logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel 99SE - czy trzeba tworzyć oddzielne schematy do symulacji i PCB?

smajster 02 Kwi 2008 12:50 1092 0
REKLAMA
  • #1 4984322
    smajster
    Poziom 10  
    Mam pytanie, rozpoczynam dopiero pracę z programem Protel i rozpocząłem od stworzenia prostego projektu jednak napotkałem problemy gdy spróbowałem przesymulować stworzony układ. Wyskoczyły błędy typu:
    Cytat:

C1 Error: Pin order data (PINS=1:[<pins>]) not in READ ONLY field 4. Pins sorted by pin-name.
    C1 Error: Part type must be entered in READ ONLY field 1: type=<part type>(<spice prefix>)
    C1 Error: Netlist data must be entered in READ ONLY field 5: netlist=<netlist data>

Wiem już dobrze co one oznaczają, skorzystałem z bibilioteki Miscellaneous Devices , a powinienem skorzystać z bibilioteki SIM(te posiadają wypełnione potrzebne pola READ ONLY field) . Jednak nasuwa mi się w związku z tym pytanie czy za każdym razem trzeba tworzyć oddzielny schemat pod symulację w którego skład wchodzą elementy SIM , a oddzielny schemat pod płytkę PCB, byłoby to trochę bezsensu. Czy może tylko elementy z biblioteki Miscellaneous Devices(dlatego należy używać tych z biblioteki SIM) nie nadają się do symulacji a elementy z bibliotek firmowych już tak.

Z góry dzięki za odpowiedź,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
REKLAMA