logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośnik niskotonowy do wzmacniacza w kolumnie?

Pablo17 14 Sty 2006 20:25 9895 9
REKLAMA
  • #1 2180917
    Pablo17
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam puste pudło od kolumny i chce tam wstawić głośnik niskotonowy.
    Moje pytanie brzmi:
    Wystarczy przylutować kabelki do głośnika i pociągnąć do wzmacniacza?, czy między głośnikiem a wzmacniaczem powinien być wlutowany jakiś kondensator albo coś inneg??
    Proszę o odpowiedz i z góry wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #2 2180967
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    W przypadku głośnika niskotonowego nie trzeba nic wstawiać. Jedynie głośniki wysokotonowe wymagają podłączenia przez kondensator - żeby odseparować niskie tony, które mogłyby je uszkodzić.
  • REKLAMA
  • #3 2181495
    Metallord
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    UUUU... Zero parametrów, informacji, itd. Najlepiej poszukaj czegoś na forum co bedzie odpowiadac Twojej kolumnie. Tego jest naprawde dużo.
    Jeżeli uważasz że kabeli wystarczy tylko przylutowac to znaczy że masz małą wiedze na temat kolum.(nie ze niby ja mam jakąś ogromną ale conieco wiem i wiem że to NIE wystarczy) Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 2181756
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Czytać by się przydało. Kolega chce wstawić do pudła głośnik niskotonowy. Pudło jest puste, więc można wywnioskować, że nie ma tam innych głośników. Tak więc wątpliwości wynikają z faktu, czy głośnik przypadkiem nie ulegnie uszkodzeniu. Kolega póki co nie zamierza budować zwrotnicy pasywnej do tego głośnika, zapewne nie ma wygórowanych ambicji, chce wsadzić głośnik w pudło i chce żeby zagrał, i się nie zniszczył.

BTW dla subwoofera nieporównanie lepiej jest zrobić odcięcie aktywnie - przed wzmacniaczem.

Czemu Wy zawsze musicie wszystko komplikować?
  • #5 2181838
    ROŚ
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Pablo17, Głośnik możesz wstawić, spoko. Pamiętaj o polaryzacji czyli zacisk czerwony wzmacniacza do plusa głośnika, czarny do minusa ( tak dla zasady, bo masz tylko jeden głośnik) jak głośnik jest 4 Ohm to narazie nie rozkręcaj wzm na full. upwenij sie jakie obciążenie może mieć wzmacniacz - powinno pisać z tyłu. Acha i nie licz na super jakość dźwięku - jeden głośnik nie przeniesie całego pasma :)
  • REKLAMA
  • #6 2182288
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Przylutować kabel to nie problem, ważne żeby głośnik pasował do obudowy (akustycznie, nie w sensie średnicy otworu;))

--
    Hefi
  • #7 2182790
    Pablo17
    Poziom 12  
    Znalazłem jakąś inną lepszą kolumne- posiada ona dwa głośniki(niżej załączam zdjęcia).Głośnik niskotonowy jest połączony z wysokotonowym bez żadnej zwrotnicy jedynie znajduje sie tam kondensator(niżej jest zdjecie-widać parametry. Podłączyłem ją do wzmacniacza UNITRA MELUZYNA 2x 20W 4Ohm. Parametry głośnika niskotonowego: GDN 20/30/4 30W 8Ohm.Głośnik niskotonowy nadaje się tylko do wymiany. Chciałbym kupić nowy głośnik lecz niewiem jaki?,napewno jakiś mocniejszy ale niewiem czy moja meluzyna da sobie rade i co z tym kondensatorem-po wymianie głośnika ten kondensator może zostać czy trzeba tam wlutować jakiś inny. Pomórzcie mi wybrać jakiś głośnik który byłby odpowiedni i mocny a zarazem tani.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć głośnik niskotonowy do wzmacniacza w kolumnie? DSC00267.JPG (152.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć głośnik niskotonowy do wzmacniacza w kolumnie? DSC00248.JPG (154.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2182916
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Dlaczego żądasz tylu punktów za zdjęcie i dlaczego takie wielkie, watpie, żeby komus chciało się go otwierać. Ale na szczęści mniejsze zdjęcie dużo mówi. Najlepsze i najtańsze wyjście z sytuacji to regeneracja głośnika niskotonowego. Po co chcesz mocniejszy głośnik, skoro ten ma 30W a meluzyna ma 20W na 4Ω a na 8Ω jeszcze mniej ? Najgorsze wyjście, to kupno jakiegoś taniego głośnika z napisem 888 na gieldzie i wstawienie do tej kolumny, bo efekt będzie dużo gorszy. Możesz kupić też nowy głośnik tonsila jakiś 20 cm, np. GDN 20/60. Ewentualnie coś firmy STX. Ale póki co zastanów się nad regeneracją tego.
    Kondensator zostaje bez zmian.
  • Pomocny post
    #9 2186496
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Cytat:
    Głośnik niskotonowy jest połączony z wysokotonowym bez żadnej zwrotnicy jedynie znajduje sie tam kondensator(niżej jest zdjecie-widać parametry.

Bywa, że i taka "zwrotnica" jest wystarczajaca. Jeżeli głośnik basowy samo kończy np. na 3,5kHz, a dalej zaczyna grać kopułka (kondensator daje nachylenie zbocza 6dB na oktawę czy zwrotnica jest pierwszego rzędu). Takie rozwiązanie ma wielu zwolenników jak i wrogów i to właściwie w każdym przedziale cenowym.

Cytat:
    Chciałbym kupić nowy głośnik lecz niewiem jaki?

Tylko i wyłącznie taki sam. Resor to koszt 5zł, 16zł razem z membraną. Za 20...30zł naprawisz ten głośnik u fachowca (na pewno na forum się znajdzie co najmniej kilku).

Cytat:
    Na pewno jakiś mocniejszy ale niewiem czy moja meluzyna da sobie rade i co z tym kondensatorem-po wymianie głośnika ten kondensator może zostać czy trzeba tam wlutować jakiś inny. Pomórzcie mi wybrać jakiś głośnik który byłby odpowiedni i mocny a zarazem tani.

Nie ma mocnych i tanich, niestety. Jak wsadzisz alpharda czy aldę, itp, to będziesz miał 4 razy większą moc, ale pewnie z 6dB gorszą skuteczność, czyli wyjdzie na jedno, tyle, że zagra to dobrze dopiero na mocnym wzmacniaczu, o ile się nie spali. Poza tym kopułka może być za słaba do mocniejszego głośnika, no i pamiętaj, że to musi być głośnik, który oprócz basu pokryje zakres do kilku kHz. Czyli musi mieć m. in. lekką membranę (celuloza). Tak więc wsadź tam podobnego tonsila, albo daj go do regeneracji - na prawdę warto, sam mam regenerowanego tonsila i gra jak nowy.

--
    pozdrawiam
    Hefi

PS: Kondensator musi być ten sam, ew. taki sam, jeżeli temu coś jest. I oczywiście MKT / MKP.
  • #10 2945268
    Pablo17
    Poziom 12  
    Stary głośnik tonsila dałem do regeneracji i jestem zadowolony:D

Podsumowanie tematu

✨ Do podłączenia głośnika niskotonowego do wzmacniacza w pustej obudowie kolumny wystarczy przylutować przewody, zwracając uwagę na prawidłową polaryzację (plus do plusa, minus do minusa). W przypadku głośników niskotonowych nie jest konieczne stosowanie kondensatorów ani zwrotnic pasywnych, które są wymagane głównie dla głośników wysokotonowych w celu ochrony przed niskimi tonami. Ważne jest, aby głośnik był dopasowany do obudowy akustycznie oraz do impedancji i mocy wzmacniacza (np. 4 Ω lub 8 Ω). Wzmacniacz UNITRA MELUZYNA 2x20W 4Ω może współpracować z głośnikiem niskotonowym o mocy około 30W i impedancji 8 Ω, np. Tonsil GDN 20/30/4 lub GDN 20/60. Zalecane jest regenerowanie oryginalnych głośników zamiast kupowania tanich zamienników, które mogą pogorszyć jakość dźwięku. Kondensator stosowany w zwrotnicy dla głośnika wysokotonowego pozostaje bez zmian przy wymianie głośnika niskotonowego. Aktywne odcięcie sygnału przed wzmacniaczem jest lepszym rozwiązaniem dla subwoofera niż pasywna zwrotnica. W przypadku prostych zastosowań można zrezygnować ze zwrotnicy, jednak jakość dźwięku będzie ograniczona, gdyż pojedynczy głośnik nie przeniesie całego pasma audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA