logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki głośnik zamiast STX GDN 32/300/4 SS do obudowy 77l BR i wzmacniacza Matronix 300W?

Sonic86 14 Sty 2006 10:36 1022 1
REKLAMA
  • #1 2178706
    Sonic86
    Poziom 11  
    Witam, jak dotąd byłem posiadaczem głośnika STX GDN 32/300/4 SS, mam do niego obudowę już zrobioną (77litrów BR, strojenie jeszcze można dobrać bo BR (2) nie są jeszcze wmontowane. Kupiłem do tego wzmacniacz Matronix 300W. Wczoraj podpiąłem głośnik do wzmacniacza, i niestety głośnik uległ uszkodzeniu, bynajmniej nie przez "kręcenie" regulatorem głośności :) Stało się to przez moją fatalną pomyłkę (podpiąłem przez przypadek głośnik do jednego wyjścia z karty dźwiękowej która akurat była ustawiona na 2-kanały i akurat tak trafiło że jak dobrze pamiętam głośnik był podpięty jako mikrofon, poszło jakieś dziwne chyba napięcie i głośnik dostał potężnego wychylenia pomimo właściwie maxymalnego ściszenia :( ). Bądź co bądź głośnik teraz troszkę trzeszczy przy graniu (pewnie uszkodził się karkas cewki, to moje zdanie). Teraz pozostało mi kupienie podobnego głośnika, a że faktem jest że wszystkie które podałem właściwie w podanej obudowie sprawują się bardzo podobnie, więc zwracam się do was z pytaniem który wybrać teraz. Czy jednak wziąć wersję z membraną celulozową, czy znowu z włókna szklanego ? A jeżeli już któraś z nich to czy wersję 4 czy 8 ohm. Wzmacniacz prawdopodobnie oddaje moc 300W i do 4 i do 8 Ohm, więc tu wg mnie nie powinno być różnicy dla wzmacniacza (ale nie znam się na tym zabardzo) W czym wersja np. 8 Ohmowa mogła bybyć lepsza od tej 4 ? Dziękuję z góry, i pozdrawiam. Chyba że wogóle polecacie jakiś inny głośnik, który spisze się o niebo lepiej, z tym że worka z pieniędzmi nie mam, no ale dołożyć pare złotych ewentualnie mogę :)

GDN-32-300-4-SC 106 zł
    GDN-32-300-8-SC 106 zł
    GDN-32-300-4-SS 114 zł
    GDN-32-300-8-SS 114 zł
  • REKLAMA
  • #2 2417995
    eshaka
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    A wiec mylisz sie gdyz tem wzmacniacz bedzie mial okolo 300W tylko z głośnikiem 4 ohm.Przy glosniku 8 ohm juz mniej wiecej o połowe mniej.Wiec 32-300-4-SS lub 32-300-4-SC
REKLAMA