logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do połączenia z Audi B4 1.9 TDI 1993 przez VAG?

mateusz19840228 14 Sty 2006 13:30 2496 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2180052
    MendakP
    Poziom 11  
    Vag-com, VWTool, albo polski vag który jest dostępny do ściągnięcia na stronce tej firmy u której to kupiłeś. wpisz w wyszukiwarce to napewno gdzieś tu na forum są te programy. a co chcesz zrobić??
  • REKLAMA
  • #3 2180144
    mateusz19840228
    Poziom 11  
    Dzięki a masz może rozpiske kabla (chyba rs232) do połączenia vaga do kompa :?: A vagiem chce sie dowiedzieć co jest z abs bo mi swieci lampka abs. To co tam mają na tej stronce to sam zrobiłem widze ,że jakas transmisia danych jest bo podłączyłem na obrorach do samochodu zwarłem L K i jak odpaliłem vag com to mruga lampka kontroli na desce rozdzielczeji widze ,że coś wysyła bo założyłem diode led do lini LK i do masy i błyska jak cos wybieram do diagnozy mam wątpliwosci co do połączeń we wtyczce do kompa 5 masa 2 , 3 do max 232 ale czy jakieś piny muszą być jeszcze zwarte we wtyczce com1 :D :?:
  • #4 2181573
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Audi z silnikiem 1Z i przepływomierzem klapowym silnika nie połączysz z Vagiem zapomnij. a co do ABS-U powinien się połączyć ale widziałem takie co nie łączą się.
  • #5 2181879
    TomPi
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Ja polecam odwiedzić jakiegoś doświadczonego elektronika samochodowego - pomoże najszybciej.

P.S.
    samo odczytanie błedów nie zawsze pomaga - jeszcze zostaje właściwa interpretacja.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2181985
    mateusz19840228
    Poziom 11  
    witam ponownie przy próbie podłączenia wyświetla mi vag com ''adapter status 3 not foud or not ready'' co mam z tym zrobić:?:
  • #7 2182202
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    adapter status 3- to jest brak napęcia 12V do interfejsu.
  • REKLAMA
  • #8 2185632
    mateusz19840228
    Poziom 11  
    Już sprawdziłem abs niestety czujnik prawy martwy :cry: a co do vaga okazało sie ,że nowy stabilizator 7805 jest trefny wymieniłem i jest ok .
    dzieki wam za pomoc zamykam temat :D

Podsumowanie tematu

✨ Do połączenia z Audi B4 1.9 TDI 1993 przez interfejs VAG zalecane są programy takie jak Vag-com, VWTool lub polski VAG dostępny u producenta interfejsu. Problem z połączeniem może wynikać z braku zasilania 12V na interfejsie (błąd "adapter status 3 not found or not ready"). W przypadku silnika 1Z z przepływomierzem klapowym połączenie z VAGiem jest niemożliwe, natomiast diagnostyka ABS powinna działać, choć nie zawsze się łączy. Do komunikacji z komputerem używany jest kabel RS232, gdzie masa i linie sygnałowe muszą być poprawnie podłączone, a czasem konieczna jest wymiana stabilizatora 7805 w interfejsie. Po wymianie stabilizatora i sprawdzeniu czujnika ABS (w tym przypadku czujnik prawy był uszkodzony) połączenie i diagnostyka przebiegły pomyślnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA