Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Moduł rozszerzeń w DSC 5020 - problem

scuzz 05 Kwi 2008 10:14 2480 11
  • #1 05 Kwi 2008 10:14
    scuzz
    Poziom 16  

    Witam. Mam taki problem z modułem 5108 rev 4.0. A mianowicie ciągle wyrzuca mi usterkę nadzoru systemu i nie wiem czym to jest spowodowane. Cały system składa się z trzech podsystemów, trzech klawiatur 2x 5501Z przypisanych do adresów 1 i 2 oraz partycji kolejno klawiatura 1 podsystem 2 klawiatura, 2 podsystem 3 , kolejną klawiaturą jest klawiatura 5500Z przypisana do podsystemu 1. W systemie są dwa moduły rozszerzeń linie 9-16 oraz 17-24 i ten drugi cały czas nawala tak jak wspomniałem bo po wyszukiwaniu połączeń czesto go nie wykrywa. Moduł przez 2 lata przebywał w zasilaczu buforowym i tam pracował sobie spokojnie aż do teraz. Czy istnieje możliwość że moduł się przegrzewa i dlatego raz go system widzi raz nie? Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Dodam że często wywala mi sabotaże czujek które są podłączone do tego modułu a po tym modułu nie da się wykryć. Co jest grane?

    0 11
  • Pomocny post
    #2 05 Kwi 2008 15:07
    sharp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jeżeli przez te dwa lata nic się nie działo, a teraz nagle moduł wywala usterkę, to najprawdopodobniej kończy swój żywot (obudowa z zasilaczem to nienajlepsze miejsce). Możesz spróbować przenieść go w chłodniejsze miejsce, ale jeśli jest przegrzany, to prędzej, czy później usterka powróci. Najlepiej byłoby postawić nowy moduł w oddzielnej obudowie.

    "Usterka nadzoru" w DSC występuje wtedy, przy "odpytywaniu" magistrali nie zgłosi się jakikolwiek segment systemu (moduł, klawiatura...).
    Jednoczesny sabotaż linii jest logicznym tego faktu następstwem - w programie wpisane są linie, których centrala nie widzi.

    M.

    0
  • #3 06 Kwi 2008 12:55
    bartek_p
    Poziom 31  

    tamperki wszystkie zwarte??
    Rezystor w module zasilania wpięty??
    Tor kablowy sprawny??
    Zacznij od najprostszych rzeczy

    Dodano po 12 [minuty]:

    Jak rozszerzenie jest bardzo daleko od centrali to mogą się dziać takie cyrki.

    0
  • #4 06 Kwi 2008 13:11
    scuzz
    Poziom 16  

    Tampery zwarte. Tor nie przekracza łącznie 50metrów dla całej linii RBGY. Sama liniia także jest sprawna. Zamówiłem już nowy moduł ma przyjść w środę zobaczę czy to coś da.

    O który rezystor ci chodzi? Jaka wartość i między jakie zaciski ma być wpięty. Bo raczej na obwodzie zasilania nie mam rezystora.

    0
  • #5 07 Kwi 2008 13:30
    s6spn6
    Poziom 24  

    [quote="bartek_p"]
    Rezystor w module zasilania wpięty??
    Dodano po 12 [minuty]:

    Cytat:




    He ? Kolego to nie Satel tylko DSC :D

    0
  • #6 09 Kwi 2008 22:48
    bartek_p
    Poziom 31  

    Przecież w module zasilania PC 5204 trzeba wpiąć rezystor.

    UWAGA!
    Wyjście O1 jest wyjściem nadzorowanym podobnie jak wyjście BELL w centrali. Jeśli
    wyjście nie jest używane to miedzy zaciski AUX i O1 należy zapiąć rezystor 1000;
    aby nie występowała usterka nadzoru wyjścia. Jeśli podłączony jest sygnalizator o duŜej
    rezystancji wejściowej i występuje usterka nadzoru wyjścia, to na zaciskach sygnalizatora
    należy podłączyć rezystor 1000;.

    Tak mówi instrukcja, praktyka zresztą też.


    Chyba że masz zasilacz z innej bajki.

    Dodano po 5 [minuty]:

    śmierdzi mi tu zwalonym przewodem. Jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło żeby 5208 był zwalony.

    Spróbuj zamienić przewody na magistrali.

    Jeszcze co mi przychodzi do głowy to za niskie napięcie zasilania modułu

    0
  • #8 09 Kwi 2008 23:03
    bartek_p
    Poziom 31  

    No ale zasilacz jakiś tam musi mieć do tego :)
    Domniemałem że dedykowany do deski

    0
  • #9 10 Kwi 2008 08:36
    s6spn6
    Poziom 24  

    w module 5108 jest wyjście niskopradowe do podpięcia czujek ale nie kojarzę aby było one nadzorowane ;) ja go nigdy nie używałem i nigdy nie spinałem go rezystorem ;) dlatego to mnie zdziwiło :)


    PS. kolego spotkałem sie z problemem z modułem 5108 ale miałem tak że zrobiłem kiedyś roszade z modułami i wrócili do normy ;)

    0
  • #10 10 Kwi 2008 08:43
    nikspol
    Poziom 24  

    Zgadzm się s6spn6 w 100%. Teoretycznie uszkodzony moduł 5108 / objawy jak w temacie/ po zamianie miejscami spokojnie pracuje w tym lub innym systemie , stwierdzam to z praktyki ale nie znaczy to że jest to regułą.

    0
  • #11 10 Kwi 2008 20:46
    793DF
    Poziom 14  

    Jak działało a nie działa to nie ma co kombinować-kable albo moduł sie zepsuł....samo się nie przeprogramowało.Najlepiej zmienić to i to,szkoda odwiedzać ten system wielokrotnie,moduł kosztuje parę złotych i spokój będzie.

    0
  • #12 11 Kwi 2008 18:44
    scuzz
    Poziom 16  

    Witam ponownie. No i sprawa została wyjaśniona...padnięty moduł rozszerzeń. Wymieniłem moduł i dla pewności czy to ewentualnie on czy nie on zostawiłem go nadal w zasilaczu buforowym i do dziś żadnych problemów, usterek itd. Dzisiaj dla świętego spokoju umieściłem go w osobnej skrzynce. Dzięki za pomoc pozdrawiam.

    0