logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSC 5020 Sabotaż systemu którego nie ma, POMOCY !!!

Eaidi 13 Sty 2006 18:23 3830 9
  • #1 2177190
    Eaidi
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, mam dziwny przypadek , w sumie już drugi w "karierze",. Mianowicie dziś dostałem do przeprogramowania centralę 5020, z klawiaturą LCD 5500Z, modułem 5108 i 5208,. Całem przeprogramowanie polegało na dopisaniu numeru kierunkowego do numerów stacji monitorującej po zamianach sposobu wybierania poł. lokalnych przez tpsa.
    Centrala od 5 grudnia nie łączyła się ze stacją więc zdarzeń w buforze trochę było
    Zmieniłem numery telefonu, i chasło instalatora, w sumie trzy podprgamy i więcej nic.
    Zaraz po wysłaniu informacji do SMA ustarka komunikacji zgasła, a 30 s później pojawił sie sabotaż systemu i zniknąć nie chce.
    Próbowałem wszystkiego, odłączałem wszystkie moduły, twardy reset , reste programowy i nic, przerobiłem tysiąc razy funkcję 902 i 903, w podprogrami 016 wyłączona jest kontrola sabotażu klawiatury,tampery w modułach są zwarte z BLK, słowem zrobiłem wszystko, resetowałem ją kilka krotnie i nic.

Dwoniłem już wszędzi, nikt nie miał pomysłów więcej, AAT zaproponowało wysłać centralę na serwis.

Chciałbym tego uniknąć, dlatego proszę o pomoc jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem i zna jakieś rozwiązanie.

Jeszcze jedno, system działa normalnie, widoczne sa wszystkie moduły, ale ustarka wyświetrlana jest cały czas.
  • #2 2180181
    hudy78
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam a jak się zachowuje po odłączeniu modułów , co pokazuje w pamięci czy zamykałeś linie 24 godzinną rezystorem, w sumie to rzeźbiłem PC 5010 ale są one podobne napisz coś więcej to może coś się wymyśli
  • #3 2180841
    Eaidi
    Poziom 11  
    Witam

Po odłączeniu modułów i włączeniu nadzoru modułów ( 902 ), zachowuje się normalnie, tzn. usuwa nieistniejące moduły i wszystko chodzi normalnie, poza wciąż wyświetlaną usterką.

Po odłączeniu modułów i pozostawieniu wyłącznie klawiatury oraz resecie centrali i klawiatury, błąd jest w dalszym ciągu, w buforze po wejściu do trybu instalatorskikego, w DLS'ie pojawiają mi sie dziwne wpisy, typu :
    "powrót sabotażu modułu linii 3"
    "powrót sabotażu modułu linii6"
    "sabotaż klawiatury 5" której w systemie nie ma

linia 24 h jest podłączona przez rezystor

poza tym przy przeprogramowaniu numerów nie ingerowałem fizycznie w centrale a zmieniłem jedynie podprogramy 006, 301,303 po czym wcisnąłem alarm medyczny żeby sprawdzić transmisję do stacji, robiłem tak w ciągu ostatniego miesiąca przynajmniejw 70-ciu Centralach DSC
    w tym kilkudziesięciu 5020 i miałem jak dotąd dwa takie przypadki.

Pojawia sie sabotaż systemu czyli inaczej usterka nadzoru, i koniec, nijak usunąć nie można, centrala niby działa normalnie ale wciąż wyświetla tan błąd co przyprawia mnie o rozpacz a i klienci nie bardzo lubią gdy wsystemie alarmowym pali im się lampka usterki czemu sie nie dziwię.

Pozdrawiam
    Piotr B
  • #4 2181054
    marcin4642
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Nie potrafię sobie dokładnie teraz przypomnieć, ale prawdopodobnie takie same objawy mają pozostałe centralki serii Power, nie wszystkie. Ja robiłem zawsze tak po przeprogramowaniu całej centralki, wykonaniu wszystkich zmian, wyłączałem napiecie całkowicie , tzn akumulator i przemienne. Nastepnie ponowny rozruch po około minucie, oczywiście pierwsze przemienne, potem ustawienie czasu i daty. Powinno pomóc musisz spróbować. Powodzenia.
  • #5 2181871
    Eaidi
    Poziom 11  
    Tak robiłem również, jeśli reset nie pommaga to samo odcięcie jej od zailania też raczej nie pomoże. Odłączałem jej zasilanie, odczekiwałem nawet 10 min. po czym startowałem z samego 230 V jak i w kolejności: najpierw akumulator następnie 230V ponieważ zauważyłem że w momencie jakiegokolwiek iskrzenia przy podłączaniu 230 V te centrale potrafią sie same uzbroić.

Do tej pory miałem dwa takie przypadki i tylko w modelu 5020, jeden w wersji 3.23 a drugi 3.21.

W innych nie spotkałem się z podobnymi objawami. Może faktycznie jedynym rozwiązaniem jest serwis.

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie, chętnie posłucham, zawsze coś się przyda.

Pozdrawiam
    Piotr B
  • #6 2610301
    brodix
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    "takie same objawy mają pozostałe centralki serii Power"

Niezgadzam się z ta opinią, że centrale serii Power tak się zachowują po zmianach w programie.
    Jeżeli już dochodzi do zmiany w programowaniu a w szczególności zmianach w komunikatorze zaleca się centralę poprostu zrestartować czyli zdjąć napięcie sieci odłączyć od akumulatora. Następnie podłączyć akumulator, sieć i zaprogramować aktualny czas i datę [*6][kod główny][1] i [ggmm mmddrr] wyjść [#] i tyle.
    Aha nie włączamy mechanicznego sabotażu klawiatury ponieważ klawiatury dostępne na rynku polskiem nie posiadają takowego.

Co do usterki sabotażu ("ogólny sabotaż systemu") to w przypadku gdy zapięcie wszystkich obwodów sabotażu w modułach i restarcie nie znika to centralę należy oddać do serwisu - raczej jest to sprawa procesora.

Pozdrawiam
  • #7 3275170
    artursiedlarz
    Poziom 1  
    nalezy styk Sab w modułach rozszerzez zewrzec do masy
  • #8 3276978
    brodix
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    artursiedlarz napisał:
    nalezy styk Sab w modułach rozszerzez zewrzec do masy

brawo, kolega chyba odkrył "amerykę" :D

Kolego mała porada najpierw czytamy co jest napisane w postach i dopiero piszemy nasze mądrości, a najlepiej jak się znamy na danym temacie... to tak na dobry początek
    pozdrawiam
  • #9 3277426
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 196
    Może zrób przegląd całego systemu, kabelek po kabelku. Jak jest system rozbudowany to może byc mały kłopot.
    Może był kiedyś rozbudowany i nie zostało wszystko wyprogramowane.
    Jak kable są ok, programowanie ok, hmm...
    Może podłącz inną centrale jak masz na stanie, wtedy się wyjaśni czy ta padła, czy instalacja do kitu.
    Może jakiś psełudo instalator coś kiedyś wprogramował, ale jak reset robiłeś to powinno wszystko zniknąć.
  • #10 3278150
    marek63
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Próbowałeś resetować zwierając Z1 do PGM.oI programować od nowa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy centrali alarmowej DSC 5020 z klawiaturą LCD 5500Z oraz modułami 5108 i 5208, u której po przeprogramowaniu numerów stacji monitorującej pojawił się nieusuwalny błąd sabotażu systemu (usterka nadzoru). Pomimo resetów twardych i programowych, odłączenia modułów, zwierania tamperów do masy oraz wyłączenia kontroli sabotażu klawiatury w podprogramie 016, błąd nadal występuje. W pamięci centrali pojawiają się wpisy o sabotażu modułów linii, które fizycznie nie istnieją w systemie. Linia 24-godzinna jest podłączona przez rezystor. Próby restartu z odłączeniem zasilania (akumulator i sieć) nie przynoszą efektu. Podobne przypadki odnotowano tylko w modelu 5020 (wersje oprogramowania 3.21 i 3.23). Wskazano, że w przypadku braku efektu po zwieraniu obwodów sabotażu i resetach, problem może leżeć w uszkodzeniu procesora centrali i konieczna jest naprawa serwisowa. Zalecane jest dokładne sprawdzenie okablowania, ewentualna wymiana centrali na inną w celu weryfikacji, a także prawidłowe programowanie czasu i daty po restarcie. Nie zaleca się włączania mechanicznego sabotażu klawiatury, gdyż dostępne na rynku klawiatury nie posiadają takiej funkcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA