad sectory. Do ich zablokowania i ominięcia zaleca się użycie specjalistycznych programów diagnostycznych i naprawczych. Jednym z polecanych narzędzi jest Ranish Partition, który po sformatowaniu dysku i uruchomieniu z dyskietki startowej pod DOS usuwa tzw. psychiczne bad sectory, czyli logiczne błędy, a nie fizyczne uszkodzenia powierzchni dysku. W przypadku fizycznych uszkodzeń konieczne jest blokowanie uszkodzonych sektorów i sąsiadujących klastrów. Inną metodą jest użycie programów MHDD lub Victoria (wersja 3.31 dostępna w języku angielskim), które umożliwiają testowanie dysku i kasowanie uszkodzonych sektorów (np. funkcja BB-erase 256 sectors w Victoria). Procedury te pozwalają na tymczasowe wyeliminowanie problemu na około 6-8 miesięcy, po czym bad sectory mogą się pojawić ponownie. Linki do programów i dodatkowe informacje można znaleźć na stronach takich jak hdd-911.com oraz overclockers.ru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA