logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować SST39SF040 w Willem PCB3b? Ustawienia i wybór kości

drumah 13 Sty 2006 18:53 6118 10
REKLAMA
  • #1 2177298
    drumah
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam pewien problem- potrzebuję zaprogramować kość SST39SF040, ale w Willem EPROM Programmer nie ma tej kości uwzględnionej (mam ja na hubie/lpc). Jak ustawiam na jakąś inną kość 040, to jako wynik po zczytaniu otrzymuję 04 04 04 04 ...
    Czy ktoś się orientuje w czym tkwi problem? Jak mam ustawić zworki na programatorze i którą kość wybrać w Willemie, abym mógł normalnie się z kością komunikować?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2189374
    Tomu$
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    drumah napisał:
    Witam.
    potrzebuję zaprogramować kość SST39SF040, ale w Willem EPROM Programmer nie ma tej kości uwzględnionej

Jest uwzględniona - przynajmniej w wersji 0.97ja (Firmware Hub/LPC -> SST (LPC) )
    Ja programowałem ale Universal Flash Programer'em - Epsilon'a (zgodny softwareowo z Willem'em) i poszła bez problemu
  • #3 2235927
    Johny256
    Poziom 12  
    Kostka o której mowa jest zasilana 3,3V czy 5V
  • REKLAMA
  • #4 2255914
    coni
    Poziom 2  
    Cytat:
    Jest uwzględniona - przynajmniej w wersji 0.97ja (Firmware Hub/LPC -> SST (LPC) )
    Ja programowałem ale Universal Flash Programer'em - Epsilon'a (zgodny softwareowo z Willem'em) i poszła bez problemu

Do Universal Flash Programer'a jaki adapter trzeba zastosowac aby zaprogramowac [ SST 39SF040 ] ?

Dostepne sa dwa modele:

- Hub (FWH) / LPC
    - 8-bit Flash/Eprom Board PLCC32

ja postadam: Hub (FWH) / LPC ale jakos mi nie wychodzi zaprogramowanie tego ukladu ustawialem go na (Firmware Hub/LPC -> SST (LPC) ) i dalej mam problem bo przy programowaniu dostaje komuniaty typu: Vpp Range Error - w adapterze zworke mam wyjeta ale na stronie producenta jest napisane:

Cytat:
    Adapter posiada zworkę (jumper Vpp) - do wyboru konfiguracji między Vpp=12V (Intel) lub Vpp=3,3V.
    Układy pamięci typu Firmware Hub/LPC Flash są układami niskonapięciowymi (pracującymi z napięciem 3,3V) - nie ma jednak potrzeby zmiany standardowej konfiguracji programatora Universal Flash Programmer do trybu "Low Voltage" - adapter sam obniży napięcie do pożądanej wartości.

w obu konfiguracjach zworki na adaptorze dalej pojawia sie ten sam blad.

Moje ustawienie w Willem Eprom:

(Firmware Hub/LPC -> Intel/Atmel -> AT49LW040) - dlatego ze znalazlem opis :

http://www.elektroda.net/mikrokontrolery/willempcb3.html

gdzie uklad: SST39SF040 - odpowiada ustawieniom - Atmel Flash Memory
    AT49Fxxx (Subset 29Fxxx).

Prosze o pomoc w zaprogramowaniu tego ukladu.

Pozdrawiam:
    [coni]
  • #5 2270140
    Tomu$
    Poziom 14  
    Cytat:

Do Universal Flash Programer'a jaki adapter trzeba zastosowac aby zaprogramowac [ SST 39SF040 ] ?

Dostepne sa dwa modele:

- Hub (FWH) / LPC
    - 8-bit Flash/Eprom Board PLCC32

ja postadam: Hub (FWH) / LPC ale jakos mi nie wychodzi

Sorry - mój błąd pokręciłem "SF" z "LF"....
    39SF040 - to typowy 5V, 4 megabitowy flash o organizacji 8-bit
    wybierasz go : Flash 29/39/49Fxxx -> 39/49Fxxx -> 39SF/49F040

do tego flasha potrzebujesz niestety adapter 8-bit Flash/Eprom Board PLCC32
  • REKLAMA
  • #6 2270669
    drumah
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Mam taki! Hub/LPC, ale nie chce się kość zaprogramować. Może coś źle ustawiam? W jakiej pozycji mają być te trzy zworki po prawej stronie programatora? Aha, jeszcze jedno- dlaczego po skasowaniu kości jest ona wypełniona zerami (więc nie jest pusta) ?
  • REKLAMA
  • #7 2273877
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    do tej kości nie trzeba żadnych przystawek.
    podstawa to prawidłowa identyfikacja,
    jeśli źle go wykrywa to do kosza, te kości są podłej jakości,
    mnóstwo trafia się uszkodzonych, a i proga takim sheetem zwalić łatwo
  • #8 2275159
    ic_735
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam

SST39SF040 - nie umieszcza się w podstawkach opisanych jako: Firmware Hub/LPC -> SST (LPC).
    Ale w podstawkach przeznaczonych do programowania pamięci Flash, mimo iż są obie takie same - PLCC32.
    No chyba że w Twiom willemie możesz przestawiać to odpowiednimi zworkami.
    Bywają Willemy z 2 i 3 (wersja 5.3) różnymi podstawkami pod układy w obydowach PLCC32.

Powodzenia
  • #9 2292262
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    witam
    czesto w moim Labtool-u pomimo dobrych pamienci i dobrej podstawki ktoras noga nie laczy .wstswienie kilkukrotne ok.ale labtool na automatycznie wykrywa jakosc polaczen ,ostatnio nawet na 24c16 mialem taki numer.wykrywa jaka pamienc w podstawce,dobiera automatycznie prad odczytu ,kasowania ,weryfikacji.troche to za szybko wilem powoli odczyt
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic438699.html
  • #10 2296371
    coni
    Poziom 2  
    Cytat:

Po zastosowaniu adaptera " 8-bit Flash/Eprom Board PLCC32 " kosc zaprogramowala sie bezproblemowo : ]

Pozdrawiam:
    [coni]
  • #11 8215339
    ccc
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    coni napisał:
    Cytat:

Po zastosowaniu adaptera " 8-bit Flash/Eprom Board PLCC32 " kosc zaprogramowala sie bezproblemowo : ]

Pozdrawiam:
    [coni]

Witam,
    Co może być przyczyną, że programowanie zatrzymuje sie zawsze na 12%?
    Programator Willem AT3 Telwisa, kość jak w temacie sst39sf040.
    Sterownik 0,98d5, plik bin ma 512 Kb
    Te 12% zapisuje sie poprawnie, kość rozpoznawana poprawnie, kasuje się poprawnie.

EDIT
    Kurcze, jak przeczytałem swój post to chyba mi sie rozjaśniło :D
    Ale jeśli mnie ktoś upewni będę wdzięczny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z programowaniem pamięci SST39SF040 za pomocą programatora Willem PCB3b. Kość SST39SF040 nie jest bezpośrednio dostępna w standardowej liście kości Willema, co powoduje błędne odczyty (np. 04 04 04 04). Kość ta jest typowym 5V, 4 megabitowym flash o organizacji 8-bitowej i wymaga zastosowania adaptera 8-bit Flash/Eprom Board PLCC32, a nie podstawki Firmware Hub/LPC. Użytkownicy potwierdzają, że po zastosowaniu odpowiedniego adaptera i wyborze w oprogramowaniu opcji Flash 29/39/49Fxxx -> 39/49Fxxx -> 39SF/49F040 programowanie przebiega bez problemów. Wskazano również, że niektóre kości mogą być uszkodzone lub niskiej jakości, co utrudnia programowanie. Problemy z ustawieniem zworków na programatorze mogą powodować błędy typu Vpp Range Error. W przypadku zatrzymania programowania na 12% należy zweryfikować poprawność pliku binarnego i sterownika. Kość po skasowaniu może być wypełniona zerami, co jest normalne dla tego typu pamięci. Zaleca się prawidłową identyfikację kości i stosowanie dedykowanych adapterów do programowania SST39SF040.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA