logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić płaski włącznik światła do puszki w wielkiej płycie?

djlj24 20 Sty 2006 14:37 3879 7
REKLAMA
  • #1 2199588
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Po kilkunastu (a może już nawet więcej) latach używana zepsuł mi się włącznik światła w kuchni. Wydaje się sprawa prosta ale tu jest puszka z rodzaju płaskich do wielkiej płyty i musi być włącznik taki co ma tył płaski (ale skręcane złącza pod przewody). Po przeglądzie oferty sklepów stwierdziłem, że nie ma takiego - wszystkie są za głębokie z tyłu. Na razie mam zregenrowany włącznik z płaskim tyłem ale może ktoś wie gdzie można kupić (jakieś stare zapasy) taki nieużywany? Nie uśmiecha mi się kucie ściany pod nową puszkę (beton i na nim glazura).
  • REKLAMA
  • #2 2199706
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 997
    Poszukaj coś ze sprzętu natynkowego w wersji na płaskie puszki, np OTEO Legranda- trochę wystają do przodu ale nie potrzebują dużo z tyłu.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 2199895
    Amazon850
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Jak będziesz miał szczęście to jeszcze w niektórych hurtowniach elektrycznych można coś takiego kupić. Ale lepiej będzie wkuć puszkę 60 pod zwykły osprzęt.

Pozdrawiam:D
  • #4 2200779
    djlj24
    Spec od car audio
    Z osprzętem Legranda nie jest tak dobrze, są z kilku części też za grube. Poszukiwałem już w różnych punktach i nie ma takich zabytków. A kucie betonie w otoczeniu kafelków - ja nawet o tym nie chce myśleć. Zwłaszcza, że nie mam kafelków na ewentualną podmianę.
  • REKLAMA
  • #5 2201133
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    a o9 natynkowym myslałes? popatrz po sklepach elektrycznych i zainteresuj sie wersja natynkowa ,jak odskrobiesz tą puszke co jest na gips przyklejona do sciany to on Ci sie lekko schowa w ten dołek po puszce i jakos bedzie wygladac.Ja tak miałem u siebie lecz zaopatrzylem sie w "koronke" do wiercenia w betonie i jakos wytrzymałem ten huk i jazgot ,puszke wlepiłem na gips i reszta poszła łatwo.Wyobraz sobie ze to wszystko zrobiłem w całym duzym mieszkaniu i pod elektryke ,telewizje .telefon i data gniazdo tez .To fakt łeb mnie bolał sakramencko ale juz mam spokój.pozdrawiam serdecznie
  • #6 2202143
    Amazon850
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam ponownie

Zobacz może wybierzesz coś z tego:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    lub Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Powinien pasować ten ELSA CONTURA, lub ten Karlika po zdjęciu starej puszki, i nie trzeba nic wykuwać, wystarczy wywiercić 2 otwory na kołki (albo przykleić) i założyć. Pasować pewnie będą również łączniki innych firm.

Pozdrawiam
    :D
  • REKLAMA
  • #7 2202172
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3618
    Chyba najlepiej bedzie jak zwiedzisz jakieś małe i troche zapomniane sklepiki elektryczne. Jeszcze można to dostać. Z tego co pamiętam, to mówiło się na to WIERBKA lub jakoś tak (od nazwy fabryki, ktora to robiła)
  • #8 2207775
    djlj24
    Spec od car audio
    Elda jest za głęboka albo mniejszą powierchnię zajmuje (wygląda to koszmarnie bo kafelki są ciemne), ABB i Lagrange robi za głębokie. Niestety wyrobów Wierbki nie ma też już po sklepach w Lublinie - totalna porażka. Chyba pozostanie mi podprowadzić włącznik z klatki schodowej no bo co inaczej. A może u kogoś w sklepie są jeszcze takie włączniki to prosiłbym o kontakt.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest płaski włącznik światła do puszki typu płaskiego stosowanej w wielkiej płycie, z tyłem płaskim i skręcanymi złączami pod przewody. Standardowe włączniki dostępne w sklepach są zbyt głębokie, co uniemożliwia ich montaż bez kucia ściany, co jest niepożądane ze względu na betonową konstrukcję i glazurę. Propozycje obejmują sprzęt natynkowy, np. OTEO Legranda, który jest nieco wystający do przodu, ale ma płaski tył, oraz włączniki ELSA CONTURA i Karlik, które można zamontować bez wykuwania puszki, poprzez wiercenie otworów na kołki lub klejenie. Wspomniano także o trudno dostępnych włącznikach marki Wierbka, które dawniej były stosowane w takich instalacjach, lecz obecnie są praktycznie niedostępne w sklepach. Próby znalezienia odpowiedniego modelu w hurtowniach elektrycznych i małych sklepach nie przyniosły rezultatów. Alternatywą jest montaż natynkowy po usunięciu starej puszki i ewentualne wykończenie otworu. Marki takie jak Elda, ABB i Lagrange oferują włączniki zbyt głębokie lub o nieodpowiedniej powierzchni czołowej, co nie spełnia estetycznych i technicznych wymagań użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA