logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł 5108 rev 4.0 w DSC 5020 - usterka nadzoru systemu i sabotaże czujek

scuzz 05 Kwi 2008 10:14 3101 11
  • #1 4995154
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam. Mam taki problem z modułem 5108 rev 4.0. A mianowicie ciągle wyrzuca mi usterkę nadzoru systemu i nie wiem czym to jest spowodowane. Cały system składa się z trzech podsystemów, trzech klawiatur 2x 5501Z przypisanych do adresów 1 i 2 oraz partycji kolejno klawiatura 1 podsystem 2 klawiatura, 2 podsystem 3 , kolejną klawiaturą jest klawiatura 5500Z przypisana do podsystemu 1. W systemie są dwa moduły rozszerzeń linie 9-16 oraz 17-24 i ten drugi cały czas nawala tak jak wspomniałem bo po wyszukiwaniu połączeń czesto go nie wykrywa. Moduł przez 2 lata przebywał w zasilaczu buforowym i tam pracował sobie spokojnie aż do teraz. Czy istnieje możliwość że moduł się przegrzewa i dlatego raz go system widzi raz nie? Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Dodam że często wywala mi sabotaże czujek które są podłączone do tego modułu a po tym modułu nie da się wykryć. Co jest grane?
  • Pomocny post
    #2 4996108
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 4999178
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 196
    tamperki wszystkie zwarte??
    Rezystor w module zasilania wpięty??
    Tor kablowy sprawny??
    Zacznij od najprostszych rzeczy

Dodano po 12 [minuty]:

Jak rozszerzenie jest bardzo daleko od centrali to mogą się dziać takie cyrki.
  • #4 4999310
    scuzz
    Poziom 16  
    Tampery zwarte. Tor nie przekracza łącznie 50metrów dla całej linii RBGY. Sama liniia także jest sprawna. Zamówiłem już nowy moduł ma przyjść w środę zobaczę czy to coś da.

O który rezystor ci chodzi? Jaka wartość i między jakie zaciski ma być wpięty. Bo raczej na obwodzie zasilania nie mam rezystora.
  • #5 5003215
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    [quote="bartek_p"]
    Rezystor w module zasilania wpięty??
    Dodano po 12 [minuty]:
    [quote]

He ? Kolego to nie Satel tylko DSC :D
  • #6 5013261
    bartek_p
    Poziom 31  
    Przecież w module zasilania PC 5204 trzeba wpiąć rezystor.

UWAGA!
    Wyjście O1 jest wyjściem nadzorowanym podobnie jak wyjście BELL w centrali. Jeśli
    wyjście nie jest używane to miedzy zaciski AUX i O1 należy zapiąć rezystor 1000;
    aby nie występowała usterka nadzoru wyjścia. Jeśli podłączony jest sygnalizator o duŜej
    rezystancji wejściowej i występuje usterka nadzoru wyjścia, to na zaciskach sygnalizatora
    należy podłączyć rezystor 1000;.

Tak mówi instrukcja, praktyka zresztą też.

Chyba że masz zasilacz z innej bajki.

Dodano po 5 [minuty]:

śmierdzi mi tu zwalonym przewodem. Jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło żeby 5208 był zwalony.

Spróbuj zamienić przewody na magistrali.

Jeszcze co mi przychodzi do głowy to za niskie napięcie zasilania modułu
  • #7 5013323
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 5013370
    bartek_p
    Poziom 31  
    No ale zasilacz jakiś tam musi mieć do tego :)
    Domniemałem że dedykowany do deski
  • #9 5013882
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    w module 5108 jest wyjście niskopradowe do podpięcia czujek ale nie kojarzę aby było one nadzorowane ;) ja go nigdy nie używałem i nigdy nie spinałem go rezystorem ;) dlatego to mnie zdziwiło :)

PS. kolego spotkałem sie z problemem z modułem 5108 ale miałem tak że zrobiłem kiedyś roszade z modułami i wrócili do normy ;)
  • #10 5013893
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Zgadzm się s6spn6 w 100%. Teoretycznie uszkodzony moduł 5108 / objawy jak w temacie/ po zamianie miejscami spokojnie pracuje w tym lub innym systemie , stwierdzam to z praktyki ale nie znaczy to że jest to regułą.
  • #11 5016154
    793DF
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Jak działało a nie działa to nie ma co kombinować-kable albo moduł sie zepsuł....samo się nie przeprogramowało.Najlepiej zmienić to i to,szkoda odwiedzać ten system wielokrotnie,moduł kosztuje parę złotych i spokój będzie.
  • #12 5019371
    scuzz
    Poziom 16  
    Witam ponownie. No i sprawa została wyjaśniona...padnięty moduł rozszerzeń. Wymieniłem moduł i dla pewności czy to ewentualnie on czy nie on zostawiłem go nadal w zasilaczu buforowym i do dziś żadnych problemów, usterek itd. Dzisiaj dla świętego spokoju umieściłem go w osobnej skrzynce. Dzięki za pomoc pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył modułu rozszerzeń DSC 5108 rev 4.0, który generował usterkę nadzoru systemu oraz fałszywe sabotaże czujek. System składał się z trzech podsystemów i trzech klawiatur (2x 5501Z i 1x 5500Z) przypisanych do różnych adresów. Moduł 5108 obsługiwał linie 9-16 oraz 17-24, przy czym drugi moduł często nie był wykrywany podczas testów połączeń. Moduł przez dwa lata pracował w zasilaczu buforowym, co mogło powodować przegrzewanie i awarie. Wskazano, że usterka nadzoru pojawia się, gdy centrala nie odbiera sygnału z segmentu magistrali, a sabotaże wynikają z braku komunikacji z liniami czujek. Sugerowano przeniesienie modułu do chłodniejszego miejsca lub wymianę na nowy. Dyskutowano też o konieczności stosowania rezystora 1000 Ω na wyjściu nadzorowanym w modułach zasilania (np. PC5204), jednak w module 5108 takie wyjście nie jest nadzorowane i rezystor nie jest wymagany. Podejrzewano uszkodzenie przewodów lub zbyt niskie napięcie zasilania. Ostatecznie wymiana modułu rozszerzeń rozwiązała problem, a nowy moduł umieszczono w osobnej obudowie dla stabilności działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA