logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o lampę stroboskopową -zasada działania

michal10022 16 Sty 2006 10:32 2407 4
REKLAMA
  • #1 2186097
    michal10022
    Poziom 11  
    witam wszystkich mam takie pytanie :
    bawiłem się ostatnio lampą stroboskopową do ustawiania zapłonu i
    zaciekawiło mie to że jak założyłem takigo klipsa na przewód do pierwszej świecy to on wiedział kiedy skacze iskra.
    CZy to ma związek z polem magnetycznym bo chciałbym uzyskiwać właśnie w ten sposób impulsy przykładając coś do przewodów wysokiego nAPIĘCIA W AUCIE czy zwykły hallotron się do tego nadaje,a może można gdzieś dostać tkie klipsy wychwytujące przebiek prądu w przewodach .
    Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2186295
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Do kabla mozna sie podlaczyc indukcyjnie (owijasz pare zwojow druty wokol kabla, impuls prady powoduje powstanie pola magn,.ktre indukuje prad w tak powstalej cewce) albo pojemnosciowo (przewodnik z zewnatrz kabla, izolacja i kabel wewnatrz - wszak to kondensator). No oczywiscie mozna i bezposrednio, wprost do kabla.

Dodano po 3 [minuty]:

Mozesz np owinac kabel kawalkiem cienkiej blachy niedawno cos takiego robilem, blacha z takiej rury do wyciagu kuchennego). I juz masz sprzezenie pojemnosciowe. A podlaczyc mozna sie zwykly "klipsem"
  • REKLAMA
  • #4 2187190
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    jedna mała uwaga stosowane są również ekranowane przewody WN i w takiej sytuacji raczej nie uda się nic " wykorzystać "
  • #5 2187254
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Wtedy trzeba by sie wpiac w sam kabel
REKLAMA