logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa kompy z różnymi OS przez karty sieciowe?

IREKG 19 Gru 2006 16:17 1491 9
REKLAMA
  • #1 3348703
    IREKG
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Jeden komputer ma system XP a drugi Win98, karty sieciowe zainstalowane połączone kablem zkrosowanym i co dalej zrobić aby była sieć? W tym kompie z XP przy ikonce "połączenie lokalne" jest napis, że kabel sieciowy odłączony pomimo, że kabel jest podłączony do karty sieciowej dlaczego tak pisze?
    proszę o pomoc
    pozdrawiam Irek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3349269
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Są 2 możliwości:
    - niepoprawnie zarobiony przewód
    - niesprawna przynajmniej jedna karta sieciowa
  • #3 3349402
    IREKG
    Poziom 19  
    Tak już wiem wtyk jest żle zaciśnięty i niema przejścia w kablu. Mam nadzieję, że już jak będę miał dobry kabel uda mi sie połączyć te komputery.
  • REKLAMA
  • #4 3351454
    IREKG
    Poziom 19  
    Mam już działające połączenie między tymi komputerami i o dziwo działa internet na tym drugim kompie ale niewiem jak przesyłać pliki pomiedzy nimi. Chcę mieć możliwość przesyłania dowolnych plików z dysku jednego kompa na drugi, jak to zrobić? I jeszcze jeden problem , we właściwościach połączenia lokalnego widzę, że ciągle są przesyłane jakieś dane mimo, że nic nierobię na tych komputerach dlaczego tak się dzieje?
  • Pomocny post
    #5 3351476
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Komputery zawsze będą wymieniać jakieś dane, ale jeśli ten transfer jest dosyć duży to może masz jakieś wirusy / trojany i inne paskudztwa na którymś kompie.
    Co do przesyłania plików to temat był z pewnością wałkowany na forum nie raz i nie dwa, ale napiszę:
    1. W Win98 musisz we właściwościach sieci sprawdzić opcję "Udostępnianie plików i drukarek" i uruchomić to.
    2. W Eksploratorze prawym przyciskiem klikasz na wybranym katalogu i wybierasz opcję "Udostępnianie"
    3. Windows XP powinien sam sobie taki udostępniany katalog znaleźć i pokazać go w "Moich miejscach sieciowych" jeśli tego nie robi, to trzeba ręcznie, np z linii komend:
    net use x: \\nazwa-kompa\katalog

To z grubsza tyle, przeszukaj Elektrodę.pl znajdziesz kilogramy postów na ten temat.
  • REKLAMA
  • #6 3351588
    IREKG
    Poziom 19  
    Niestety transfer danych między kompami nie zanika nawet na chwilę już przetransmitowano około 10MB, ja to widzę tylko na tym kompie z systemem XP bo na tym drugim z Win98 niema wogóle ikonki ze stanem połączenia sieciowego mimo że połączenie jest aktywne
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3351783
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Bo win98 nie ma takich wypasionych statystyk, tam jest tylko takie cóś jak monitor sieci jak sobie go zainstalujesz.
    Sprawdź systemy standardowymi narzędziami antywirusowymi, komplet informacji masz w ogloszeniu, o tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic144641.html
  • #8 3352422
    IREKG
    Poziom 19  
    Pojawił się nowy problem po uruchomieniu sieci mianowicie przy uruchamianiu WinXP pojawia się okno logowania do systemu i prosi o hasło. Niepodaję żadnego hasła tylko klikam ok i system uruchamia się dalej. Jak wyłączyć to logowanie?
  • Pomocny post
    #9 3354287
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ufff, o ile pamiętam to trzeba wejść w panel sterowania i zarządzanie kontami użytkowników. Tam powinna być opcja zmiany sposobu logowania.
    Daj znać, czy sobie poradziłeś to pogrzebię jutro w kompie i to znajdę dokładnie (teraz mam akurat Linuxa odpalonego).
  • #10 3355777
    IREKG
    Poziom 19  
    Dzięki za pomoc, udało mi się wyłączyć to logowanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy połączenia dwóch komputerów z różnymi systemami operacyjnymi: Windows XP i Windows 98, za pomocą kart sieciowych i kabla krosowanego. Początkowy problem z komunikatem "kabel sieciowy odłączony" wynikał z niepoprawnie zaciśniętego wtyku kabla sieciowego, co uniemożliwiało transmisję sygnału. Po wymianie kabla i poprawnym połączeniu sieciowym udało się nawiązać działające połączenie, w tym dostęp do internetu na komputerze z Win98. Aby przesyłać pliki między komputerami, w systemie Windows 98 należy włączyć "Udostępnianie plików i drukarek" oraz udostępnić wybrane katalogi, które Windows XP wykryje automatycznie lub można je podłączyć ręcznie za pomocą polecenia "net use". Obserwowany ciągły transfer danych w Windows XP może wskazywać na obecność wirusów lub trojanów, dlatego zalecane jest przeskanowanie systemów programami antywirusowymi. Windows 98 nie posiada zaawansowanych statystyk sieciowych, dlatego monitorowanie ruchu wymaga dodatkowych narzędzi. Dodatkowo pojawił się problem z oknem logowania w Windows XP, które można wyłączyć poprzez zarządzanie kontami użytkowników w panelu sterowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA