logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć plik zestaw.doc hasłem przed pobraniem ze strony www?

gorran123 06 Lis 2007 12:19 1827 9
REKLAMA
  • #1 4451791
    gorran123
    Poziom 11  
    Jak założyć hasło na plik (np. plik zestaw.doc), które należałoby podać przed pobraniem go ze strony www? Jeżeli trzeba użyć jakiś skrypt (np w php czy w jawascript) to jaki?
  • REKLAMA
  • #2 4452036
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wystarczy plik htaccess.
    Choć można to oczywiście załatwić też przez PHP lub jako link do serwera FTP.
  • REKLAMA
  • #3 4452061
    gorran123
    Poziom 11  
    Z plikami .htaccess i .htpasswd już próbowałem na różne sposoby ale niestety nie działa. Nawet nie wyświetla się monit o podanie hasła. Z tymi plikami wychodzi chyba tylko wtedy kiedy jest to serwer Apache. Natomiast bardzo interesowałoby mnie jak to zrobić w php czy może w jakiś inny sposób??
  • #4 4452738
    tzok
    Ocena: 6460
    Może napisz co to za serwer i czy masz do niego bezpośredni dostęp, czy tylko masz na nim wykupione miejsce.
  • #5 4453636
    gorran123
    Poziom 11  
    tzok napisał:
    Może napisz co to za serwer i czy masz do niego bezpośredni dostęp, czy tylko masz na nim wykupione miejsce.

Jest to darmowe konto na www.lua.pl
  • REKLAMA
  • #6 4453832
    mbo
    Ocena: 845
    W tym przypadku pozostaje Ci tylko PHP lub zewnętrzny serwer FTP/HTTP.
  • #7 4454759
    gorran123
    Poziom 11  
    mbo napisał:
    W tym przypadku pozostaje Ci tylko PHP lub zewnętrzny serwer FTP/HTTP.

No właśnie, a jakiego skryptu użyc w php aby można było założyć hasło na plik przed pobraniem go ze strony www?
  • #8 4454791
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 4492812
    gorran123
    Poziom 11  
    Może jednak ktoś się znajdzie, kto podpowie jak takie hasło na plik zalożyć, żeby tylko kto poda hasło mógł dany plik ściągnąć ze strony www?
  • #10 4492927
    tzok
    Ocena: 6460
    KrzysztofS napisał:
    EEEEEEEEE hmmm nie da się za bardzo tego zrobić w php ..... Jedyne co można zrobić do dać haslo na link do pliku a gdy ktoś już go pozna może mieć do niego pełen dostęp i dać tego linka innym ........ Chyba że się mylę ;-)
    To o co Ci chodziło??? Z każdym hasłem przecież można tak zrobić.

:arrow: gorran123
    Odpowiedzi masz podane w tym wątku, ale musisz mieć hosting z prawdziwego zdarzenia, a nie konto na onecie.

np. na elektroda.net działa .htaccess, tylko trzeba sobie wyczytać w FAQ jaka jest ścieżka do katalogu na serwerze i trzeba odpowiednio hasło zakodować w pliku .htpasswd
    http://tools.dynamicdrive.com/password/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczenia pliku zestaw.doc hasłem przed pobraniem ze strony WWW. Standardową metodą jest użycie plików .htaccess i .htpasswd, które działają na serwerach Apache, jednak w przypadku darmowego hostingu na www.lua.pl ta metoda nie działa, gdyż nie wyświetla się monit o podanie hasła. Alternatywnie można zastosować skrypty PHP do ochrony dostępu do pliku, jednak bezpośrednie zabezpieczenie samego pliku hasłem przed pobraniem jest trudne, ponieważ po poznaniu linku do pliku można go swobodnie udostępniać dalej. Propozycją jest zabezpieczenie dostępu do linku poprzez PHP, ale wymaga to hostingu z pełnym dostępem do konfiguracji serwera. Wskazano również możliwość użycia serwera FTP z autoryzacją hasłem jako rozwiązanie zewnętrzne. Podsumowując, skuteczne zabezpieczenie pliku hasłem przed pobraniem wymaga hostingu z obsługą .htaccess lub zaawansowanych skryptów PHP oraz odpowiedniej konfiguracji serwera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA