logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak założyć hasło na stronie napisanej w html-u?

trombek 20 Sty 2006 12:42 8620 15
REKLAMA
  • #1 2199188
    trombek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich, mam takie pytanko czy ktoś sie orientuje jak wyglada kod źródłowy dla strony html w której trzeba podać uzytkownika i hasło zeby można było przejść dalej i otworzyc stronę?
  • REKLAMA
  • #2 2199266
    Copti
    Poziom 14  
    w htmlu (chodz razem np. z java scriptem) to mija sie chyba z celem - bo wystarczy obejrzec zrodlo i wszystko jasne. Proponowalbym albo php (tudziez asp) lub odpowiednio skonfigurowac serwer www na ktorym strona ma sie znalezc (np. apache plik htaccess).

Pozdrawiam
    Michal
  • REKLAMA
  • #3 2199317
    trombek
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedz ale niestety ja w html to jeszcze coś kumam ale z php to niestety nie :( czy trudno jest coś takiego napisać w php?
  • #4 2199366
    Copti
    Poziom 14  
    nie jest trudno, ale wszystko zalezy od tego gdzie chcesz przechowywac hasla. Dobrze jest je trzymac zaszyfrowane (np. szyfrowanie jednokierunkowe md5) w jakiejs bazie (np. mysql). Ale mozliwe jest rowniez trzymanie ich w pliku tekstowym (wowczas wystarczy sam serwer z obsluga php).

Napisz czym dokladnie dysponujesz jesli chodzi o serwer na ktorym to ma stac. Jesli chodzi o phpa, to jest duze podobienstwo do c, programowales juz w jakims jezyku? A moze wlasnie w c?

Pozdrawiam
    Michal
  • REKLAMA
  • #5 2199405
    trombek
    Poziom 11  
    Serwer stał by na neostradzie (www.nazwa.neostrada.pl) moje doczynienia z programowaniem niestety zakończyły sie na początkach w delphi ( kalkulator :P) wiec chyba niedałbym rady tego zrobic, a hasło moga byc zapisywane w sumie jest mi to obojetne bo i tak bede potrzebował maksmalnie 2 użytkowników i haseł
  • #6 2199469
    Copti
    Poziom 14  
    Rozumiem ze nie masz problemu z przekazywaniem samych wartosci pol w htmlu (GETem lub POSTem)? Jesli tak to stworz sobie stronke z tymi polami o ktorych pisalem wczesniej. Natomiast jesli chodzi o logowanie i samego phpa to potrzebujesz instrukcji IF (zeby porownac haslo i login z formularza) oraz umiejetnosc czytania z pliku (w phpie). Proponuje wiec na poczatek zebys odwiedzil www.php.net i pobral manuala. Sam skrypt (w phpie). Ma brac wartosci pol login + haslo (ze strony www), nastepnie porownac wartosci z tymi wczytanymi z pliku). Jesli wartosci zarowno haslo jak i login beda poprawne wowczas powinno nastapic przekierowanie na strone ktorej zawartosc chcesz chronic. Ponadto przydaloby sie tez (w momencue zgodnosci loginu i hasla) utworzyc np. ciacho (cookie). Ktore byloby sprawdzane po wejsciu na poufna strone :>. Zeby ktos tego nie obszedl - od razu wklepujac adres poufnej strony :).

Pozdrawiam
    Michal
  • #7 2200826
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    W samym htmlu bez zadnego programowania i baz danych hasło mozna zrobic w ten sposob, ze haslem jest nazwa pliku html podstrony na ktora pozniej wchodzisz..
  • #9 2202706
    Copti
    Poziom 14  
    ale moze trombek zdradzi nam co tak na prawde chce chronic, bo te sposoby z java scriptem, etc to sa proste do ominiecia jak juz pisalem (wystarczy sprawdzic zrodlo strony). Jesli maja tam byc jakies chronione tresci to moze lepiej umiescic tam archiwum rar lub zip zabezpieczone haslem?

Pozdrawiam
    Michal
  • #10 2202782
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A czy musi być to w postaci strony? Np taki popularny apache ma możliwość weryfikacji hasel i użytkowników. Poczytaj o .htaccess.
  • #11 2204998
    trombek
    Poziom 11  
    hmm aż tak hronione to to niemusi byc poprostu posiadam strone z próbkami zdjeć z różnych imprez okolicznościowych klient może sobie wybrac i zamówic tylko takie jak mu pasują :)
  • REKLAMA
  • #12 10083988
    kasztan92
    Poziom 2  
    mam kod html
    Kod: <script type="text/javascript">

haslo = prompt("podaj haslo","");
    if (haslo != "moje haslo Haslo")
    {
    alert("NIE TO HASLO !!!");
    location.href = 'moja strona';
    }

</script>
    Wszystko działa ale co odświeżam i przechodze w kategorie ktora jest na tej stronie np moja-strona/kategorie/info stronę to wyskakuje pisz hasło.

pytanie czy można jakoś tak przerobić żeby wyskoczył raz na tej stronie

No chyba ze się przejdzie na inna stronę i się wróciło to ma jeszcze raz pisać te hasło
    a jeszcze jedno jak pisuje hasło to żeby wyskakiwały *
  • #13 10084289
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    Kilka wskazówek:
    1. zrób pobieranie hasła w formularzu html
    2. po pobraniu hasła skocz do strony której adres jest "wyliczany" na podstawie hasła, nie musi być to MD5 ale choćby litery wspak, czyli hasło mama, skok do strony amam.html, wtedy nie można wyczytać hasła w kodzie JS.
    3. jeśli już się upierasz na prompt to możesz trzymać hasło albo prostą flagę że użytkownik autoryzowany w cookies
  • #14 10098392
    andrzej-199017
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    A jakbyś spróbował zrobić to na joomli? To nie jest takie trudne...jest troche zabawy ale potem moderowanie takiej strony to sama przyjemność.
  • #15 10102677
    kasztan92
    Poziom 2  
    sorrki nie wchodziłem trochę :Szymon Tarnowski spoko dzięki ale jest problem ze jestem w to trochę zielony i po prostu chcę żeby kto zmienił ten kod tak jak pisałem wcześniej

andrzej-199017: ja zrobiłem ta stronkę na takiej stronie nie będę tutaj pisał bo jeszcze powiedzą ze reklamuje prosto się tam robi ale zrobiłem tez na tej stronie forum i chcę po prostu żeby z mojego sojuszu wchodzili na forum ale żeby nikt po za tym nie czytał co tam piszemy

to moja prośbę jest taka zęby kto za mnie zrobił ten kod html bo już wkur.... dostane
  • #16 10236910
    dan1112
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Niewiem czy dobrze rozumuje ale hasło będzie

Kod: Javascript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Jeżeli chcesz jeszcze pomocy - Pisz

Pozdrawiam

Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. - arnoldziq

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów zabezpieczenia strony internetowej hasłem w kontekście stron napisanych w HTML. Podkreślono, że sam HTML (nawet z JavaScript) nie zapewnia skutecznej ochrony, ponieważ kod źródłowy jest łatwo dostępny i można obejść zabezpieczenia. Rekomendowane są rozwiązania po stronie serwera, takie jak PHP z obsługą plików lub baz danych (np. MySQL) do przechowywania zaszyfrowanych haseł (np. MD5) lub konfiguracja serwera WWW (np. Apache) z wykorzystaniem pliku .htaccess do autoryzacji użytkowników. Wskazano, że implementacja prostego logowania w PHP wymaga podstawowej znajomości programowania, w tym obsługi formularzy, instrukcji warunkowych i plików. Dla niewymagających silnej ochrony proponowano proste metody JavaScriptowe, np. prompt z hasłem, jednak z ograniczeniami, takimi jak konieczność ponownego wpisywania hasła przy odświeżeniu strony. Zaproponowano także wykorzystanie ciasteczek (cookies) do zapamiętania stanu zalogowania. Alternatywnie zasugerowano użycie systemów CMS, np. Joomla, które oferują wbudowane mechanizmy kontroli dostępu. Wskazano również na możliwość zabezpieczenia treści poprzez archiwa ZIP/RAR z hasłem. Podsumowując, skuteczne zabezpieczenie wymaga zastosowania technologii po stronie serwera lub odpowiedniej konfiguracji serwera WWW, a nie tylko kodu HTML/JavaScript.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA