logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik światła, co to za typ? Gdzie taki dostanę? stare budownictwo

yacmen 14 Paź 2012 14:13 18804 11
  • #1 11410253
    yacmen
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam!
    Robię remont w mieszkaniu w którym mieszkam od niedawna i po wytapetowaniu przedpokoju umknął mi mały detal.
    Mam dziwne wyłączniki światła nie ma zwykłej puszki tylko coś co widać na zdjęciu. Podczas remontu zgubiłem przyciski dlatego chciałbym wiedzieć czy jest możliwość zakupu jeszcze takiego czegoś. Nawet nie wiem jak to się nazywa dlatego pytam tutaj bo nie mam pojęcia od czego zacząć poszukiwania, niestety na allegro mi się nie udało ;(
    Proszę o pomoc. Wyłącznik światła, co to za typ? Gdzie taki dostanę? stare budownictwo

jedyne co znalazłem obrazek w google że szukam czegoś takiego:
    Wyłącznik światła, co to za typ? Gdzie taki dostanę? stare budownictwo

Dzięki z góry !!!:arrow:
  • Pomocny post
    #2 11410296
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6578
    To co pokazujesz na obydwu fotkach, to nie to samo.
    Raczej wątpie aby wyłącznik z pierwszej fotki był jeszcze dostępny w sprzedaży, może gdzieś na bazarze wśród antyków. ;)
  • #3 11410315
    yacmen
    Poziom 10  
    Pytanie o co mam pytać, czy to ma jakąś swoją nazwę?
    Nie wiem za bardzo co robić. Czy bawić się w poszukiwania? Czy wiercić na puszkę zwykłą?
  • Pomocny post
    #4 11410319
    Francelektryk
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Osprzęt tego typu jest nadal w sprzedaży tyle, że w wielu sklepach używa się symbolu cyfrowego a tego nie pamiętam zaś nazwa jest łatwa. Na pierwszym zdjęciu jest puszka n/t wierbka zaś wyłącznik do tej puszki to wyłącznik wierbka pojedynczy lub podwójny w zależności ile obwodów załącza. Zaś na następnych zdjęciach to są wyłączniki p/t które są płytkie i przy powyższej puszce były zainstalowane bo wyłączników wierbka to wybrać w sklepie to nieelektryk nie potrafi bo nie zna nazwy a określić jaki jest jest to typ to już nie jest takie proste. Jeżeli nie ma jakiś przeciw wskazań to proponuję zainstalować puszkę fi 60 mm i zainstalować wyłączniki p/t
  • Pomocny post
    #5 11410321
    zbich70
    Poziom 43  
    Wywal "toto" i wstaw puszkę oraz normalny wyłącznik. Jeśli nie przykryje w całości "dziury", są w sprzedaży dodatkowe maskownice (ramki).

PS. Przykład jak robić remont od du*y strony. :roll:
  • #6 11411106
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    @yacmen
    Kup jakiś najbardziej płaski wyłącznik nadtynkowy i nie słuchaj bzdur o kuciu dziury pod puszkę w bloczku gipsowym o grubości 8 cm, bo narobisz sobie więcej szkód niż masz.
  • Pomocny post
    #7 11411127
    zbich70
    Poziom 43  
    childmaker napisał:
    Kup jakiś najbardziej płaski wyłącznik nadtynkowy i nie słuchaj bzdur...

Udzielając takiej porady wypadałoby chociaż w miejsce słowa "jakiś" wstawić link do konkretnego produktu...
  • #8 11411234
    yacmen
    Poziom 10  
    zdałoby się bo w doborze czegoś konkretnego zielony jestem ;)
    dzięki za pomoc, w poniedziałek przejdę się zobaczyć co dostępnego jest w sklepach stacjonarnych.
  • Pomocny post
    #9 11411274
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 155
    To co masz na pierwszej fotce to puszka szczękowa typ 444 (3 zaciskowa) do łączników klawiszowych serii 47x (x cyfra oznaczająca rodzaj łącznika, n.p. 1 jednobiegunowy).
    Nie kupisz ani puszki ani łącznika.
    Natomiast na jedno przy wymianie trzeba zwrócić uwagę. Puszki szczękowe służyły jako rozgałęźniki, co zresztą widać na fotce. Trzeba zabudować łącznik z puszką w której zmieszczą się przewody i złączki n.p. Wago do ich połączenia.
    Innymi słowy albo puszkę osprzętową wtynkową pogłębianą i łącznik do niej albo łącznik natynkowy z puszką który trzeba obejrzeć przy kupnie czy ma w puszce miejsce na przewody i złączki.
  • Pomocny post
    #10 11411289
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    Witam.

Szukaj łącznik w/t n/t Wierbka.
    Historyczny, raczej kruchy osprzęt, stosowany szczególnie w wielkiej płycie, gdzie puszka z zaciskami łączeniowymi była klejona do podłoża betonowego.
  • Pomocny post
    #11 11411411
    Francelektryk
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    mar_cik napisał:
    Nie kupisz ani puszki ani łącznika.

Zarówno puszki i wyłączniki poj. powój. i schodowe są nadal w sprzedaży

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat nietypowych wyłączników światła w starym budownictwie, które nie mają standardowej puszki. W odpowiedziach wskazano, że wyłączniki na zdjęciach to prawdopodobnie wyłączniki typu "wierbka" oraz puszki szczękowe, które mogą być trudne do znalezienia w sprzedaży. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące zakupu nowoczesnych wyłączników natynkowych oraz puszek, które pomogą w remoncie. Wskazano również na możliwość zakupu osprzętu w sklepach stacjonarnych oraz na stronie internetowej firmy Ospel, która oferuje odpowiednie produkty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA