Cytat: Głośnik niskotonowy jest połączony z wysokotonowym bez żadnej zwrotnicy jedynie znajduje sie tam kondensator(niżej jest zdjecie-widać parametry.
Bywa, że i taka "zwrotnica" jest wystarczajaca. Jeżeli głośnik basowy samo kończy np. na 3,5kHz, a dalej zaczyna grać kopułka (kondensator daje nachylenie zbocza 6dB na oktawę czy zwrotnica jest pierwszego rzędu). Takie rozwiązanie ma wielu zwolenników jak i wrogów i to właściwie w każdym przedziale cenowym.
Cytat: Chciałbym kupić nowy głośnik lecz niewiem jaki?
Tylko i wyłącznie taki sam. Resor to koszt 5zł, 16zł razem z membraną. Za 20...30zł naprawisz ten głośnik u fachowca (na pewno na forum się znajdzie co najmniej kilku).
Cytat: Na pewno jakiś mocniejszy ale niewiem czy moja meluzyna da sobie rade i co z tym kondensatorem-po wymianie głośnika ten kondensator może zostać czy trzeba tam wlutować jakiś inny. Pomórzcie mi wybrać jakiś głośnik który byłby odpowiedni i mocny a zarazem tani.
Nie ma mocnych i tanich, niestety. Jak wsadzisz alpharda czy aldę, itp, to będziesz miał 4 razy większą moc, ale pewnie z 6dB gorszą skuteczność, czyli wyjdzie na jedno, tyle, że zagra to dobrze dopiero na mocnym wzmacniaczu, o ile się nie spali. Poza tym kopułka może być za słaba do mocniejszego głośnika, no i pamiętaj, że to musi być głośnik, który oprócz basu pokryje zakres do kilku kHz. Czyli musi mieć m. in. lekką membranę (celuloza). Tak więc wsadź tam podobnego tonsila, albo daj go do regeneracji - na prawdę warto, sam mam regenerowanego tonsila i gra jak nowy.
--
pozdrawiam
Hefi
PS: Kondensator musi być ten sam, ew. taki sam, jeżeli temu coś jest. I oczywiście MKT / MKP.