logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C60 - jak naprawić błąd bzz i brak połączenia z v_klay?

123456otras 16 Sty 2006 17:37 1493 7
REKLAMA
  • #1 2187560
    123456otras
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam dostalem C60 od kolegi ktory sie nie wlacza(robi bzz)i spotkal mnie dziwny przypadek bo posiadam kabel serwisowy i nie moge zczytac mu pamieci we v_klayu nie laczy ,przecinalem mu TP i dalej to samo,na innych telefonach z seri x55 x60 zczytywalo normalnie.Macie jakies pomysly aby go postawic na nogi ?

W SST gdy chcem wgrac flasha jest entering boot mode ale udalo mi sie tylko z telefonem polaczyc przez EEPROM i wprowadzic w SERVICE MODE

A we frei jest boot file is not accepted

Probowalem na wszystkich opcjach normal,bootcore bug,test-point i nic z tego.Wiec jak mowilem udalo mi sie tylko eepromem zalczyc w service mode.

Moze ktos potrafi mi pomoc ? :)

Dodano po 7 [minuty]:

aha dodam ze wgrywalem swupa V27 na skip ale nic nie dalo rady.

Telefon raczej nie wydaje mi sie uszkodzony bo przestal sam dzialac i robi bzz
  • REKLAMA
  • #2 2187641
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    fizycznie flesz do wymiany masz kolego:)
    teraz to juz nie oprogramowanie....

pozdrawiam leon.
  • REKLAMA
  • #3 2187654
    +Gajowy
    Poziom 23  
    Ocena: 4
    ehm.. a skad taka pewnosc ze wystarczajaco gleboko przeciales TP??
    swup po TP nie ruszy to logiczne ;]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2187984
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Raz na dziesięć razy trzeba przelutować pamięć flash.
    Kiedyś przypadkiem zrobiłem to na wysokiej (ponad 400 oC) temperaturze i okazuje się, że tak najlepiej to działa.
    Ale oczywiście temperaturę ustawiasz wg własnego uznania
    i nie biorę odpowiedzialności za skutki :)
  • #6 2188035
    123456otras
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    dokladnie w ktorym miejscu jest pamiec flash na plycie glownej?

Dodano po 14 [minuty]:

z tego co sie dowiedzialem o przeszlosci telefonu jest on po lekkim upadku na dywan.
  • #7 2400821
    mateuszj
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No ja to zrobiłem bez przelutowania pamięci flash. Mam parę plików do tego ale uprzedzam:
    1. Telefonik chodzi bez zarzutu al jest pewna wada. Od momentu zrobienia tak telefonu traci się całkowicie zewnętrznego bootcora. Nie wiem dlaczego tak jest, ale po takim zabiegu to już tylkop freia potrafi wgrywać i zczytywać soft.
    Jakby co to proszę pisać: mateuszj(_at_)autograf.pl
    Pozdrawiam.
  • #8 2401553
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    na forum jest "zestaw naprawczy do siemensa C60 " 2 pliki , we freji ustawiasz na M55 i flashujesz, zasze to dzialało ,mialem takiego MC60 po wgraniu nowego flesha i eproma i zmianie imeia dalej buczał , nadpoisanie bootcore pomogło (martechem) ,przyczym trzeba uważac ,bo uszkodzenie bootcora spowoduje 0 kontaktu z telefonem

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens C60, który nie włącza się i wydaje dźwięk "bzz". Próby odczytu pamięci przez program v_klay zakończyły się niepowodzeniem, mimo użycia kabla serwisowego i test-point (TP). Wgranie oprogramowania przez SST kończy się na "entering boot mode", a w programie Frei pojawia się komunikat "boot file is not accepted". Użytkownik zdołał jedynie połączyć się z telefonem przez EEPROM i wprowadzić go w tryb serwisowy. Próby flashowania na różnych trybach (normal, bootcore bug, test-point) nie przyniosły efektu. Telefon był po lekkim upadku na dywan, co może wskazywać na uszkodzenie sprzętowe. W odpowiedziach sugerowano fizyczną wymianę pamięci flash, gdyż problem najprawdopodobniej nie jest związany z oprogramowaniem. Zalecano przelutowanie pamięci flash, czasem nawet w wyższej temperaturze, aby przywrócić funkcjonalność. Wspomniano również o zestawie naprawczym do Siemensa C60 dostępnym na forum, który zawiera pliki umożliwiające flashowanie przez Frei ustawionym na model M55. Po wymianie flasha i ewentualnej zmianie IMEI problem z buczeniem może nadal występować, ale nadpisanie bootcore (np. narzędziem Martechem) może pomóc, choć niesie ryzyko całkowitej utraty kontaktu z telefonem w przypadku uszkodzenia bootcore.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA