wymieniałes moze panel?? albo nie zamoczył sie??
jest to pierwsze to kombinacja na nowym panelu przy nie orginalnych moze prezyc...
jesli to drugie to czyszczenie...
sprawdz takze w jakim stanie jest podkład pod lcd na ktorym sa wszystkie cekinki od guzików i w jakim stanie one sa...
Podstawowa sprawa - sprawdz membrany (te blaszki) od klawiatury, jeśli bedą w porządku to poleciały przelotki, tutaj masz schemat co z czym połączyć, powodzenia!
Załączniki:
klaw6310.JPG(66.72 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
ucio16 możesz napisać czy poradziłeś sobie z tym problemem wielu użytkownikom napewno by to pomogło. Ja mam ten sam problem tylku u mnie nie działaja klawisze * 0 # i soft right(spis telefonów) tzn. raz działaja a raz nie. Blaszki w ramce są w stanie idealnym panel nowy ale oryginalny. Cekiny sa wytarte bo telefon był intensywnie używany. Wymoczyłem go w spirytusie teraz jakby klawisze częściej działają ale chodzi mi o całkowite usunięcie usterki wydaje mi sie ze bede musial wymienic Z-300 bo chyba nie chodzi o zabrudzenie cekinów, ponieważ zawsze nie dzialaja wszystkie te klawisze na raz. Dzisiaj bede miał hota to jeszcze go wygrzeje ale nie wiem czy to coś pomoze-zobaczymy.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Problem niedziałających klawiszy 6, 9 i * w telefonie Nokia 6310 może wynikać z uszkodzenia lub zabrudzenia membran klawiatury (blaszki), filtra klawiatury (Z-300) lub przelotek na płycie. Częstą przyczyną jest zawilgocenie, które powoduje złe styki. Zaleca się sprawdzenie stanu membran i cekinów pod LCD, ich wyczyszczenie, a w przypadku intensywnego zużycia lub uszkodzenia – wymianę filtra klawiatury Z-300. Wymiana panelu klawiatury lub jego czyszczenie może pomóc, jednak nieoryginalne części mogą powodować dodatkowe problemy. Dodatkowo, wygrzewanie telefonu (np. hot air) bywa stosowane jako próba usunięcia usterki, choć nie zawsze skuteczna. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.