logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usterki w telewizorze Junost 402B: brak dźwięku i problemy z obrazem

tommy 112 16 Sty 2006 18:54 2815 22
REKLAMA
  • #1 2187850
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    witam mam zaszczyt posiadac ten egzemplarz i sa w nim dwie niezalezne od siebie usterki pierwsza to ; pewnego razu podczas ogladania tv znikla fonia po podkreceniu potencjometru glosnosci na maxa slychac bardzo cicho dzwiek jest tak od 2 lat (uzywam dodatkowego wzmacniacza :| ) druga usterka to: smierdzi chyba ozonem ze srodka albo nie wiem czym i piszczy przetwornica na obrazie widac tylko takie biale linie i prostokaciki po ok 15 minutach takowej pracy obraz "wskakuje" i jest ok poza tym ze obraz sciaga na bok a potencjometrem ustawic sie nie da bo brakuje zakresu na potencjometrze dodam ze kozystam z zasilacza zewnetrznego bo tamten takie zaklucenia wprowadza :cry:
    z góry dzieki za pomoc :D
  • REKLAMA
  • #2 2187903
    certos
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Przede wszystkim jeśli chodzi o fonię to musisz wyminić elektrolit (który dokładni to ci nie powiem bo nie mam przy sobie schematu). Zresztą w tym typie zalecane jest wymiana wszystkich elek bo są marnej jakości.
    Jeśli chodzi o drugi problem to nie bardzo rozumiem jaka tam przetwornica piszczy, gdyż ten tv miał zwykły zasilacz stabilizowany a nie przetwprnicę.
  • REKLAMA
  • #3 2187904
    JURWIN
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Zapach ozonu to efekt uszkodzenia powielacza WN(jest rozbieralny-znajduja sie w nim trzy diody i dwa kondensatory,które z reguły śniedzieją ,a to powoduje upływnośc wn).Druga usterka jest bardzo prosta.W układzie fonii(lewy dolny róg płyty głównej patrząc od strony druku.Wymień tam wszystkie kondensatory elektrolityczne.Powinno pomóc.
  • #4 2187956
    tommy 112
    Poziom 23  
    piszac przetwornica chodzilo mi o blok wn ozon smierdzi ale czasami a jesli chodzi o uciekanie obrazu chyba na lewa strone to co moze byc przyczyna niestety otv mam w piwnicy ale jutro jak go przyniose to sprubuje wykonac jakies kroki

dodale jeszcze schemacik apropo jeszcze ze przez ok 15 min nie wyswietla obrazu i jakies posiekane kwadraty wyswietla wlasnie wtedy bardzo nieznosnie dla sluchu piszczy i smierdzi ozonem telewizor ma ok 23 lat jest umyty caly druk specjalnym preparatem do zlaczy i czasami slychac iskrzenie ale wtedy nic nie widac na ekranie
    Załączniki:
    • Yunost_402.djvu (87.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2188003
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że od spodu TV jest potencjometr od zgrubnej regulacji synchro. poziomej.
    Pozdrawiam.
  • #6 2188025
    tommy 112
    Poziom 23  
    jutro postaram sie sprawdzic a co do elektrolituw to skad mam wziac np 200 mikrofaraduw <?>
  • #7 2188115
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Te wartości nie są krytyczne, może być 220µF.
  • #8 2188183
    tommy 112
    Poziom 23  
    te moze i nie sa ale np. 2000uf a 2200uf to tez nie sa krytyczne <?>
  • #9 2188674
    !Krak
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Od fonii to jest c68, c64 rzadko c63. nie bardzo wiem o co ci chodzi z obrazem , ale mz

Dodano po 2 [minuty]:

Od fonii to jest c68, c64 rzadko c63. nie bardzo wiem o co ci chodzi z obrazem , ale mysle ze trzeba tez zmienic c121. sorz za polskie znaki, ale przed chwil mi wcielo.
  • Pomocny post
    #10 2188843
    mielcarz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    jeśli chodzi o poziomą to pusty elektrolit 100 uf znajduje się na samym dole pod trofo w/n ,jeśli to nie pomogło a powino to 4,7uf pod ekranem przy generatorze poziomej jak ktoś z kolegów napisał te elki to prawie wszystkie są puste / bez pojemności/ w dzwięku najczęściej był uszkodzony elektrolit /pusty/200 uf wstaw 220uf z układu tranzystorów pracjących w końcówce dzwięku na odejściu do głośnika.
  • #11 2189658
    tommy 112
    Poziom 23  
    ok dzieki za porady jeszcze dzis postaram sie cos zrobic z tym sprzetem

Dodano po 4 [godziny] 57 [minuty]:

do czego sluzy peerka w zasilaczu i czy mozna nia ustawiac napiecie np jak zasilam go z 10 v <?>

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

udalo mi sie zlokalizowac usterki wymienilem wiekszosc elektrolituw ale jest jeden problem obraz jest troche zwezony z bokuw a z góry swieci waski pas na bialo
  • #12 2192123
    mielcarz
    Poziom 12  
    jeśli chodzi o te zawinięcia w poziomie to może to powodować pusty elektrolit 22uf znajduje się pośrodku płyty od strony w/n drugi jest w okolicy wzm.konc wizji charakterystyczne kondensatory bo są na dośc wys napięcie 100V . Natomiast w zasilaczu trzeba obowiązkowo wymienić ten mały elektrolićik na płytce zasilacza często uszkadzały się tranzystory we wzm różnicowym nagminnie uszkadzał się tranzystor mocy, i pusty bywał kondensator elektrolityczny 2200uf.ten pierwszy . Można to też zrobić w ten sposub że wstawić stabilizator 12V tylko 3A ten duży i oczywiście jest to też rozwiązanie, choćby ze względu na trudności z tranzystorami z byłego ZSSR.na ogół to dobrze pracuje. przy słabym kontraście dopiąć 10-20UF w koncowy tranzystor wzm. wizji o ile pamiętam w emiter. dostaje taki kontrast że aż miło.acha kondensator 470uf pośrodku dolnej części płyty pod kineskopem powoduje przy braku pojemności przeżażenie kineskopu bezwzględnie wymienić - jak jest pusty - zawsze kineskop był bez emisji w przypadku jego uszkodzenia. to tyle co pamiętam.
  • REKLAMA
  • #13 2192494
    tommy 112
    Poziom 23  
    w zasilaczu jas chyba ok ale wymienie te elektrolity natomiast mam problem z elektrolicikiem c 93 na schemacie go nie ma lub jest nie opisany chodzi o biegunowosc gdzie plus a gdzie minus jest to 5 mf <4,7mf> wymienilem ten 100mf w przetwornicy wn
    na takiej plytce obok powielacza jest dozy kondensator chyba elektrolit jakas cewka w plastikowej obudowie i dwa magnesy czy ten kondensator tez powinienem wymienic ?? do chasis jest przykrecony duzy blokowy 10 mf 160v czy nie mozna go elektrolitem jakos zastapic??
  • #14 2196364
    mielcarz
    Poziom 12  
    ten c 4,7uf to jest kndensator podający impulsy synchro pionu i nie ma specjalnej różnicy jak wstawisz drugi poprostu pracuje i tak i tak. Natomiast to 10uf na 160 V to ja nigdy nie wymieniałem poprostu on nie sprawiał kłopotów.tam wcześniej pytałeśo potencjometr na płytce zasilania -tak on jest od regulacji napięcia zasilania, a mierzy się przy trafo wys/nap i nie powinno przekraczać 11V.jak coś jeszcze to pytaj.
  • #15 2198601
    tommy 112
    Poziom 23  
    nie stety te kondensatory w zasilaczu maja wszystkie zmazane na ile sa <na jakie napiecie>odczytalem ze te mniejsze to 16 V a te wieksze , a poza tym chcialym wyeliminowac trafo sieciowe prostownik i kondensatory filtrujace <te które potrzebne sa tylko do zasilacza sieciowego a co do zamiany na uklad scalony stabilizatora to muglbys mi podrzucic taki schemacik z regulacja napiecia aha zauwarzylem jeszcze ze zasilacz podaje napiecie na trafo takie mniejsze po prawej stronie patrzac na podstawe zasilacza czy w zasilaczu jest jakas specjalna przetwornica do tego trafa a z plytki zasilacza wystaje 4 przewody aha i problem zawijania nadal jest czy cos go jeszcze uratuje? jesli chodzi o kondensator na takiej plytce malej na niej znajduja sie jakies cewki i 2 magnesy obok powielacza i trafa w\n to on tez problemu nie stwarza<??> jeszcze dodam ze na plytce zasilania nie znalazlem malego elektrolicika
  • #16 2208348
    tommy 112
    Poziom 23  
    mam jeszcze pytanie o ten kondensator do poprawienia kontrastu czy mam go podlaczyc do masy i do emitera i na jakie napiecie on musi byc
  • #17 2216960
    mielcarz
    Poziom 12  
    odp, co do zasilacza to niestety bierze on również udział przy zasilaniu z bateri/ akumulatora / elektrolity są na 16V , trafo po prawej stronie jest do wygaszania impulsów pionu, cewka z magnesikami służy do korekcji w poziomie,nie podajesz czy zawinięcie obrazu jest w poziomie czy w pionie? jeśli chodzi o kondensator we wzm, koncowym wizji to emiter masa. zawijanie pionu, oraz inne nieliniowości to praktycznie wszystko dotyczy kondensatorów elektrolitycznych w tym układzie, natomiast w poziomej jest sprawą bardziej złożoną nie wiem co wymieniłeś ale podawałem wczśniej że w układzie są takie dwa elektrolity po 20 uf które robią dość dziwne żeczy one są na 100V wymień najpierw je.
  • #18 2217146
    tommy 112
    Poziom 23  
    obraz zawija sie z lewej strony wszystkie elektroliciki wymienione zostaly mi tylko te 20uf 2 sztuki a na plycie sa dwa tranzystory duzej mocy i nie wiem do kturego mam podlaczyc ten elektrolik a i na górze ekranu widac taki mocno rozjasniony bialy pas stalo sie to po wymianie elektrolitów nie wykluczam ze jest uszkodzony jeden z kondensatorków ktore wstawilem
  • #19 2218165
    mielcarz
    Poziom 12  
    no o tych elektrolitach to wcześniej pisałem jeden jest po lewej stronie trafo wys/nap a drugi kolo wzm. wizji ,jeśli chodzi o ten elektrolicik do zwiększenia kontrastu to jest dopięty do tranzystora wzm./wizji jest on na górze po lewo przy potencjometrach /tranzystor/ taki dosyć duży okrągły chyba kt.Natomiast jeśli chodzi o wymianę poszczególnych elementów to po każdej należy sprawdzić co sie zmieniło bo teraz dopiero mogą być kłopoty jeśli robiło to się kompleksowo czasami można zewrzeć cyną i szukania co niemiara.powodzenia
  • #20 2220241
    sq3
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Fajnie się czyta.Ile to usterek potrafi być w jednym Junoście.Wcześniej zostało napisane ,że zasila go kolega z 10V.To chyba trochę mało?Odejdzie trochę na stabilizatorze i niewiele zostanie.Potem ma prawo być pozwężany.Zacznij więc od zasilania.
  • #21 2221599
    tommy 112
    Poziom 23  
    nie pisalem ze zasilam go z 10 v pisalem tylko o mozliwosci czy po odpowiednim wyregulowaniu peerki w zasilaczu da sie go z 10 v zasilac zasilam go z 12 v stabilizowane napiecie
  • #22 2242424
    tommy 112
    Poziom 23  
    wymienilem juz wszystkie elki i zostala mi jedna na plycie glowicy nie wiem czy jest potrzeba ja wymienic jest to 50mf 100v prosze o szybka odpowieedz
  • #23 2817586
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Wielkie podziękowania dla "!Krak" usterka głosu trafiona w 140% :D

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Junost 402B występują dwie niezależne usterki: brak dźwięku oraz problemy z obrazem. Brak fonii jest spowodowany najprawdopodobniej uszkodzonymi kondensatorami elektrolitycznymi, które należy wymienić, szczególnie te o pojemnościach około 200 µF (zalecane 220 µF) oraz kondensatory C68, C64 i rzadziej C63 w układzie fonii. Zapach ozonu i piszczenie, które użytkownik określa jako „przetwornica”, to najprawdopodobniej uszkodzony powielacz wysokiego napięcia (WN) zawierający diody i kondensatory, które często ulegają uszkodzeniu i powodują upływność. Problemy z obrazem obejmują zawijanie obrazu w poziomie (z lewej strony) oraz pojawianie się białego pasa na górze ekranu. Przyczyną mogą być uszkodzone kondensatory elektrolityczne o pojemnościach 20 µF na 100 V w układzie wzmocnienia wizji oraz kondensatory 22 µF w obwodzie poziomej synchronizacji. Wymiana tych kondensatorów jest kluczowa dla poprawy jakości obrazu. Dodatkowo, potencjometr regulujący napięcie zasilania (tzw. „peerka”) pozwala na regulację napięcia, ale zasilanie z 10 V jest niewystarczające; zalecane jest stabilizowane 12 V. W zasilaczu należy wymienić małe kondensatory elektrolityczne (często 16 V) oraz kondensatory filtrujące 2200 µF, które mogą powodować uszkodzenia tranzystorów mocy. Kondensator 470 µF pod kineskopem jest istotny dla emisji obrazu i powinien być sprawny. Wymiana kondensatorów powinna być przeprowadzana etapami z kontrolą efektów, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Wskazane jest także sprawdzenie kondensatora 50 µF 100 V na płycie głowicy oraz elementów powielacza WN, w tym kondensatora i cewek z magnesami. Ogólnie, większość usterek wynika z zużycia i uszkodzenia kondensatorów elektrolitycznych oraz elementów powielacza wysokiego napięcia w telewizorze Junost 402B.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA