logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostać się do bębna pralki Elektrolux EW 1043s i wymienić łożysko?

domino1983 14 Sty 2006 15:00 3657 8
REKLAMA
  • #1 2179681
    domino1983
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Pralke mam od dobre kilku lat. Ostatnio zauwazylem ze spod bębna dochodza dziwne odgłosy przypominajace pstrykanie, jakby cos podeszło i nie chcialo puscic... Jak najprosciej moge dostac sie do wnetrznosci bebna zeby usunac ta usterke??? Jeszcze mam jedno pytanie dotyczace łozyska-gdzie ono sie znajduje i w jakiej cenie mozna je dostac?
    Dziekuje za jakiekowik porady zwiazane z moim problemem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2179723
    lazur3000
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    co do pstrykania to zdejmij wąż który łączy bęben z pompką pewnie cos tam wpadło i chaczo o zbiornik .Co do łożysk to z praktyki powiem że są w cenie do 15 pln za sztukę plus uszczelka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2180148
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2182802
    domino1983
    Poziom 10  
    Rzeczywiści co do pstrykania to problem tkwił na łączeniu przewodu od pompki i bębna. Usunęlem element ktory to powodował, a byl to drut niewielkich rozmiarow.
    Powracając do sprawy łozyska chciałbym jeszcze raz sie dowiedzieć gdzie ono sie znajduje...? Z moich badań wynika ze jest ono pod kolem napędzajacym, ale nie wiem czy nie sa błedne moje myśli. Jesli jest tak jak mówie to czy przy dostaniu sie do łożyska należy zdjąść ta gwiazde która jest umocowana z tyłu bębna pod kołem napędzającym?
    Oraz czy konieczna jest rownież wymiana uszczelki?
    Dziekuje za dotychczasowe porady.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2182839
    mpiwo
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Tak należy zdemontować koło pasowe i później tą gwiazdę bo to w niej znajdują się łożyska. A co do uszczelnienia to trzeba go wymienić przy każdej zmianie łożysk.
  • #6 2199656
    domino1983
    Poziom 10  
    Zrobilem tak jak mi radziliscie i rzeczywscie wszystko poszlo po masle, ale mam jeszcze jedno pytanie: czy oprocz rozyska na kole pasowym istnieja komponenty ktore sa odpowiedzialne za glosna prace pralki w/w???
    Dziekuje za dotychczasowe wskazowki okazaly sie bardzo pomocne.
    Pozdrawiam domino.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2200323
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2202639
    domino1983
    Poziom 10  
    Przepraszam za amatorszczyzne ale chcialbym sie jeszcze dowiedziec ja zalozyc uchwyty wewnatrz bebna pralki? One sa rowniez na zatrzaski jak i na srubki. zawsze zakladalem na zatrzaski a srubki pomijalem gdyz trzeba bylo je wkrecac od zewnetrznej strony a tam nie ma podejscia najlepszego a po drugie nie wiem jak tam podejsc najlatwiej??? Zatrzaski slabo sie trzymaly i czesto podczas prania ulegaly uszkodzeniu. A jak juz ja naprawiam to chcialem zrobic raz a dobrze. Prosze o pomoc.
  • #9 2204044
    Łukasz B
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Spróbuj wkręcić tą śrubkę przez otwór po wyciągnięciu węża odpowietrzającego co jest między zbiornikiem a zasobnikiem w górnej części zbiornika.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W pralce Elektrolux EW 1043s pojawiły się odgłosy pstrykania spod bębna, które okazały się być spowodowane drobnym drutem blokującym przewód łączący bęben z pompką. Aby dostać się do łożyska, należy zdjąć pokrywę górną i tylną obudowy po uprzednim odkręceniu śrub mocujących. Łożysko o wymiarach 30x60x37 mm znajduje się w tzw. "gwieździe" zamocowanej z tyłu bębna pod kołem pasowym, które trzeba zdemontować, aby uzyskać do niego dostęp. Przy wymianie łożyska konieczna jest również wymiana uszczelki. Koszt oryginalnego łożyska Electrolux to około 100 zł netto, a uszczelki około 50 zł. Poza łożyskami, hałas w pralce mogą powodować także szczotki silnika oraz pompa magnetyczna. W kwestii montażu uchwytów wewnątrz bębna, można je mocować zarówno na zatrzaski, jak i na śrubki; śrubki najlepiej wkręcać przez otwór po wyjęciu węża odpowietrzającego między zbiornikiem a zasobnikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA