logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytywać zmiany potencjometru przez COM/LPT i zapisywać do pliku?

pmajer 20 Sty 2006 12:52 816 2
REKLAMA
  • #1 2199219
    pmajer
    Poziom 2  
    Witam i proszę o pomoc dla laika:
    Zmiany potencjometru (z joystick'a) podłączonego do GamePortu są odbierane przez PC.
    Czy dałoby radę zmiany takie odbierać za pomocą PC przez COM lub LPT i zapisywać w postaci ciągu jakichkolwiek liczb.
    Zależy mi na jak największej częstości zapisów tych wielkości do pliku *.xls lub *.txt w połączeniu z upływającym czasem.
    Mówiąc o największej częstości mam na myśli jakieś 50/sek
    Czy to możliwe z samym tylko potencjometrem?
    Do których pinów i jakiego portu musiałbym go szeregowo podłączyć?
    Skąd zdobyć taki programik który by robił takie zapisy.

z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2199287
    Copti
    Poziom 14  
    bez przetwornika analogowo-cyfrowego to przez lpt i coma odpada. W game-porcie poruszajac potencjometrem zmieniasz czestotliwosc generowanego przebiegu, gdyz karta dzwiekowa posiada juz wewnatrz uklad, generujacy przebieg prostokatny o czestotliwosci zaleznej od parametru R (a na komputerze - polozenie potencjometru - jest okreslone wlasnie na podstawie tej czestotliwosci). Reasumujac sam potencjometr nie wystarczy do com-a czy lpt-ka.

Pozdrawiam
    Michal
  • #3 2199503
    pmajer
    Poziom 2  
    Rozumiem...
    W takim razie mam pytanie ws GamePortu bo przetworniki to dla mnie czarna magia.
    Czy istnieją i gdzie znależć jakiś sofcik który by odbierał te sygnały z GamePortu i zapisywał w postaci ciągu wartości?
    Jakiej częstotliwości możnaby się spodziewać.
    pozdrawiam
REKLAMA