logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310 - jak naprawić niedziałające klawisze 6, 9 i *?

ucio16 20 Sty 2006 13:58 1455 7
REKLAMA
  • #1 2199426
    ucio16
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam mam telefon 6310. Problem polega na tym że klawisze 6 9 i * nie chca dziłać:( co mam zrobić ?prosze o radę dziekuje z góry
  • REKLAMA
  • #2 2199444
    konai
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    moim zdaniem albo blaszki znajdujące się w ramce z wyświetlaczem lub filtr klawiatury jeżeli nie to, to pewnie procesor
  • REKLAMA
  • #3 2199451
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    wymieniałes moze panel?? albo nie zamoczył sie??
    jest to pierwsze to kombinacja na nowym panelu przy nie orginalnych moze prezyc...
    jesli to drugie to czyszczenie...
    sprawdz takze w jakim stanie jest podkład pod lcd na ktorym sa wszystkie cekinki od guzików i w jakim stanie one sa...

pozdrawiam leon.
  • REKLAMA
  • #4 2199744
    ali-g
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Podstawowa sprawa - sprawdz membrany (te blaszki) od klawiatury, jeśli bedą w porządku to poleciały przelotki, tutaj masz schemat co z czym połączyć, powodzenia!
    Załączniki:
    • Nokia 6310 - jak naprawić niedziałające klawisze 6, 9 i *? klaw6310.JPG (66.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2199903
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    z300- filtr klawiatury ale sprawdź jeszcze przejścia.
  • #6 2201314
    ali-g
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Ja bym wykluczył filtr, bo nie poszła cała linia tylko pojedyncze przyciski
  • #7 2201940
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    standartowy problem w tych telefonach, spowodowany zawilgoceniem

wyczyszczenie stykow klawiatury i membran pomoze...
  • #8 2313276
    shak14
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    ucio16 możesz napisać czy poradziłeś sobie z tym problemem wielu użytkownikom napewno by to pomogło. Ja mam ten sam problem tylku u mnie nie działaja klawisze * 0 # i soft right(spis telefonów) tzn. raz działaja a raz nie. Blaszki w ramce są w stanie idealnym panel nowy ale oryginalny. Cekiny sa wytarte bo telefon był intensywnie używany. Wymoczyłem go w spirytusie teraz jakby klawisze częściej działają ale chodzi mi o całkowite usunięcie usterki wydaje mi sie ze bede musial wymienic Z-300 bo chyba nie chodzi o zabrudzenie cekinów, ponieważ zawsze nie dzialaja wszystkie te klawisze na raz. Dzisiaj bede miał hota to jeszcze go wygrzeje ale nie wiem czy to coś pomoze-zobaczymy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem niedziałających klawiszy 6, 9 i * w telefonie Nokia 6310 może wynikać z uszkodzenia lub zabrudzenia membran klawiatury (blaszki), filtra klawiatury (Z-300) lub przelotek na płycie. Częstą przyczyną jest zawilgocenie, które powoduje złe styki. Zaleca się sprawdzenie stanu membran i cekinów pod LCD, ich wyczyszczenie, a w przypadku intensywnego zużycia lub uszkodzenia – wymianę filtra klawiatury Z-300. Wymiana panelu klawiatury lub jego czyszczenie może pomóc, jednak nieoryginalne części mogą powodować dodatkowe problemy. Dodatkowo, wygrzewanie telefonu (np. hot air) bywa stosowane jako próba usunięcia usterki, choć nie zawsze skuteczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA