logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chcialem zaczac moja przygode z mikrokontrolerami...

silverusa 15 Sty 2006 18:48 1230 6
  • #1 2184165
    silverusa
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumowiczow jestem tu nowy :)
    Chcialem zaczac moja przygode z mikrokontrolerami itp
    Co na poczatek polecacie ?
    I jaki jezeyk polecacie C ? moze Bascom ? a moze cos innego ?
    Czyli chodzi mi o pelny zestaw + jakas ksiazka dla poczatkujacego i ewentualnie moze linki do sklepow w USA gdzie to moge kupic.

I jeszcze jedno pytanie czy ktos moze mi wytlumaczyc na czym polega chiptuning w samochodach ? tzn na jakiej zasadzie jest zwiekszana moc ewentualnie jakie oprogramowanie jest do tego potrzebne moze jakies specjalne maszyny ?
    Aha i jeszcze jedno jezeli mam laptopa i nie mam LPT to da sie jakos podlaczyc mikrokontroler moze sa takie urzadzenia usb>LPT ale czy to bedzie dzialac?

Prosze sie ze mine nie smiac jest mlody i poczatkujacy:P

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi:)
    pozdrawiam Lukasz
  • Pomocny post
    #2 2184556
    Januszcz22
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Na takie pytania to czasem się już nie chce odpowiadać. Ale z grubsza: Na początek C później ewentualnie trochę asm żeby poprawić prace swoich programów. Wiem że może być milion postów i na temat języków programowania każdy ma inne zdanie ale dajcie se siana. Co do programatora to jak jesteś w usa to się ne baw w polskie sposoby bo tam masz lepszy dostęp do techniki kup sobie programator na usb. Co do gotowych zestawów edukacyjnych tutaj znowu jest możliwość miliona odpowiedzi ale ja polecam zacząć robić coś samemu od zera na płytce uniwersalnej, spalisz 5 mikrokontrolerów albo i nie ale na pewno zobaczysz o co tu chodzi. Co do chiptuningu chodzi o to że producenci silników nie wykorzystują w pełni ich możliwości żeby wydłużyć żywotność czy coś w każdym razie chodzi o to że można zmienić program komputera pokładowego i dzięki temu wykorzystać moc pozostawioną przez producenta. Nie potrzeba do tego magicznej maszyny ale musisz mieć MNÓSTWO wiedzy na temat działania silnika i porządny sprzęt do wylutowania chipu i zaprogramowania wszystkiego.
    Przy tuningu ci niestety nie pomogę ale jak masz jakieś pytania co do podstaw mikrokontrolerów to pytaj.
  • #3 2184834
    silverusa
    Poziom 2  
    Ale ogolnie na temat tych zestawow edukacyjnych to mozesz mi polecic jakis godny sklep ? lub byc moze nazwe zestawu?
    Bo jak narazie to z elektronika u mnie slabo mam 16 lat i nie mam prawie zadnego doswiadczenia :( wiec wolal bym zaczac od zestawow a z czasem poznawac reszte tajnikow:)
    Czyli co bys polecil :>
    btw dzieki ze chociaz ty odpowiedziales :)
  • Pomocny post
    #4 2184917
    kaczepa
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    O jezykach programowania nie bedę pisał musisz sam sie zdecydować jest tu dużo postów na ten temat.Jeżeli chcesz zacząć przygode z mikrokontrolerami to najlepiej wybrać płytke testową dla wybranego przez Ciebie procesora i zacząć od najprostszych układów (przyslowiowego zapalania i gaszenia diody Led).
    Przy pisaniu programów warto je dzielic na niezależne części ktore wykonują konkretne zadanie - będzie je można wykorzystać w przyszłości w innych programach bez potrzeby powtórnego "główkowania", ew. po drobnych korektach.Na elektrodzie jest dużo informacji o książkach ale jak jesteś w USA to nie wiem jakie masz możliwości ściagnięcia.
    Niektóre polskie magazyny elektroniczne sa tam dostępne.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 2184924
    Prymulka
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    www.propox.com
    www.btc.pl
    jest jeszcze kamami ale adresu nie pamietam i cos w sklepie avt tez sie znajdzie ale przypuszczam ze to moze byc duzy wydatek dla ciebie.
  • #6 2184935
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 746
    :arrow: Przycisk : szukaj
  • #7 2185808
    silverusa
    Poziom 2  
    oK dzieki wszystkim za odpowiedzi juz troche mi sie rozjasnilo na temat tego tematu :) niestety troche mnie to wyniesie ale mam swoja prace i na cos musze te pieniadze wydac:)
    ok mozecie zamknac :) thx

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozpoczęcie nauki mikrokontrolerów najlepiej zacząć od języka C, a następnie ewentualnie poznać asembler w celu optymalizacji programów. Zaleca się zakup programatora USB, szczególnie jeśli mieszka się w USA, gdzie dostęp do sprzętu jest lepszy niż w Polsce. Na początek warto samodzielnie eksperymentować na płytce uniwersalnej, co pozwoli lepiej zrozumieć działanie mikrokontrolerów, mimo ryzyka uszkodzenia kilku układów. Dla początkujących z małym doświadczeniem polecane są zestawy edukacyjne, które można znaleźć w sklepach internetowych takich jak propox.com, btc.pl, kamami oraz avt. W programowaniu warto dzielić kod na moduły realizujące konkretne zadania, co ułatwia późniejsze modyfikacje i ponowne wykorzystanie. Chiptuning samochodowy polega na modyfikacji oprogramowania sterownika silnika w celu zwiększenia mocy, wykorzystując niewykorzystany potencjał fabryczny, jednak wymaga to dużej wiedzy i odpowiedniego sprzętu diagnostycznego. Laptop bez portu LPT może korzystać z programatorów USB, które są kompatybilne i bardziej praktyczne niż konwersje USB>LPT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA