logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zrobić kierownice podłączaną do game port-jaki potencjometr?

lukaszkny 27 Sty 2009 00:56 1884 6
REKLAMA
  • #1 6060180
    lukaszkny
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam zamiar zrobić kierownice podłączaną do game port-u.
    I nie wiem jaki wybrać potencjometr jedynie co wiem to że ma mieć 100 kiloomów i być typu A.
    Może macie jakiś typy potencjometrów z dużą możliwością obrotu.
    I czy potencjometr od skręcania pasował by też do pedałów?
  • REKLAMA
  • #2 6060283
    Turbo92
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    O ile się nie mylę to potencjometry mają tylko 180' obrotu. Aby mieć więcej musisz zastosować przekładnie. Musisz zastosować potencjometr liniowy, osiowy. Kiedyś widziałem zdjęcie z jakąś kierownicą rozebraną i był tam taki potencjometr.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6060825
    lukaszkny
    Poziom 11  
    A jakiś typ potencjometru można by poznać, a najlepiej wskazać w asortymencie tej firmy.

EDIT: Wybrałem dwa typy tylko nie wiem czy by były odpowiednie pierwszy, drugi.
  • #6 6315043
    lukaszkny
    Poziom 11  
    Wiem że trochę czasu minęło i odświeżam trochę temat ale mam pytanie co do kondensatorów. Czy kondensator który ma max. napięcie pracy 100 V będzie się nadawał do podłączenia do kierownicy aby pozbyć się drgań?
  • REKLAMA
  • #7 6348495
    lukaszkny
    Poziom 11  
    Nie wiem co robię nie tak podłączam według schematów z poprzednich tematów, ale drgania są nadal.
    Czy to jest wina że użyłem kondensatorów ceramicznych?

Podsumowanie tematu

✨ Do budowy kierownicy podłączanej do game portu zaleca się zastosowanie potencjometru liniowego osiowego o wartości 100 kΩ typu A, jednak standardowe potencjometry mają ograniczony kąt obrotu do około 180°, co wymaga użycia przekładni mechanicznej dla zwiększenia zakresu ruchu. Potencjometr tego samego typu można zastosować również do pedałów, zależnie od konstrukcji. Wspomniano, że nowoczesne kierownice często wykorzystują enkodery cyfrowe z nieograniczonym obrotem, które wymagają konwertera USB, np. mjoy16. W kwestii eliminacji drgań sygnału, dyskutowano o zastosowaniu kondensatorów ceramicznych o maksymalnym napięciu pracy 100 V, jednak ich skuteczność była kwestionowana, a drgania nadal występowały mimo stosowania schematów filtrujących.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA