logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasymulować własny układ w Protel? Ustawianie parametrów elektrycznych

jareks91 13 Sty 2006 23:51 1832 6
REKLAMA
  • #1 2178019
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam,
    Mam taki problem, jak zasymulować układ który sam stworze?? trzeba wpisać coś w zakładcie field tak?
    a jeśli narysuje układ w edytorze to gdzie sie przydziela takiemu układowi parametry elektryczne, żeby symulator je uwzględniał??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2181105
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Nie będe sie tutaj rpzpisywał jak to zrobic, bo zabrakło by pewnie miejsca. Proponuje przeczytać kurs zamieszczony na stronie elektroniki dla wszystkich, a tkaze zajzec tutaj , na elektrodzie sa równiez opisy programu. A w samym Protelu otwórz sobie przykładowe symulacje zamieszczone w katalogu examples- circuit simulation.
  • REKLAMA
  • #3 2181190
    jareks91
    Poziom 21  
    Przeczytałem już te kursy i wiem jak symulować , tylko że w tych kursach malo pisze... Chodzi mi o to czy do symulacji trzeba tylko urzyć simulation library lub sim?? Czy można jakoś zrobić własny element i przypisać do nich parametry ??

a drugie pytanie:
    Na wykresach pokazuje tylko charakterystyke napięcia od czasu, jak zrobić żeby pokazywało natężenie od czasu??
    Pozdrawiam
  • #4 2182462
    jareks91
    Poziom 21  
    W zasadzie chciałbym zasymulować w protelu pewien układ, czujnik temperatury. Układ włącza przekaźnik (R14) jeśli posiada odpowiednią temperature termistor R1. Próg przełączania regulujemy potencjometrem R4-R13.
    Termistor reprezentuje rezystor a potencjometr dwa rezystory, gdyż chyba nie da sie inaczej tego zaprezentować.

Układ działa poprawnie jeśli wyłącze sprzężenie zwrotne w postaci R7-10M rezystora. Jest podłącze ten rezystor to pokazuje że układ działą nieprawidłowo. Dlaczego tak dziwnie pokazuje??
    Zamieszczam symulowany układ w protelu 99.
    z góry dziekuje za pomoc
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Backup of simulate temp.rar (4.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2211324
    Przem188
    Specjalista EDA
    Musisz użyc do symulacji bibliotek symulacyjnych. Zawieraja one matematyczne wzorce opisujące edany element elektroniczny. Czyli simulation library.
  • REKLAMA
  • #6 2212411
    jareks91
    Poziom 21  
    Przem188 napisał:
    Musisz użyc do symulacji bibliotek symulacyjnych. Zawieraja one matematyczne wzorce opisujące edany element elektroniczny. Czyli simulation library.

a jest możliwość stworzenia własnej bilbioteki i dodanie tych wzorcy matematycznych czy nie ma takich możliwości??
    Pozdrawiam
  • #7 2232210
    Przem188
    Specjalista EDA
    Próbowałem to robic, a wzorce matematyczne pobierałem z Pspice. Niestety, nie wyszło mi to. Moze jest to do zrobienia, ja jednak nie podjełem dalszej walki z tym. Wolałem narysowac i zasymulowac układ od razu w Pspice.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy symulacji własnych układów elektronicznych w programie Protel, ze szczególnym uwzględnieniem przypisywania parametrów elektrycznych elementom narysowanym w edytorze. Użytkownicy wskazują, że do symulacji należy używać bibliotek symulacyjnych (simulation library), które zawierają matematyczne modele elementów elektronicznych. Możliwość tworzenia własnych bibliotek z wzorcami matematycznymi jest ograniczona i trudna do realizacji w Protel, co potwierdzają próby importu wzorców z PSpice. W praktyce zaleca się korzystanie z gotowych przykładów symulacji dostępnych w katalogu programu. Dodatkowo poruszono problem wyświetlania na wykresach charakterystyk napięcia i natężenia prądu w funkcji czasu oraz specyficzny przypadek symulacji układu z termistorem i przekaźnikiem, gdzie obecność sprzężenia zwrotnego powoduje nieprawidłowe wyniki symulacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA