Witam, jak dotąd byłem posiadaczem głośnika STX GDN 32/300/4 SS, mam do niego obudowę już zrobioną (77litrów BR, strojenie jeszcze można dobrać bo BR (2) nie są jeszcze wmontowane. Kupiłem do tego wzmacniacz Matronix 300W. Wczoraj podpiąłem głośnik do wzmacniacza, i niestety głośnik uległ uszkodzeniu, bynajmniej nie przez "kręcenie" regulatorem głośności
Stało się to przez moją fatalną pomyłkę (podpiąłem przez przypadek głośnik do jednego wyjścia z karty dźwiękowej która akurat była ustawiona na 2-kanały i akurat tak trafiło że jak dobrze pamiętam głośnik był podpięty jako mikrofon, poszło jakieś dziwne chyba napięcie i głośnik dostał potężnego wychylenia pomimo właściwie maxymalnego ściszenia
). Bądź co bądź głośnik teraz troszkę trzeszczy przy graniu (pewnie uszkodził się karkas cewki, to moje zdanie). Teraz pozostało mi kupienie podobnego głośnika, a że faktem jest że wszystkie które podałem właściwie w podanej obudowie sprawują się bardzo podobnie, więc zwracam się do was z pytaniem który wybrać teraz. Czy jednak wziąć wersję z membraną celulozową, czy znowu z włókna szklanego ? A jeżeli już któraś z nich to czy wersję 4 czy 8 ohm. Wzmacniacz prawdopodobnie oddaje moc 300W i do 4 i do 8 Ohm, więc tu wg mnie nie powinno być różnicy dla wzmacniacza (ale nie znam się na tym zabardzo) W czym wersja np. 8 Ohmowa mogła bybyć lepsza od tej 4 ? Dziękuję z góry, i pozdrawiam. Chyba że wogóle polecacie jakiś inny głośnik, który spisze się o niebo lepiej, z tym że worka z pieniędzmi nie mam, no ale dołożyć pare złotych ewentualnie mogę
GDN-32-300-4-SC 106 zł
GDN-32-300-8-SC 106 zł
GDN-32-300-4-SS 114 zł
GDN-32-300-8-SS 114 zł
GDN-32-300-4-SC 106 zł
GDN-32-300-8-SC 106 zł
GDN-32-300-4-SS 114 zł
GDN-32-300-8-SS 114 zł